sunnuntai 25. maaliskuuta 2018

Kesäaika

Vallan surkuhupaisalta tuntuu, että viime yönä Suomessa siirryttiin kesäaikaan. Kelloja kierrettiin tunti eteenpäin, siis kesää kohti. Joku taisi unohtaa kertoa asiasta talvelle. Nimittäin toissa aamuna lehdenhakureissulla kotipihassamme näytti tältä:








Kurrekin oli käynyt ulko-oven takana rappusilla tepastelemassa. Liekö pyrkinyt sisälle lämmittelemään?


Tänään, kesäajan ensimmäisenä aamuna, ei sentään ihan yhtä lumista ollut herätyksen aikaan. Pakkanen oli hellittänyt otettaan ja sää oli lauhtunut. Eiliselle jäälyhdylle oli käynyt melkein kalpaten... Osasyynä voi olla tosin oma tyhmyyteni: laittaa nyt kynttilä lämmittämään hauraan ohutta jäätaideteosta sisältäpäin! Ei tolkun hiventä!




Renkaanvaihtoaikaan on vielä matkaa, mutta kukkamultia on voinut uusia jo kotvasen. Kotosella puuhaan ryhdyttiin, kun kesäaika koitti näin palmusunnuntain aamuna. Pajunkissapopulaatiot ovat tänä keväänä kokeneet kadon, eikä soman kissaisia oksia ole juuri missään näkynyt. Siksi oli oivaa sijaispuuhaa istutella huonekasveja väljemmille kasvualustoille.



Suurin huoli minulla oli huonekuusen selviämisestä. Menin sen ostaa paukauttamaan ennen joulua, kun ajatus sisällä kasvavasta kuusesta kiehtoi kovin. Olen pelännyt puun puolesta ja yrittänyt olla noheva kastelija. Onneksi muutamasta laiminlyönnistä huolimatta olemme kuusen kanssa edelleen asiallisissa väleissä.

Ruukunvaihtoa on viivästyttänyt muutamakin seikka. Ensinnäkään meillä ei ollut kuuselle sopivaa suurempaa ruukkua kotona. Kaupasta niitä saa ja ostinkin sellaisen, mutta halusin maalata ruukun kalkkimaaleilla tavanomaista erikoisemmaksi. Hommaa hidasti milloin mikäkin tekosyy... Kun ruukku vihdoin oli valmis, meillä ei sitten ollut yhtään kukkamultaa! Nyt tuli hätä käteen, sillä pääsiäisruohokin olisi jo pitänyt kylvää!

Multapulaan tuli helpotusta toissapäiväisellä kauppareissulla ja nyt on siemenet pääsiäisruohoa varten kylvetty... tällälailla hirmuisen hyvissä ajoin... Saa nähdä ehtiikö kasvusto edes itää ennen pitkäperjantaita. Pidetään kaikki yhdessä peukkuja ja ukkovarpaita!


Mullanvaihtopuuhaan ryhdyttyäni en sitten malttanut lopettaa yhteen ruukunvaihtoon ja yksien siemenien kylvämiseen. Myös vanhemmilta saamani kaktus pääsi väljempään ja multaisempaan asuntoon. Vanha santtuni on tehnyt juurelleen pari poikasta, jotka nyt intopäissäni emokasvista irrottelin ja uuteen multaan asettelin. Kasvakoon niistä terhakoita uusia saintpaulioita eli paavalinkukkia!






Vasta retusoitu ruukku kukkineen pääsi paikalleen aikaisemmin tuunatulle tuolille. Tuliko jo yltiöimelää?




Aamupäivän puuhailtuani hissun kissun kotona, heräsi vihdoin setäkin nukuttuaan lyhyet unet yötyön jälkeen. Meillä oli ilo ajella kummitytön ja sisarensa syntymäpäiville Saarelle iltapäivän ratoksi.

Olimme iltapäivän ainoat vieraat, joten ennätimme hyvin jututtaa kyläpaikan väkeä. Nuorten naisten kesäsuunnitelmat on nyt tarkasti kyselty ja muutkin kuulumiset vaihdettu kutkulleen. Kummitytöllä on kesällä konfirmaatio ja hän kyseli, voisiko tämä kummitäti tehdä juhliin täytekakun. Oih, mikä ihana luottamuksenosoitus! Ilahduin ikihyviksi ja tietysti lupasin. Rima on korkealla, sillä kakkumestareita löytyy heiltä omastakin takaa. Tämänpäiväinenkin juhlaluomus oli vallan veikeä ja herkullinen!


Aika riensi rupatellessa ja jossain vaiheessa huomasin, että taivaalta oli alkanut sataa valtaisan kokoisia lumilämpäreitä. Kotimatkalle sonnustauduimme vallan talvisissa tunnelmissa ja maisema oli sankan lumimyräkän puskiessa päälle hämyisä ja hämmentävän valkoinen.




Mitä lähemmäs kotia pääsimme, sen sankemmaksi sade muuttui.


Terassin jäädytetyt tulppaanit olivat jälleen erinäköiset.





Jotta täältä talven keskeltä hyvää kesäaikaa vain teille uskolliset lukijani!

6 kommenttia:

  1. Mullanvaihtopuuhissa minäkin olin tänään lumikenkäilyn ohella. Milloinkahan nämä lumet alkavat sulaa?
    Hyvää pääsiäsitä Sinulle! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin juuri lukemassa blogiasi ja huomasin, että meillä on ollut hyvin samankaltaisia mietteitä näin kesäajan kynnyksellä :)
      Hyvää pääsiäistä Sinullekin! <3

      Poista
  2. Hopsan.. onmpa teillä paljon lunta.. meillä oli tänään aurinkoinen päivä. Hyvää kesäaikaa myös sinulle:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lunta on tosiaan tosi paljon. Aurinko kyllä paistaa, mutta pakkanen pitää huolen siitä, etteivät lumet hupene ollenkaan. Mutta eiköhän tästä vielä kesään päästä, heinäkuussa toivottavasti viimeistään :)

      Poista
  3. Kaiken lumen keskellä mulla ei mullat oo tulleet edes mieleen... Apua, kai vielä ehtii...
    Ihanat nuo sun tuoli ja ruukku ❤ Jäädytetyt tulppaanit ❤ Ja nuo maisemakuvat :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä ehtii mullanvaihtoon :) ei hätää, siskoseni. <3 Tosiaan on niin talvista, ettei kevätpuuhiin oikein älyä ryhtyä :D

      Kiitos sydämistä, elämä on <3

      Poista