maanantai 27. elokuuta 2018

Silmäkarkkia

Elokuu on jo pitkällä ja takana on ennenkokematon hellekesä näillä leveyspiireillä. Vaikka mieli kääntyy jo odottamaan syksyä, viileyttä, vesisateita, pimeyttä ja käpertymistä viltin sisään sohvannurkkaan villasukat varpaita lämmittämässä, on silti pakahduttavan ihanaa nauttia siitä kaikesta kauniista, jota Suomen luonto edelleen meille hopeatarjottimella ojentaa. 

Syyshortensiani ei ole kovin suureksi koskaan kasvanut, mutta kituliaanakin se joka syksy jaksaa kukkia pienin herkin kukin, joista ryppäänä muodostuu kunnollisen kokoinen kukkaparvijärkäle jokaisen oksan nokkaan. Ensin kukat ovat vitivalkoisia, mutta syksyn lähestyessä niihin ilmestyy somasti vaaleanpunainen väritys, kuin uusi mekko konsanaan.





Vadelmikossani kävi pupu pistelemässä poskeensa suuren määrän tuoreita versoja. Silti olen onnellinen, sillä harvat oksat ovat jaksaneet kasvattaa meille marjoja. Kuumuus ja kuivuus vaivasi marikkoa, mutta nyt kun taivas on lahjoittanut meille ja maille ja mannuille runsaasti elämän eliksiiriä eli sadevettä, vatukistoni on herännyt uudelleen eloon. Vielä viime viikolla sain sieltä noppia monta kourallista kauniita ja raikkaita marjoja.





Lautasellinen hyvää ja ravitsevaa lähiruokaa. En raaskinut kaikkea syödä heti, vaan pistin pari rasiaa vattuja pakastimeen talviherkuttelua varten.



Pikkuruinen Vuokko-omenapuumme on myös joutunut pupun hampaiden hyökkäyksen kohteeksi. Onneksi puu ei kokonaan kuollut, vaan on kasvattanut vioittuneen kohdan ympärille paksumman kuoren. Pistiäisen pahkeiset ovat tokertaneet omenoihin reikiä ja niistä moneen hedelmään on päässyt pujahtamaan muumiotaudin pöpöjä. Mokoma omenarutto on pilannut paljon herkullista satoa, mutta onneksi sentään osa ompuista on säästynyt muumioitumiselta. Olin nakannut omenat pöydälle, jolla pari lasipurkkia odotti varastoon kiikuttamista. Eikös vain ilta-aurinko somasti kullannutkin tämän näkymän?



Saa nähdä tuleeko tänä vuonna ruskaa ollenkaan...? Tulee tai ei, aina löytyy luonnosta jotain kaunista ja ihanaa. Se pitää vain nähdä ja oivaltaa. Siinäpä haastetta itse kullekin!

4 kommenttia:

  1. Kauneutta kaikkialla jälleen kerran ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elämä on kaunis, luonto on kaunis, maailma on kaunis jos niin haluaa nähdä. Minä haluan, ja niin haluat sinäkin, siskoseni. Ehkä me saamme muutkin näkemään tavallamme, kun kovasti yritämme :)

      Poista
  2. Kaunis kukka tuo hortensia,minä pölijä napsin osan kukista pois,ne jotka jäi jäljelle ovat aivan ihanan punasia ,vaihtaakohan tuo kukka väriä??
    Kauniin hempeän vaaleanpunaiseksi sivellin on hortensiat maalannu.
    APUA!! sekö pupujussi syö vadelman versoja,voi ei .mitenkähän ne suojataan talaveksi.Meillä ei muuten ääneen sanota pupujussi!,meidän koira painuu takapihalle ovet paukkuenMeillä on juputussi!!salakieli..
    Olet saanut ihania vadelmia,meidän pihan sato desilitroissa,viime vuonna lähes 20 litraa....
    ...mutta kauneus on katsojan silmissä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänäänkin poimin vadelmia puolisen litraa. Ihan kummallista, kun on jo niin myöhäinen kesä. Viime vuonna en saanut marjan marjaa vadelmapuskasta, joten tosiaan ei mene vuodet samalla kaavalla.
      Toivottavasti teidän alueen juputusseille ei vattupuskat maistu. Ne on nämä citypuput niin persoja herkuille, että kävivät tuhoamassa meidän vattumaan :(

      Poista