tiistai 7. kesäkuuta 2016

Leikkimökin kahvikekkerit


Juhlista on toivuttu, mutta paluu arkeen on ihmeellistä. Ehkä siksi, että vielä ei tarvinnut palata palkkatyöhön vaan loma vain jatkuu. Enää ei ole mitään puuhapäämäärää, joten en oikein osaa tarttua mihinkään. Lisäksi väsyttää vietävästi ja tuntuu, että voisin vain nukkua ja nukkua.

Eilen kuitenkin kipaisin pikaisesti kirpparilla. Kympintorilta ei löytynyt yhtikäs mitään. Siitä pettyneenä päädyin menemään vielä Savon Syke -kirpparille, vaikka se onkin ollut aika kurja ilmestys useimmiten. Nyt kuitekin löysin Kastehelmi-sarjan jalallisen tarjoilulautasen 13 eurolla ja Enni Mustosen Piikatytön 1,50 €. Kumpaakaan en oikeastaan olisi tarvinnut, mutta kakkulautanen ei jättänyt rauhaan ennen kuin olin sen kainalooni kaapannut. Kirjan taas ostin esikoiselle, hän kun on kovin kaipaillut lukemista äidinkielellä maailman äärissä.

Olin polkupyörällä liikenteessä ja menin sitten ostamaan särkyvää kallisarvoista lasitavaraa. Mitenkäs saisin tarjoilulautasen kotiin ehjänä? Sykettä vastapäätä on Pelastakaa lapset -hyväntekeväisyyskirppari ja päädyin katselemaan sinne, jos jotain pehmikettä lautasen ympärille löytyisi. Löytyi tyyny eurolla ja johan kulkivat ostokset turvallisesti kotiin fillarin takakorissa!






Kuopus on kahvikissa, mutta hän tykkää myös hifistellä teellä. Viime viikolla hän päätti vähän hemmotella itseään ja törsäsi kalliin puoleiseen Clipper-teehen. Paketissa piti olla kymmenen teepussia, mutta jostain syystä kuopus päätyi laskemaan pussit ja eihän niitä pusseja ollut kuin yhdeksän. Tarkistuslaskennankin tulos oli yhdeksän pussia. Minäkin laskin, mutta en mitenkään päässyt kymmeneen. Että tyttöä harmitti!

Ehdotin, että hän lähettäisi asiasta sähköpostia maahantuojalle, kertoisi olevansa vähävarainen opiskelija ja pyytäisi lähettämään puuttuvan pussin. Eilisessä postissa sitten tuli kuopukselle iso kirjekuori ja sisältö oli erittäin ilahduttava! Kiitos Aduki!



Eilen en oikein saanut mitään aikaiseksi, mutta tänään piti tomeroitua. Onneksi jo viime viikolla laitoin kamusille viestiä, että haluaisivatkohan he "leikkiä" kanssani tällä viikolla. Onneksi halusivat!

Tämä tiistai oli meille kaikille sopiva viikonpäivä, joten minun piti siirtää lorvikatarrini kaappiin ja valmistautua leikkimökkileikkiin. Käväisin tarkistamassa, että kaikki oli mökissä kutakuinkin kunnossa...











... ja kävin miettimään tarjoiluja. Eli tosi hyvissä ajoin olin valmistelujeni kanssa!

Onneksi netin syövereistä löytyi taas apua etsivälle. Ruokasurffausta-blogista löytyi oikein mainio piirakkaohje.

Savulohipiirakka


pohja
150 grammaa voita
3 dl vehnajauhoja
1 tl suolaa
3 rkl vettä

Nypi voi, jauhot ja suola murumaiseksi. Lisää vesi. Ota taikina pois kulhosta ja vaivaa taikinaa muutama kerta alustaa vasten, että koostumuksesta tulee sopiva.

Painele taikina piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. Laita vuoka taikinoineen pakastimeen siksi ajaksi, että uuni lämpiää 200 asteeseen.

Kun uuni on kuuma, laita pohja esipaistumaan uuniin 10 minuutiksi ja tee sillä aikaa täyte.

täyte
300 g lohta (lämminsavu-, kylmäsavu- ja graavilohikin käy)
1 dl fetaa
2 munaa
2 dl ruokakermaa
2 dl vahvaa juustoraastetta (esim. Emmental)
1 dl tillisilppua
mustapippuria
suolaa

Nypi savulohi sormin sopivan kokoisiksi paloiksi. Ei silpuksi kuitenkaan.
Riko kananmunat  kulhoon ja riko koostumus haarukalla.
Lisää ruokakerma ja juustoraaste.
Mausta suolalla ja tuoreella mustapippurilla sekä tillisilpulla.
Lisää sekaan savulohi ja fetajuusto. Sekoita varoen, ettei savulohen koostumus hajoa liikaa.
Kaada täyte tasaisesti esipaistetun pohjan päälle.
Paista 200 asteessa 30 min. Jos täyte ruskistuu liikaa, paistoksen päälle voi laittaa leivinpaperin paistamisen loppuvaiheessa.

Kun piirakka on vähän jäähtynyt, ei kun nauttimaan! On muuten tosi hyvää!


Makeaksi palaksi paistoin maanmainiota raparperipiirakkaa viimevuotisella ohjeella. Mutta hups, tuosta ohjeesta on näköjään jäänyt pois 2 kananmunaa. Mutta tämä on aina vain herkullista!


Kun kamuset sitten saapuivat, pääsimme kahvikesteille leikkimökin siimekseen.



Kylläpä meillä oli mukavaa! Voi jospa oisit voinut olla mukana!

4 kommenttia:

  1. Oi, mitkä leikkimökkikekkerit! Siellä sitten yksi keitti kahvia, kutsui toisia kahville ja toiset teeskentelivät, etteivät kuule. Se on suomalaista kahvikulttuuria ja sitä kutsutaan kursailuksi... vai miten se mainos nyt opettaakaan ;)

    Hyvät kirppislöydöt! Ensin ajattelin, että johan olet kultasuoneen osunut: Kastehelmen jalallinen kakkuvati 13 eurolla. Sitten piti ottaa oma vati esille... Siinä sun vadissa ei ole tarraa, joten se jo laskisi hintaa, mutta sitten kiinnitin huomiota jalkaan: huijaako kuva, vai onko jalka vadissasi sileä? Omassani ja iittalan kuvastossa https://store.iittala.fi/Kattaminen/Kastehelmi-Kakkuvati-315-cm-kirkas/p/K005994 jalka on samoilla palleroilla koristeltu kuin lautanenkin... En ole tosiaankaan mikään asiantuntija, mutta jokin tuossa nyt ei täsmää... Mutta toisaalta: onko sillä väliä, jos lautanen on hieno!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hups, menin lankaan. Mutta ei se haittaa. Lautanen on kuitenkin hieno. :)

      Poista
    2. Niinpä juuri, mitä väliä kun on noin hieno. Ja varmasti tarpeen, kun oot tommonen kakkutäti :)

      Poista
    3. No, jos et kerro kenellekään, niin ehkä olisin just ja just tullu toimeen ilmankin... :)

      Poista