No hei, oisko vähän talvi?
Elohopea pakkasmittarissa on painunut miltei alareunan alapuolelle ja ulkoilevia ihmisiä ei meinaa hattujen ja kaulaliinojen takaa tunnistaa. Nyt on siis paras aika nauttia etelän auringossa kypsyneistä sitruksista ja takkatulen lämmöstä. Mikäs on nauttiessa, kun appelsiinien hinta on halvimmillaan ja takkapuita kuskataan lapsuuskodin tanhuvilta autolla peräkärrykuormittain. Veljelle ja isälle menevät isot kiitokset puusouvissa avustamisesta!
Kodin kuvalehden viimeisimmän numeron lukeminen jäi aika hataralle, mutta sivuja selaillessa sattui silmiin tämän kertainen viimeinen kiusaus eli kiisselien kingi. Appelsiinikerroskiisseli!
Ja ei kun kokeilemaan! Ensin tosin piti suunnata kauppaan hakemaan maissitärkkelystä ja maitoa, mutta sitten pääsin suoraan kiisseleitä keittelemään. Se oli helppoa, mutta appelsiiniviipaleiden kalvottomasksi nylkeminen oli raakaa puuhaa.
Ihan ei ammattilaisen ottein kiisseliraitojen tekeminen onnistunut. Ohuempaa raitaa olisi saanut kippoon muodostua, että olisi näyttänyt taiteellisemmalta.
Kiisselikuppeihini mahtui vain yksi paksu keltainen raita valkoisten väliin. Seuraavana päivänä näimme harvinaisen valoilmiön talvisella taivaalla. Aurinkohan se siellä kävi näyttäytymässä ja muistuttamassa olemassaolostaan. Valkoisen hangen ja valkoisten pilvien välissä mollukka näytti ihan kiisselikuppini keltaiselta appelsiiniraidalta!
Appelsiinikerroskiisseli
Maitokiisseli
5 dl täysmaitoa (käytin laktoositonta)
3 rkl maissitärkkelystä
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Mittaa ainekset paksupohjaiseen kattilaan ja vispaa tasaiseksi. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan puuhaarukalla pohjaa myöten sekoittaen. Anna kiehua kolme minuuttia. Ripottele kiisselin päälle sokeria kuorettumisen estämiseksi ja anna kiisselin jäähtyä.
Appelsiinikiisseli
4 dl appelsiinimehua (hups, laitoin 5 dl. Onnistuin silti!)
2 rkl perunajauhoja
1 rkl sokeria
(2 tl appelsiinikuoriraastetta)
1-2 (luomu)appelsiinia
Mittaa ainekset kattilaan ja vispaa tasaiseksi. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Anna kiisselin pulpahtaa ja nosta kattila pois liedeltä. Ripottele pinnalle sokeria ja anna jäähtyä.
Kuori appelsiinit hedelmälihaa myöten. Poista kalvot myös viipaleista ja lohko kalvotomat viipaleet. Lisää lohkot appelsiinikiisselin sekaan. Halutessasi voit jättää osan lohkoista koristeeksi kiisselin pinnalle.
Lusikoi jäähtyneet kiisselit kerroksittain laseihin. Koristele appelsiinilohkoilla ja kuorisuikaleilla, jos haluat.
Lehden ohjeen mukaan annoksesta tulisi kuusi jälkiruoka-annosta. Lempi-lasit olivat niin suuret, että kiisselit mahtuivat kolmeen lasiin, paitsi appelsiinikiisseliä jäi vähän yli. Ehkä yhden annoksen verran.
Oijoi kun näyttää hyvältä tuo kiisseli..Nam! Takkatuli on kyllä ihan parasta ja sen suoma suloinen lämpö♥ Leppoisaa talvipäivää!
VastaaPoistaKiisseli oli herkkua ja takkatulen lämmössä on ihana paistatella <3
PoistaAurinkoisia talvipäiviä Päden pajalle, mukavaa kun piipahdit Kotosella :)
Kyllä minäkin sitten joskus taas, kun tipaton tammikuu ja herkuton helmikuu ovat ohi ;) Hyvältä näyttää!
VastaaPoistaMelkein laskisin kiisselin sallituksi herkuksi. Eihän tässä ollut sokeriakaan kuin hippunen ;)
Poista