torstai 13. huhtikuuta 2017

Pääsiäispaistokset

Ei mennytkään kuin viime tippaan tässä huushollissa pääsiäisvalmistelut. Vaan väliäkö sillä, vielä ehtii! Vaikka oli vapaapäivä, heräsin ennen aamukuutta. Yritin sinnikkäästi jatkaa unia, mutta tekemättömät työt kutsuivat eikä nukkumisesta enää tullut mitään.

Aamupalan jälkeen ensimmäinen puuha oli pyykkikoneen lastaus ja käynnistys. Sinne se jäi masiina pyykkejä hyrskyttelemään alakertaan, kun täti jo kiirehti yläkertaan mittaamaan aineksia ensimmäiseen taikinaan. Pääsiäisen kunniaksi ajattelin leipoa sitruunamuffineja. Ohjeen olen jakanut jo vuosi sitten, tässä linkki (klik). Muuten toimin kuten vuosi sitten, mutta en tuota Dr. Oetkerin sitruunaista muffinitäytettä ostanut ja hyvin toimivat nämä leivonnaiset ilman sitruunasydäntäkin.




Tomusokerista ja sitruunamehusta tein koristepursotusta varten tahnaa. Kämmäilin, enkä onnistunut tekemään kauniita koristeraitoja kuin ehkä yhteen muffiniin.



Tänään virittelin meille ensimmäisen ja ainoan pääsiäiskoristeenkin. Pupun ostin Hitonhauta-reissulla Jyväskylän Viherlandiasta. Rautalankakori on viimeaikainen kirppislöytö ja pikkunarsissit ja pääsiäismunat ostettiin tänään kauppareissulla.


Leipomisinnostuksen vallassa tein toisenkin muffinitaikinan. Perustaikinaa kokeilin muokata vähän noitamaiseksi ja siksi laitoin sekaan Valion maustettua rahkaa, makuna sitruuna ja lakritsi. Siis näin:

Lakumuffinit

3,5 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 munaa
1 prk sitruunalakritsirahkaa
0,75 dl sulatettua voita
0,75 dl maitoa
Turkinpippurirouhetta
vadelmia

Kuivat aineet sekoitetaan keskenään. Lisätään rahka, munat, maito ja sulatettu voi. Sekoitetaan nopeasti, ei vatkata. Lopuksi lisätään turkinpippurirouhe ja vadelmat. Taikina lusikoidaan muffinivuokiin ja paistetaan 200 asteessa 20 - 25 minuuttia.

Koristellaan lakritsikastikkeella.





Jauhopeukalo syyhysi yhä. Piti kokeilla Villa Tuta -blogin mämmikakkua. Ohje oli helppo ja nopea. Kaikki aineet vain sekoiteltiin vähän kerrassaan samaan kulhoon.




Kun kakku oli hieman jäähtynyt, oli heti maisteltava. Hauska kokemus, maistui mämmiltä, mutta kuitenkin ihan kakulta.



Jääkaapin perukoilta löysin vähän unohtuneet pikkuiset tomaatit. Lisäksi pöydällä pyöriskeli kanttarellipiirakan leipomisesta tähteeksi jäänyt puolikas purjo, sekin jo vähän nahistuneen oloinen. Ruokaa ei pitäisi heittää hukkaan, joten tein mikalö-piirakkaa. (Mikalö = mitä kaapista löytyy)

pohja:
150 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
3 rkl vettä

täyte:
400 g nautajauhelihaa
suolaa, valkosipulijauhetta, jauhelihamaustetta tai mausteita maun mukaan
puolikas purjo
2 dl kermamaitoa
2 munaa
juustoraastetta
pieniä tomaatteja

Huoneenlämpöinen voi, vehnäjauhot ja suola nypitään murumaiseksi. Lisätään vesi ja taikina vaivataan tasaiseksi. Painellaan taikina piirakkavuokaan ja laitetaan hetkeksi (n. 10 -15 min) pakastimeen.

Sillä aikaa voi aloittaa täytteen tekemisen. Ruskistetaan ja maustetaan jauheliha ja laitetaan huuhdeltu ja paloiteltu purjo sekaan hautumaan. Annetaan jäähtyä vähän. Sekoitetaan joukkoon kermamaito, munat ja juustoraaste. Osan juustoraasteesta voi jättää ripoteltavaksi piirakan pinnalle.

Esipaistetaan pohjaa 200 asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Täyte kaadetaan vuokaan ja asetellaan pikkutomaatin pinnalle ja lopuksi lisätään juustoraaste.

Paistetaan vielä n. puoli tuntia 200 asteessa.




Hyvää pääsiäistä teille kaikille blogini lukijoille!

2 kommenttia:

  1. Eikä! Niin ihania herkkuja taas, että multa loppuvat kuivat servetit!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä seuraavan kerran kun tavataan, tuoda siulle uusia suunpyyhkeitä :)

      Poista