lauantai 6. joulukuuta 2014

Hyvää itsenäisyyspäivää Suomi!


Viime yönä tapahtui jotain vallan merkillistä. Nukuin melkein kellon ympäri ja heräsin vasta vähän ennen kymmentä. Olo oli vallan pöllämystynyt ja päätä särki. Burana ei auttanut eikä kahvi. Räntää vihmoi taivaan täydeltä, mutta päätin kipaista happihyppelylle päänsärkyä lievittämään. Setä nukkui yötyön jäljiltä ja kuopus oli yökylässä, joten ei ollut muita kävelykavereita tarjolla kuin uskollinen Canonini.

Kotipihassa jo napsin muutaman kuvan, sillä lumi muutti maisemaa heti erilaiseksi.
Päätin pitkästä aikaa poiketa Koikkalaisen metsään. Siellä polkuja valitessani, mietin että kävely on kuin elämä. Joku polku on aina valittava, vaikka etukäteen ei voi tietää millaisia mäkiä on vastassa.  Ja joskus samaan päämäärään pääsee eri reittejä. Tällä kertaa haasteellisia eivät suinkaan olleet ylämäet, vaan jyrkät ja liukkaat alamäet.
Itsenäisyyspäivä on perinteisesti ollut meillä piirakoiden ja pipareiden leipomispäivä. Tänään poikettiin siitä perinteestä, mutta jotain sentään leivoin.

Jo jokin aika sitten pähkäilimme kuopuksen kanssa, että itsenäisyyspäivänä pitäisi tehdä sinivalkoisia kuppikakkuja. Lähinnä ajattelimme kaksiväristä kuorrutusta, mutta tänään internetin ihmeellisessä maailmassa seikkailtuani, päätin tehdä taikinastakin kaksivärisen. Eli siis valkosuklaamustikkakuppikakkuja!

200 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
2,5 dl sokeria
3        kananmunaa
0.75 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
100 g valkosuklaata
200 g pakastemustikoita

Voi ja sokeri vaahdotetaan, kananmunat lisätään yksitellen hyvin vatkaten. Leivinjauhe sekoitetaan vehnäjauhoihin, jauhoseos lisätään taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Lopuksi taikinaan sekoitetaan varovasti paloiteltu valkosuklaa ja mustikat.

Taikina lusikoidaan vuokiin kahden lusikan avulla. Tästä taikinamäärästä tuli 12 isoa kuppikakkua.

Paistetaan 200 asteessa 20 - 25 minuuttia.

Kun kuppikakut ovat jäähtyneet, pursotetaan kuorrutus päälle. Käytin valmista kuorruteainesta, joka vatkataan maidon kanssa kuohkeaksi. Värjäsin puolet kuorrutteesta sinisellä karamellivärillä. Pursottimen toiselle puolelle valkoista ja toiselle puolelle sinistä kuorrutusta ja ei kun pursottelemaan!
Sinivalkoiset vatkaimet


Sivumennen sanoen - kuppikakkujen kakkuosuus oli aivan syntisen hyvää! Näitä tehdään toistekin!3 kommenttia: