maanantai 27. maaliskuuta 2017

Leipurileikki

Pari vuotta sitten sain kunnian leipoa pienen prinsessan ristiäiskakut. Valtakuntaan on nyt syntynyt pikkuprinssi ja lasten äiti kyseli, jos voisin jälleen leipoa, mutta tällä kertaa tarvetta oli vain gluteenittomalle kakulle. Ilahtuneena siitä, että saisin pitkästä aikaa kakkuilla, suostuin ilomielin. Viikko takaperin tein testikakun isän syntymäpäiville ja lähes samalla ohjeella valmistui nyt pienen Noelin ensimmäisten juhlien kakku. 



Kakku tultiin hakemaan yhdeksältä sunnuntaiaamuna, sinä nimenomaisena sunnuntaina, kun yöllä oli kelloja jälleen kierretty kesäaikaan ja yö oli tuntia lyhyempi. Edellisenä iltana olin naamakirjasta lukenut uutisia, jotka huolestuttivat (työasioita) ja jäivät mieleen pyörimään, Nämä kaksi seikkaa pitivät huolen siitä, etten juuri nukkunut lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Heräilin vähän väliä tarkistamaan, joko pitäisi nousta ylös kakkua koristelemaan ja aina herättyä jäin pallottelemaan ajatuksissani erilaisia vaihtoehtoja työongelmaan.

Päivä ei vielä ollut valjennut, kun jo kampeuduin jalkeille ja ristiäiskakku oli odottamassa hakemista hyvissä ajoin. Setä oli ollut yön töissä, joten kotipuuhailujeni piti olla hiljaisia askareita. Leipomisesta ei paljoa meteliä lähde, jos taikinat tekee käsin ilman konevoimaa. Niinpä päätin testata Matleena Lahden Eväskirjasta Piiloburgereiden ohjetta.



Piiloburgereiden jauhelihataikinaan piti sujauttaa pari lusikallista omatekemää valkosipulitahnaa. Sitähän minulla ei tietenkään valmiina ollut, joten tahnan tekemisellä piti aloittaa.


Pyöräytin valkosipulit folioon ja työnsin ne uuniin puoleksi tunniksi 200 asteeseen. Eikä aikaakaan, kun hyvinkin tymäkkä valkosipulin aromi tunki kodissamme joka kolkkaan...


Pehmenneet kynnet laitettiin sauvasekoittimen kulhoon. Sekaan mausteet ja tehokkaalla pyöräytyksellä tahna oli valmis.



Valkosipulinrakastajan valkosipulitahna


3 - 4 kokonaista valkosipulia (laitoin 4)
1 rkl hunajaa (laitoin reilummin)
1 - 2 tl (ruoko)sokeria (laitoin kaksi teelusikallista)
1 tl punaviinietikkaa
1 tl suolaa

Teko-ohjeet jo tuossa ylempänä kerroinkin.

Purkita ja säilytä jääkaapissa.




Kun maustetahna oli onnistuneesti purkissa, pääsin itse asiaan.

Piiloburgerit 


n. 10 kpl

Taikina:

5 dl maitoa
35 g hiivaa
1 tl suolaa
n. 13 dl vehnäjauhoja (12 dl oli  minusta sopivasti)
100 g voita

Pihvit:

400 g paistijauhelihaa
1 dl jogurttia
0,5 dl korppujauhoja
1 rkl ketsuppia
1 - 3 tl valkosipulitahnaa
1 rkl sinappia
1 tl suolaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola ja puolet jauhoista. Sulata voi ja sekoita voisula taikinaan loppujen jauhojen kanssa. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.

Tee pihvitaikina. Laita korppujauhot turpoamaan jogurttiin. Lisää jauheliha ja mausteet. Laita jääkaappiin odottamaan.

Jaa kohonnut taikina kymmeneen osaan ja pyöritä palloiksi. Kauli pallot litteiksi levyiksi ja pyörittele pihvitaikinasta pienet pihvit jokaiselle levylle. Pihvien päälle voi halutessaan laittaa vaikka juustosiivut, pehmeäksi keitettyä kananmunaa, aurinkokuivattua tomaattia tms. Pihvit suljetaan taikinan sisään nipistämällä taikinan reunat tiiviisti keskelle.

Nosta burgerit leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 275 asteisessa uunissa 7 - 8 minuuttia. Meidän uunin korkein lämpötila on vain 250 astetta, joten paistoin leivonnaisia kymmenen minuuttia.

Voitele burgerit sulatetulla voilla heti paistamisen jälkeen.






Ihan törkeän hyviä! Näitä tehdään toistekin!

2 kommenttia: