maanantai 1. syyskuuta 2014

Pihvipäivä


Luulen maininneeni kerran jos toisenkin, että kasvimaan kaksi kesäkurpitsapuskaa tuottavat satoa runsain määrin. Onneksi viimeaikojen ulkolämpötila on ollut syksyisen vilpoinen, joten kesäkurpitsatuotannossa on suvantovaihe. Aiemmin poimittuja kurpitsajärkäleitä olen vähitellen yrittänyt upottaa ruokiin.

Eilen kaksi jötkylää päätyi raastimeen ja jauhelihapihvien mehevöittäjäksi. Reseptiin törmäsin muinoin netissä, kun koetin kaivaa esille edellisen kesän suosikkipaistoksen ohjetta, siis sitä kesäkurpitsalasagnea.

Kesäkurpitsa-jauhelihapihvit


400 g jauhelihaa
200 g kesäkurpitsaa
100 g maustettua tuorejuustoa, esim.ruohosipuli tai valkosipuli
1 kananmuna
1 dl korppujauhoja
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
öljyä paistamiseen

Kastike

2 dl kermaviiliä
1 herkkukurkku
1 rkl hienonnettua tilliä
ripaus suolaa ja mustapippuria
Heti ensimmäiseksi on tunnustettava, että akuutti lukihäiriö iski kokatessa ja tehdessäni kaksinkertaisen taikinan, kippasin sinne kesäkurpitsaraastetta 800 grammaa. Hups... tuplamäärä!

Mutta ei se kyllä haitannut. Ehkä pihvien  muotoileminen olisi ollut helpompaa vähemmällä kurpitsamäärällä, mutta homma hoitui helposti, kun otin kerralla reilun kananmunan kokoisen kokkareen taikinaa, pyörittelin sen käsien välissä kevyesti palloksi, litistelin ja laskin pannulle. En siis tehnyt kaikkia pihvejä ensin valmiiksi, vaan pihvin kerrallaan.Kermaviilikastikkeeseen en ollut muistanut ostaa herkkukurkkua ja sovelsin ohjetta sekoittamalla kermaviilipurkilliseen pari kukkurapäistä ruokalusikallista sinappikurkkusalaattia. Pihvien rakenne oli melko hauras, mutta kestivät kuitenkin kasassa varovaisella käsittelyllä. Syynä mitä ilmeisemmin tuo kesäkurpitsaraasteen yliannostelu. Tosin, jos olisin työntänyt taikinaan kolmannen kananmunan, rakenteesta olisi tullut oletettavasti napakampi.

Tätä ruokaa teen toistekin. Pihvien maku oli mieto, mutta maukas. Voisi niihin ehkä enemmänkin mausteita laittaa, mutta toisaalta nyt raaka-aineiden omat hennot maut tulivat mukavasti esiin. Ei pöllömpi sunnuntairuoka!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti