keskiviikko 31. elokuuta 2016

Hyvä alku

Kaksi ja puoli viikkoa sitten sain sulkea työpaikan oven kolmeksi viikoksi. Autuasta!

Tykkään työstäni kuin hullu puurosta, mutta viime ajat olen painiskellut ajan riittämättömyyden kanssa. Haluaisin niin paljon olla mukavan sosiaalinen ihminen, joka ehtii tekemään myös kaikenlaisia kivoja käsityö- ja askartelujuttuja vaikka kuinka paljon ja matkustelemaan ja reissailemaan ja pitämään kodin ja puutarhan tiptop-kunnossa ja samoilemaan metsissä ja luonnossa ja keräämään marjoja ja leipomaan ja säilömään ja kirjoitelemaan kortteja ja ehkä jopa kirjeitä ja... Maailma on täynnä mieleistä tekemistä, mutta aika on turhan rajallinen luonnonvara.

Lomallani oli hyvä alku. Heti metsäilyä, marjastusta ja sosiaalisuutta. Loma jatkuikin samoissa merkeissä. Loman kulkuun vaikuttaa tietenkin aina oma perhe ja ihan kaikki ennakkosuunnitelmat eivät toteutuneet erinäisten kompromissien jälkeen. Sinänsä suunnitelmat tehdäänkin aina muutettaviksi, joten en jaksa stressata asiasta.

Nyt on meneillään viimeinen lomaviikko ja paniikkinappula on pohjassa. Enhän minä mitään ehtinyt!! Monta kivaa juttua jäi muiden kivojen juttujen alle. Vielä on muutama päivä jäljellä ennen kuin on taas palattava sorvin ääreen enkä millään osaa päättää, mitä olisi viimeisinä vapauden päivinä järkevintä tehdä.

Koko kodin perusteellinen siivous olisi yksi tärkeä työ, sillä nyt on jo luvattoman pitkään pinnattu tässä asiassa. Huomenna olisi tarkoitus tarttua härkää sarvista, imuria letkusta, mattoja kulmista, lattialuuttua varresta ja pölyrättiä kurkusta.

Tosin ensin olisi lyhennettävä kuopuksen vanhan huoneen ikkunaan uudet verhot. Samalla, kun ompelukone on jo valmiiksi esillä, pitäisi ommella surauttaa valmiiksi myös kuopuksen uuden keittiön ikkunaverhot ja uusi rahin päällinen.

Lisäksi meillä on levällään tavara jos toinenkin, sillä nyt kun kuopus on muuttanut pois ja esikoinenkin pistäytyi ja kävi taas kotikonnuilla olevat tavaransa tiukalla seulalla läpi, näytti siltä, että emme selviä ilman kirppispöydän vuokraamista. Taistelin tätä kylmää totuutta vastaan kynsin ja hampain, sen verran työlästä on tavaroiden hinnoitteleminen, kuskaaminen kirpparille ja pöydän päivittäinen järjesteleminen, Eikä se pöydän vuokrakaan ole erityisen halpa...

Koska esikoisesta on kirppispöytää valmisteltaessa suunnaton apu, teimme eilen pikapäätöksen pöydän vuokraamisesta. Aamupäivällä kävimme kysymässä Kympintorilta vapaata pöytää ja iltapäivällä meillä oli siellä jo tavarat esillä.

Hyvä alku! Ensimäiset tuotteet kävivät kaupaksi saman tien kun pakaasit oli kannettu pöydän liepeille. Mitään ei vielä ollut purettu esille, mutta niin vain ohi kulkenut ihminen löysi itselleen mieleistä ostettavaa.

Tänään vietiin esikoinen linja-autolle lähtemään Jyväskylän kautta takaisin maailman ääriin. Samalla käytiin tsekkaamassa pöydän tilanne ja viemässä sinne lisää tavaraa. Tällaiselta siellä näytti tänään täydennyksen jälkeen:


Mutta oikeastaan otsikossa pitäisi olla molemmat sanat kirjoitettuna isoilla alkukirjaimilla, sillä kaiken tämän alkuhöpötyksen jälkeen päästään asiaan. Eli kahville.

Esikoisen kanssa päätimme maanantaina käydä vähän kaupungilla. Ostoksia emme juurikaan tehneet, keskityimme vain katselemaan. Mutta kahvihampaan kolotuksesta ja suolenmutkassa mekastaneesta nälästä ei selvitty katselemalla. No, se olikin oikeastaan mainiota, sillä olimme jo etukäteen haaveilleet uuteen Alku-kahvilaan tutustumisesta.

Alku on perustettu samaan kiinteistöön ja samalle paikalle, josta kohta kaksi vuotta sitten loppui kirjakauppa Knut Posse.

Olimme esikoisen kanssa liikkeellä vilkkaaseen aikaan, joten en saanut otettua kuvaa, miltä miljöö nyt näyttää ulospäin. Entistä julkisivua voi käydä muistelemassa vaikka täältä (klik).

Sisäpuolelta kiinteistö oli muuttunut ihan eri näköiseksi ja vau, miten hienoa siellä olikaan! Ja mitä herkkuja olikaan tarjolla! Kahvilassakin oli aika paljon asiakkaita, joten en kehdannut kovin näkyvästi kuvata, mutta kun vihdoin olimme saaneet valittua syöminkimme ja pääsimme pöytäämme istumaan, nappasin pari kuvaa vähän kuin puolisalaa...







Koska valitseminen oli tehnyt tuskaa emmekä millään meinanneet osata päättää suolaisen ja makean syömisen välillä, päätimme syödä sekä että. Eli kun herkulliset leivät oli nautiskeltu, oli makean jälkipalan vuoro. Minä olin jo nielaissut kaiken kahvinikin, vaikka kahvimuki olikin ihanan reilu. Otin santsikupin ja ilokseni siitä veloitettiin vain 50 senttiä.




Esikoinen valitsi juomaksi teetä ja hän sai sitä isossa mutterikannussa. Aikani tuijotettuani pannun pohjaa, se alkoi näyttää kovin kuvaukselliselta...


Tällä päivällä oli hyvä alku, sillä heti aamusta hyppäsimme autoon sekä setä, että esikoinen että tätikin. Autoilimme vanhempieni luo, että esikoinen näki isovanhempiaan vielä ennen paluuta Lontooseen. Äiti oli paistanut tänään ihania, suussasulavia riisipiirakoita ja pääsimme heti niillä herkuttelemaan.

Kahvittelun jälkeen lähdin sedän ja isäni kanssa Lipettiin puukuorman tekoon, Meillä kun on täällä kaupunkikodissakin puilla lämpiävä sauna, ajoittain on käytävä täydennystä hakemassa. Hommassa oli hyvä alku, sillä kolmeen pekkaan työ joutui ripeästi. Pinosta löytyi muurahaispesän perustukset ja vanha ampiaispesä. Muurahaiset saivat häädön, mutta jos ampiaispesässä olisi ollut asukkaita, häätö olisi tullut varmaan meille häiritsijöille...

Lipetissä kisaili ilmassa perhosia ja sudenkorentoja. Muutaman perhosen sain pyydystettyä kameralla, vaikkei tehokkaampi objektiivi ollut mukana tälläkään kertaa. Lisää perhoskuvia sain, kun palasimme tuvalle. Olipa hyvä alku. vaikka sudenkorennot eivät kuvattaviksi suostuneetkaan.














tiistai 30. elokuuta 2016

Poppamummon keitokset

Voisi vissiin olla paikallaan varoituksen sananen. Nyt tulee höpötystä ihan sydämen kyllyydestä!

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, väittävät vanhat viisaat. Hah, en usko! Muuten viime päivien puuhat olisivat olleet valmiit jo aikapäiviä sitten. Mutta eivät olleet. Eivät, vaikka väripaketit ovat olleet laatikossa odottamassa toimeen pääsemistä jo keskimäärin vuoden... Ja osa värjäystä odottaneista vaateripaleista on ollut tässä huushollissa jo luvattoman kauan.

Kun pohdiskelin ja suunnittelin vaatteiden värin vaihtamista, mieleen tuli omalaatuisia keitoksia keittelevä poppamies... Ison padan ympärillä nahkarumpuineen tanssimassa ja loitsuja lukemassa. Tähän mielikuvaan lienee syynä kouluaikaiset värjäyskokeilut. Silloin värjäsimme kankaita käsin ja liemet lilluivat ämpäreissä ja saaveissa ja väripataa sisältöineen piti ahkerasti hämmennellä. Eikä lopputuloksesta koskaan voinut olla täysin varma. Vähän arpapeliä koko kokkailu, kuten arvelen olevan myös taikakeitoksia tekevän shamaanin poppailu.

Poppamiehestä ajatus siirtyi sanaan poppa. Siis eihän se ole ollenkaan oikea sana, vaan jotkut aikuiset höpäjävät lapsilleen, että kuuma on poppa. "Älä koske kynttilään, se on poppa!" tai "Varo grilliä, se poppaa!" 

Lapsi ei vähällä elämänkokemuksellaan tiedä, mitä tarkoittaa poppa tai popata. Kun pieni sormi sitten on käynyt kuumassa kahvissa tai hellan levyllä, lapsi oppii mistä on kysymys. Sitten tuleekin toinen ihminen ja varoittaa, ettei juuri paisettua pullaa kannata täyttä suullista haukata, kun se on kuumaa. Kuumaa? Kitalaen palettua rakkuloille, lapsi oppii, että kuuma olikin sama kuin poppa.

Tästä pähkäilystä en tullut hullua hurskaammaksi, jäin vain miettimään, onko poppamies oikeasti kuitenkin kuumamies???

Tämän huonosti rokkaavan ja pahasti poppaavan sivupolun jälkeen päästäänkin itse asiaan!

Miltei vuosi sitten kävimme Tallinnassa naisporukalla, äiti, kumminen, serkku ja minä. Oli hyvä reissu! Pääsin käymään Karnaluksissa ensimmäistä kertaa enkä meinannut osata ostaa ollenkaan oikeita asioita, sillä käsityötarviketaivas lumosi ensikertalaisen. Jotenkin onnistuin parkkeeraamaan itseni väripakettien eteen ja niinpä niitä tuli ostetuksi ihan useampi paketti. Kotona oli tosin jo yksi kirpparilöytö eli musta väriaine suoloineen.

Siltä samaiselta reissulta löytyi myös valkoinen neuletakki kirpparilta. Takista puuttui yksi nappi, mutta se ei haitannut, sillä aloin heti suunnitella takin tuunaamista uudeksi. Valkoinen ei ole minulle se luontevin väri, joten ajattelin värjätä takin ja samalla voisin vaihtaa siihen toisenlaiset napit.

Oman vaatekaapin syöveistä löytyi lisää väärän värisiä vaatteita väripaljuun uimaan. Vaaleanpunaiset farkut olivat ostaessa olevinaan hauska ajatus reilu vuosi sitten, mutta käytössä minua häiritsi possunpunaiset pullevat kinttuni, joten housut joutuivat viettämään enemmän aikaa vaatekaapissa kuin varsinaisessa virassaan. Mutta jospa värjäisin ne farkunsinisiksi...?



Paketin tuoteseloste lupasi värjätä 600 grammaa tekstiiliä tummaksi ja 1200 grammaa vähän vaaleammaksi. Laitoin samaan satsiin Tallinnan tuliaistakin ja possunpunaiset farkkuni. Vaatteiden lisäksi koneeseen meni 500 grammaa ruokasuolaa ja väripulveri, joka oli hyvinkin vaalean näköistä jauhetta. Ja ei kun jännittämään! Niin oli jännää, etten muistanut kuvia ottaa!



Voi miten olinkaan kuplivan iloinen, kun vaatteet sain kaivella pois pyykkikoneesta! Ensin olin pyörittänyt pesuohjelman väriaineiden kanssa ja heti perään vielä toisen ohjelman, jolloin ylimääräinen väri huuhtoutui pois. Koneesta löytyi kaksi hämmentävän hyvin värjäytynyttä, hämmentävän hyvän väristä vaateripaletta!

Siitä innostuneena halusin laittaa seuraavan värjäyserän tekeytymään saman tein. Oli vain tässä välillä pitänyt pistäytyä kirpparilla ostamassa vaalea neuletakki väripaljuun pantavaksi. Takki on tuossa alakuvassa hameen vieressä. Lisäksi mylläsin vaatekaapissa ja löysin kaksi t-paitaa samaan satsiin värjäytymään.


Nyt en ollut ihan yhtä täpinöissäni, vaan napsin jopa muutaman kuvan elävöittämään kertomusta. Alapuolella olevassa kuvassa on vaatteet alimmaisena, suolaa vasemmalla ja väripulverit oikealla. Kun kone käynnistyi, vaalea väriaine suorastaan räjähti liilan sävyiseksi. Hieman huolella hytkäytti. jotta violettiakos näistä nyt tulisikin...? Piti tulla merensinistä!




Haa, lopputulos ei ollut ollenkaan liian liila, vaan juuri oivallisen oikea sinisen sävy. Nythän oikein innostuin ja heitin seuraavaan värjäyserään vanhan valkoisen takkini ja valkoisen pellavapaidan ja puuterinpunaisen värijauheen.


Jotain meni myttyyn... Possunpunaiset farkut piti värjätä farkunsinisiksi, mutta vielä enemmän pikku porsaiden värisiä tuli näistä rytkistä. Hupsis! Sitä paitsi takin värjäystulos oli niin epätasainen kuin olla voi. Huppu oli kaikkein pinkein (pinkki, pinkimpi, pinkein) ja takin selkäosa melkein valkoinen. Ohhoh! Voihan nenä!




Pieleen menneestä värjäysoperaatiosta ei selvitä muuten kuin uudella värjäyksellä. Kaivelin jemmoista vanhan kirppisostoksen, siis Nizorin mustan nestemäisen väriaineen. Pitikin lukea käyttöohje huolella, sillä tämän aineen kanssa toimittiin ihan eri tavoin kuin Dylonin. Mutta vaikeaa ei ollut nytkään.

Hyvin mustalta näytti pyykkikoneen rummussa värjäyksen aikana...

Lopuksi ongin rummusta esiin mustaksi muuttuneen valkoisen takin. Sen entisestä elämästä muistuttavat vain keinokuitulangalla ommellut valkoiset tikkaukset ja valkonen vetoketju. Esikoiselle veistelin, että pitänee permanent-tussilla väritellä tikkaukset piiloon ja idean siihen sain esikoiselta itseltään, joka olisi halunnut värjätä valkoisen hameensa vihreäksi, mutta se ei onnistunut, koska vaatteen materiaali oli keinotekoista.

Pyykkikone oli uskollisesti jyskänyt monta ohjelmaa peräjälkeen ja valitettavasti kumiosat olivat ottaneet vähän itseensä. Sitä väriä siis.

Siksipä seuraavaksi olikin pyykkikoneen kylvyn vuoro. Pyykkikoneen pesuainetta rumpuun ja 60 asteen kirjopesuohjelma käyntiin.


Siellä ne pohjalla lilluvat pesupulverit

Autiolta näyttää tyhjän koneen pesuohjelman pyöriessä rummussa. Kyllä siellä vähän vaahtoa näkyy, jos tarkkaan katsoo.

Pyykkikonetta en narulle ripustellut, mutta värjätyt vaatteeni kyllä. Tadaa: tässä ne nyt ovat!

Ensin koko porukka


...sitten merensiniset sisarukset


... ja ensimmäisenä värjätyt housut ja neuletakki. Takin napinlävet loistavat valkoisuuttaan ja niin kiire oli tätä postausta tekemään, etten vielä ennättänyt uusia nappeja kiinnittämään irti ratkottujen tilalle. Siksi pistin pyykkipojan pitämään nappilistaa edes jonkinlaisessa ryhdissä.


Lopuksi tässä vielä nämä puuterinpunaiset värjäystulokset.. Paitsi niin, takistahan tulikin musta! Ja kuvassa paitis näyttää vaaleammalta kuin mitä se todellisuudessa on.


Palataanpa vielä vähän takaisin päin ja katsellaan merensinistä, mustapilkullista neuletakkia. Siinäkin on vähän hölmösti nyt valkoset napit. Pitänee pistää tästäkin takista napit vaihtoon.


Minulla on nyt kaksi uutta ja mukavaa sinisävyistä neuletakkia syksyn koleuteen. Ei hassumpaa!



Tämä poppamummo on tällä erää touhuihinsa suurin piirtein tyytyväinen.

sunnuntai 28. elokuuta 2016

Kaiken maailman markkinat

Otsikko menee nyt vähän aiheen vierestä, mutta menköön. Tosin ei se ihan tuulesta ole temmattu, kävinhän lauantaipäivän aikana kaksilla markkinoilla ja toisilla peräti kahdesti.

Kaupunkimme kauppatorilla on tällä viikolla ollut pystyssä kojuja kauempaa eli pitkin Eurooppaa. Vasta eilen ennätin paikalle katsastamaan tarjontaa ja sen heppoiseksi havaitsin. Edellisellä kerralla kauppiaita oli paljon enemmän ja yleisöäkin oli ruuhkaksi asti. Tällä kertaa oli kato käynyt. Emme mekään sedän kanssa jääneet sinne kaupantekoon, vaan pikaisen yleissilmäyksen jälkeen poistuimme paikalta. Kalliita olivat tuotteet eikä nyt juuri ollut tarvetta sen enempää italiailaisille juustoille, makkaroille tai leivonnaisille kuin englantilaiselle toffeelle tai jo kymmenien metrien päähän lemunneille saippuoille. Lettukahvit olisi toki voinut juoda elleivät aamukahvit vielä olisi maistuneet suussa.

Torilta ajoimme suoraan Prisman parkkipaikalla järjestetyille tuottajien syysmarkkinoille toteamaan, että täällähän se väki on! Tosin yritin kuvata markkina-aluetta niin, että otoksiin jäisi mahdollisimman harva torikävijä.




Joidenkin pöytien edessä oli sellainen kuhina, ettei edes nähnyt, mitä siellä oli myynnissä. Myös ruispuurokojulla oli populaa jonoksi asti, mutta sain sentään maukkaan syysherkkuni minäkin. Nam!


Torin vilinästä löytyi äitikin ja hän tuli meille siksi aikaa kyläilemään, kun isä oli hoitamassa asioita. Yhdessä katselimme keskeneräisiä tekeleitäni... Edellisenä iltana olin kaivellut jemmoistani kerittävän. vuosi sitten Tallinnasta ostamani, villalankavyyhden ja vuosia sitten haltuuni päätyneen mummon jäämistön vanhan pussilakanan, johon oli ajan saatossa hiutunut jokunen reikä. Nämä ovat odottaneet kesäsäitä, että pääsisin niitä ulkona työstämään. Sekä pussilakanan leikkaaminen kuteiksi että tuon langan keriminen ovat sen verran pölyistä touhua, että olen säälinyt itseäni, kotiana ja imuriani, enkä ole käynyt niiden kimppuun aiemmin. Melkein meni tämänkin kesä menojaan, ennen kuin ennätin tarttumaan toimeen. Mutta nyt sentään sattui lomakiireisiin sellainen rakonen, että sain homman alulle.




Vielä ei ole tarkkaa suunnitelmaa, mitä näistä tulee. Osan pussilakanasta jätin suikaloimatta. Jos tuosta langasta sattuu tulemaan vaikka kassi, vanhasta pussilakanasta saisi siihen oivan vuorin.

Isän haettua äidin ja sedän lähdettyä töihin, keksin lähteä käymään kaupassa ja samalla ajattelin käydä vielä uudelleen maalaismarkkinoilla. Matkan varrella huomasin pyörän matkamittariin pyörähtävän hyvät lukemat.



Elokuu on lopuillaan enkä ole tänä kesänä vielä pyöräillyt edes 800 kilometriä. Mihin se on tämä kesä luiskahtanut? Nyt pitää ottaa tavoitteeksi kerätä lisäkilometrejä mahdollisimman paljon! Parhaimmillaan olen sentään saanut matkamittariin yli 1600 kilometriä kesän aikana. Eli puolet enemmän, huh!

Illalla vielä sain yhden mieltäni kaihertaneen rästikotityön tehdyksi. Pesin keittiön ikkunan kaikki pinnat ja vaihdoin ikkunan väliin somistukset. Ihan en ollut tyytyväinen asetelmaan, mutta tällä mennään nyt ainakin hetki.










Supersuloista sunnuntaita, kamuset!