tiistai 26. kesäkuuta 2018

Kivi sydämeltä

Aika lailla vuosi sitten (21.6.2017) olen kirjoitellut blogiini uudesta mukavasta lukututtavuudesta. Kauniin kannen houkuttelemana olin tarttunut Lori Nelson Spielmanin esikoisromaaniin Kymmenen unelmaani ja lumoutunut.  Tykästyin kovasti kirjailijan positiiviseen otteeseen ja sujuvaan kirjoitustapaan, jossa huumorilla oli iso osa, vaikka tietenkin lukijan mielenkiinnon ylläpitämiseksi juoneen piti piilottaa myös draamaa. 

Kun tämän kevään loppupuolella kirjakaupassa bongasin Spielmanin uutuuden, tein siihen kirjastossa varauksen saman tien. Hetken harkitsin jopa kirjan ostamista omaksi, mutta koska minun ei tarvitse omistaa kaikkea, vastustin kiusausta onnistuneesti. 

Onneksi kirjaston varaukset voi jättää odottamaan eli keskeyttää, jos huomaa, ettei ehdikään vastaanottaa kaikkia varaamiaan opuksia. Tai tietysti ne ehtisi vastaanottaa, mutta lukeminen tarvitsee oman aikansa. Eli loppujen lopuksi roikutin tätäkin varausta, kunnes loman korvalla tuli sopiva sauma antaa kirjan tulla luettavaksi.

Kun sain kirjan oikeasti kunnolla käteeni, silittelin sitä ja ihastelin kaunista kantta ja lueskelin kannen tekstejä. Kivi sydämeltä on kirjan nimi ja teemana anteeksi pyytäminen ja anteeksianto. Noinkohan tämä uuutuus vetäisi vertoja esikoiselle?





Takakannen juonipaljastuksissa vihjaillaan sisällöstä.




Kirjan sisäliepeissä ja etukannessa on suomalaisten kirjabloggaajien arvioita Spielmanin esikoisesta eli Kymmenen unelmaani -romaanista.


Mutta mitä ihmettä...? Tuossa kirjailijan nimen alla... Etukannen blogin nimessä on kummallisesti jotain tuttua!


Ei kai... no kyllä vain! Ihan piti käydä katsomassa, mitä sitä on vuosi takaperin tullut kirjoitettua... Eikä se edes ollut mikään tähtiarvostelu, mutta niin vain on näköjään tätikin saanut hetkensä julkisuudessa, heh heh.


Aluksi järkytyin, sitten hyperventiloin ja sitten  jo nauratti. Enpä tiennyt asiasta ennen kuin totuus oli painettuna edessäni. Kai se sitten on niin, että nettikirjoitukset ovat vapaata riistaa, kunhan lähde mainitaan. Aika vänkää! Taidan olla pikkuisen otettu.


Mutta mennäänpä jo asiaan eli itse Kivi sydämeltä -kirjaan.

Juoni rakentuu osin samoista aineksista kuin esikoisenkin. Päähenkilö on nuorehko, menestynyt nainen, joka elää huonossa parisuhteessa itse sitä tajuamatta. Hannah on elänyt rakastavan isän kanssa ja äitisuhde on olematon. Isän ja äidin avioero aikoinaan on ollut raastava ja Hannah on vakaasti sitä mieltä, että äiti hylkäsi hänet. Nyt rakas isä on kuollut. Töissäkään ei mene hyvin, tähtijuontajan ohjelman katsojaluvut hiipuvat ja uusi työkaveri havittelee Hannahin paikkaa. Ja entinen pahin koulukiusaaja on lähettänyt Hannahille katumuskivet pyytääkseen anteeksi kouluaikaista käytöstään.


Kiusaajakoulukaveri on niittänyt mainetta lanseeraamillaan katumuskivillä. Näitä kiviä ojentamalla ja vastaanottamalla voi pyytää ja saada anteeksi. Hannahin ei ole helppoa päästä yli kouluajan kärsimyksistä eikä hän heti hyväksykään Fionan anteeksipyyntöä. Mutta pelastaakseen uransa, Hannah kuitenkin päättää ottaa katumuskivet ohjelmansa aiheeksi.


Siitä lähtee liikkeelle oikea paljastusten vyöry ja Hannah joutuu vastatusten menneisyyden haamujen kanssa. Siinä on vaakalaudalla kaikki ihmissuhteet ja jopa työpaikka.


Kuten Kymmenen unelmaani, myös tämän kirjan juoni oli ennelta-arvattava. Se ei sinänsä haittaa, sillä kirjan genre on kevyttä hömppälukemista, joka viihdyttää ja ruokkii sopivasti pientä romantiikan nälkää. Keveydestään huolimatta kirjailija onnistuu ujuttamaan tekstin sekaan opetuksia, mm. että asioilla on monta puolta ja yksi totuus ei aina ole se oikea. Ihan pelkää rakkausluritusta en jaksaisikaan lukea.

Onneksi kirjailija on ujuttanut tekstiin puisevaa pormestaria mehevämmän ja miellyttävämmän miehen, johon Hannah törmää matkustaessaan pitkästä aikaa tapaamaan äitiään miltei toiselle puolelle maata. RJ on sympaattinen majatalon isäntä ja ... enpäs kerrokaan, ettei koko juoni paljastu.

Lori Nelson Spielman on armoitettu sananikkari ja suomentaja Outi Järvinen on tehnyt hyvää työtä käännöksessään. Muutamat teksitkatkelmat hymyilyttivät väkisin.



Kivi sydämeltä on mainiota kesälukemista mökeille ja rannoille, mutta tarina varmasti lämmittää lukijan mieltä myös talvisemmissa olosuhteissa. Ihan esikoisen veroinen ei tämä kakkosromaani ollut, mutta kelpo kirja kuitenkin. Kannattaa tutustua!


4 kommenttia:

  1. Tämän kauniimmin ei kirjaa voi esitellä,kuvat aivan lumoavia,mukaansa tempaavia:)
    Kiitos!!
    Mukavaa keskiviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiittelyistä :) kirja on niin kaunis jo itsessään, että siitä saa helposti hienoja kuvia :)

      Leppoisan lämpimiä kesäpäiviä sinulle, Liisa!

      Poista
  2. Ihana esittely ❤ Olen pyöritellyt näitä molempia kirjakaupassa. Täytyy palata ja kotiuttaa, viimeistään nyt olen varma ❤ Ja todellakin saat olla otettu kun sait maininnan kirjan kanteen ❤ Hei: olen melkein sukua julkkikselle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä viimeisin ei napannut otteeseensa heti, mutta kyllä kannatti silti jatkaa lukemista :) Luulen, että tykkäisit, sisko <3

      Poista