tiistai 30. lokakuuta 2018

Kohtaamisia kaupungissa

Tallinnasta palattua viivähdin kotona kokonaisen päivän ja vähän yli. Torstaina jo olin taas matkalaukun kanssa menossa. 

Reissuneuleen langat käväisin hakemassa keskiviikkona Taito Shopista, mutta siitä aiheesta tulee aikanaan ihan oma postauksensa. Ajattelin pistää työn alulle sopivasti kotisohvalla, ettei tarvitsisi heiluvassa ja tärisevässä bussissa taiteilla ensimmäisten kerrosten työstämistä. Jotenkin kummallisesti  kävi niin, että aiotut pari senttiä kasvoikin koko varreksi ja osaksi kantapäätä.


Bussi purjehti kohti pääkaupunkiseutua ja auringonlaskua.




Perillä Kampissa olin iltakuudelta. Koska esikoinen oli kuoroharjoituksissa, keksin itselleni muuta puuhaa. Kiitos museokortin, päätin suunnistaa Ateneumiin tutustumaan uuteen Kohtaamisia kaupungissa -näyttelyyn. Tuntui vallan erikoiselta mennä iltamyöhällä museoon, kun olen kotona tottunut vain odottamaan, josko kohta voisi käydä nukkumaan, heh...

Koska olin matkalaukun kanssa liikkeellä, en tullut kuvanneeksi viehättävää rakennusta ulkoa päin. Kun sain matkalauun ja ulkovaatteet säilytyslokeroon, kuvaamiselle oli paljon paremmin aikaa ja tilaa.






Hetken olin eksyksissä, enkä oikein tiennyt minne suuntaisin. Onneksi löytyi opasteet!



"Suosittuja teosten aiheita olivat muoti, kahvilat ja ravintolat, esittävät taiteet ja ihminen itse - tavallinen elämä ja arki kaupungissa." - Sepä se, tästä minä tykkään!


Aika paljon keskityin vain ihastelemaan ja lumoutumaan, mutta napsin sentään vähän makupaloja muistikortin syövereihin. Sain saapuessani ohjeet, että taulut pitää valokuvata osana näyttelyä, joten raamien ympärillä on siksi näissä reilusti tilaa. Ei ihan parhaita otoksia, mutta maistiaisia kuitenkin:

Yngve Bäck: Kompositio, 1940

Antti Favén: Päivänpaistetta, 1910-1911

Gunvor Grönvik: Raitiovaunupysäkki, 1943
 Kohtaamisia kaupungista -näyttelystä oli valloittavat näköalat alemman kerroksen perusnäyttelyyn.


Unto Pusa: Muurarit, n. 1954

Reino Harsti: Silakkamarkkinat, 1958

Reino Harsti: Rakennukselta, 1958


Reino Harstin kiehtovaa grafiikkaa
 Jälleen kurkistus alempiin kerroksiin.





Helene Schjerfbeckin muotokuvia

Ulla Rantanen: Katukuva, 1969

Esko Tirronen: Objekti, 1970
 Yksi isoikkunainen huone oli  vaikuttavasti täynnä Not Vitalin taidetta. Pysähdyttävä näky!







Katseltuani kylliksi Kohtaamisia kaupungissa, astuin sisään vielä Ateneumin perusnäyttelyyn, mutta huomasin pian, että taidekiintiöni oli siltä päivältä jo täynnä. Niinpä pyörähdin pikaisesti museokaupassa, hain tavarani ja läksin tallustelemaan kohti esikoisen kotia. Pimenevässä illassa ihailin pääkaupunkiamme. Helsinkin on lumoava!


2 kommenttia:

  1. Että sillä lailla ❤ Samoja saleja olimme kiertäneet, oliko päiväkin sama 20.10? Päivänpaistetta molemmilla ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! :)
      Ihan ei samana päivänä oltu liikenteessä, sinä ehdit ensin :) Minun reissuni Helsinkiin alkoi vasta torstaina 25.10. :)

      Poista