keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Kevätkiisseliä


Tänään oli aivan mahtava kevätpäivä! Niin lämmin pyöräillä töihin, että tuntui aivan käsittämättömältä. Pesin aamulla koneellisen pyykkiä (ensimmäisen kerran sitten pesuhuoneremontin aloittamisen..) ja ripustelin ne ulos kuivumaan. Loistoajoitus sinänsä, että pääsin töistä seitsemän jälkeen ja kun pyöräilin kotiin, alkoi jo ripeksiä vettä. Ehdin kuitenkin kotiin keräämään kuivat pyykit narulta ennen kuin pyykit kastuivat.

Oikean puolein pylvästuija taitaa olla mennyttä kalua.



Yleinen ilo ja hyväntuulisuus on ollut koko päivän vallitseva mielentila, vaikka viljelyksilläni onkin kuolo korjannut satoa. Melkein kävi masentamaan, kun hyvin itäneet tomaatin alut alkoivat näivettyä yksi kerrallaan. Viikonloppuna kylässä käynyt äitini heti hoksasi, että taimilapsiani vaivasi kirvojen armeija. Yritin käydä taistoon mäntysuopavesi aseena, mutta ainakin osittain olin myöhässä ja kirvat kuolettivat osan taimista.

Mennyttä

Vielä sinnittelee

Eläviä ja kuolleita
Aamulla ennen töihin lähtöä kokkasin sedälle syötäväksi jauhelihakastiketta ja kuopukselle (ja vähän itsellenikin) kiisseliä. Voi että tulikin hyvää!

Kiisseliä keitellessäni en koskaan mittaile aineksia. Kaadan ensin kattilaan omatekemää mehua (tällä kertaa vadelmapunaherukkamehua) ja lisään sekaan vettä ja vähän sokeria. Kiehautan liemen kiehuvaksi ja samalla sekoitan kylmään veteen perunajauhot. Sitten nostan kattilan pois liedeltä. Suuruksen lisään mehun joukkoon koko ajan hämmentäen, mutta en vatkaa ja sekoittaminen pitää lopettaa nopeasti, ettei kiisselistä tule sitkeää ja venyvää. Suuruksen lisäämisen jälkeen käytän kattilan vielä hellanlevyllä sen verran, että keitos pulpahtaa. Otan kattilan pois liedeltä ja kippaan sekaan jäiset, kotimaiset ja itse poimimani, vadelmat. Kuumassa kiisselissä marjat sulavat nopeasti, säilyttävät vitamiininsa ja koostumuksensa. Hyvältä maistuu!


Töihin evääksi otin kantarellipiirakan jämät ja tein lisukkeeksi vielä salaattia. Jälkiruoaksi päädyin vielä ottamaan kiisseliä. Oli minulla hyvät ja yltäkylläiset eväät tänään!



2 kommenttia:

  1. No tästä ei kyllä seuraa muuta kuin eväskateutta!!! Kiisseli -täysin unohtunut herkku. Smoothiet ovat syrjäyttäneet, kukaan ei tahdo... Mutta totta vie aion tehdä tässä jonain päivänä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehee... on se hyvä kun muistuttelemme toistemme mieliin unohtuneita herkkuja :D

      Kiisseli on ihan hirmuisen hyvää, kun harvoin tekee. Jos sitä on liian usein tarjolla, se tahtoo jäädä homehtumaan. Sekös sitten harmittaa. Mutta silloin tällöin keiteltynä kunnon kiisseli saa kelpo vastaanoton :)

      Poista