maanantai 13. elokuuta 2018

Vierasvaraa

Helsingin reissun jälkeinen perjantai kului hyvin samankaltaisissa tunnelmissa kuin edellinen sunnuntai, josta kerroin Välipalanen-postauksessa. Eli autoilua Luotojärvelle kuopuksen ja koiruuksien kanssa, mustikanmetsästystä ja lopuksi vilvoittava uimareissu niin hikikuumissaan puhkuneille marjastajille kuin koiralapsillekin. Autuasta! Uutta kvuvamateriaalia ei ole tarjolla.

Lauantaina oli luvassa vieraita pitkästä aikaa. Koska hellekesänä ei uuninlämmitys ole houkutellut, kaikki vierasvaraleivonnaiset pakastimesta oli jo aikaa sitten pistelty parempiin suihin. Hetken harkitsin tarjottavien ostamista kaupasta, mutta ei, se vaan ei käy.

Keliaakikkoystävälle piti leipoman gluteenitonta. Ostin uuden leivinjauheenkin siltä varalta, jos on tullut entisestä kaapattua leivinjauhetta jauhoisella lusikalla ja uusia reseptejä kuukkeloin (siis googlasin) netistä. Syntyi herkullinen kääretorttu ja vielä herkullisempi mustikkapiirakka.



Gluteeniton ja laktoositon mustikkapiirakka


100 g laktoositonta voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta

päällys:
5 dl mustikoita
1 prk laktoositonta kermaviiliä
1 muna
0,5 dl sokeria

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna koko ajan vatkaten. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää seos siivilän läpi taikinaan. Sekoita tasaiseksi

Painele taikina piirakkavuokaan, jonka halkaisija on 24 cm.

Levitä marjat taikinan päälle. Sekoita muut täytteen ainekset ja valuta marjojen päälle.

Paista 200 asteessa noin puoli tuntia.

Ohje on alunperin Valion sivulta, mutta lisäsin marjojen määrää.

Väittäisin, että piirakka oli herkullisimmillaan seuraavana päivänä jääkaappikylmänä. Lämpimänä leikaaminen on miltei mahdotonta, taikina vain murustuu.


Gluteeniton kääretorttu


4 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Lisää leivinjauhe perunajauhoihin ja sekoita jauhoseos varovasti munavaahtoon. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 175 asteessa noin 10 minuuttia.

Kumoa torttulevy leivinpaperille, jolle on siroteltu sokeria. Irrota päällimmäinen leivinpaperi varovasti ja anna levyn jäähtyä.

Levitä torttulevylle hilloa ja kermavaahtoa ja kääri levy rullalle. Anna tekeytyä hetki. Koristele halutessasi kermavaahdolla ja/tai marjoilla.



Sitten kävi niin, että vieraat eivät päässeetkään tulemaan.


Ei se mitään. Onneksi kuopus oli auttamassa syömisessä ja serkkukin pistäytyi yhtenä iltana teellä.




Kun kuopukselle tuli kaveri kylään vajaan viikon kuluttua, kaikki tarjottavat oli jo syöty. Pyöräytin siis uuden tortun. Tämän väliin laitettiin vaahdotettua kaurakermaa ja kuopus asetteli päälle pelkät marjat. Neljän hengen porukka pisteli menemään koko käärön eli aika hyvää oli!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti