torstai 29. lokakuuta 2015

Sämpylöitä


Mitä tehdään, kun jääkaapissa on ylimääräistä kesäkurpitsaraastetta ja piimää? No sämpylöitä tietenkin!

Lämmitin suunnilleen litran vettä vähän kädenlämpöistä kuumemmaksi. Veden lämmitessä kippailin kulhoon KauraKuitusta, kesäkurpitsaraasteen ja piimän sekä suolaa ja vähän hunajaakin purkista. Kun vesi oli sopivaa, kaadoin sen ainesten päälle ja sekoittelin. Kaksi hiivapalaa liuotin ainesten sekaan. Sitten vain jauhoja joukkoon! 1/4 pussillinen oli sämpyläjauhoja jäljellä. Käytin ne ja loput jauhot olivat tavallista puolikarkeaa vehnäjauhoa. Vielä lisäsin lorauksen öljyä joukkoon. Sämpylätaikinaa ei tarvitse vaivata, joten ainekset oli pian sekoitettu.

Taikina sai levätä ja kasvaa liinan alla reilun puoli tuntia. Kuohkeaksi kohonneesta taikinasta sai pyöritellä jauhotetulla pöydällä sämpylän poikineen! (Pahoittelen kuvien epätarkkuutta! Olin unohtanut käsisäätöasetukset päälle ja suurin osa kuvista meni ihan poskelleen. No, vahingosta viisastunee...)





Leivonnaiset saivat taas aikaa kohota pellillä. Voitelin sämpylät kananmunalla ja paistoin kiertoilmauunin ominaisuuksia hyödyntäen kaksi peltiä kerrallaan.



Ennen lähtemistä iltavuoroon töihin ennätin maistella lämpimäisiä. Leivälle kyytipojaksi pyöräytin tehosekoittimessa smoothieta viikonloppuna saalistamistani puolukoista. Puolukoiden lisäksi kulhossa pyöri kaurahiutaleita, banaani, rahkaa ja laktoositonta maitoa. Ihanan raikasta ja maistuvaa! Nam! Sämpylän päälle löytyi vielä terassin yrttiruukusta viinisuolaheinää ja keittiön kulhossa oli kypsynyt oman kasvihuoneen tomaatteja. Ihan kuin harrastaisin omavaraistaloutta...






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti