keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Patalappupataljoona


Ihan pakko postata tämä juttu juuri tänään! Ensinnäkin päiväys on hauska ja historiallinen 11.12.13 ja tasan kuukausi sitten valmistui suuri virkkaustyöni, talviunipeitto. Virkkausvimma vain paheni peiton tekemisen jälkeen. Se on hankala kulkutauti, jota lääketiede ei tunne ja johon ei ole lääkettä. Sairauslomaakaan ei virkkausvimmaiselle myönnetä, vaikka ainainen uusien töiden suunnitteleminen voi kyllä hetkellisesti alentaa työtehoa.

Jo vuosi sitten sijoitin pennosiani kirjaan Patalappuja à la Carte, koska kirja oli hirvittävän houkutteleva ja ohjeet suorastaan kutkuttivat. En ehtinytkään toteuttaa virkkausviettiäni silloin. Nyt peiton valmistuttua ajattelin käyttää jämälangat patalappuihin. Mutta kävi kuten ennenkin! Aina, kun ajattelen tekeväni jotain jo kotona olevista tarpeista, loppujen lopuksi ostan uusia tarpeita niin paljon, että kun työ on valmis, tarpeita jää tähteeksi enemmän kuin niitä oli ennen aloittamista!

Kunnianhimoinen haaveeni oli virkata koelappunen jokaisesta kirjan ohjeesta. Mutta jotkut mallit veivät niin mukanaan, että niitä syntyi miltei tusinatolkulla, ja jotkut eivät toistaiseksi ole sytyttäneet. Kuukauden aikana väkelsin 31 patalappua valmiiksi asti... aika monta purinkin. Eilen illalla syntyi päässäni myös idea patalappupakettiin liitettävistä glögimukin alusista ja niitä syntyi heti 6 kipaletta.

1. ohje Iloinen leipuri (Cupcake Bakery)

 


Iloinen leipuri on näistä tuo vasemmanpuoleinen. Oikealla keikkuu Pikkukokki eli Cooking Tips. Näihin on oikeasti käytetty peitosta tähteeksi jääneitä lankoja eli pinkkiä ja oranssia Viiviä. Valkoinen on uutta ja patalappuja varten ostettua Isoveli-lankaa. Nelosen koukulla valmista syntyi sukkelaan. Ja varsinkin Pikkukokki oli näyttävyydestään huolimatta äärimmäisen helppotekoinen!

2. ohje Silmäniloksi (Daydream)

 


Mukava ja helppotekoinen malli. Lankana enimmäkseen 7 veljestä -lankaa, paitsi pinkki tähti on tehty Nallesta. Näyttävät kuvassa pikkuruisilta, mutta ovat kyllä ihan kunnollisen kokoiset lappuset. Näissä on hyvä huomioida, ettei innoissaan virkkaa taustapyörylää liian suureksi... itse jouduin jokaista purkamaan, kun ei tuota keskustähteä voi loputtomiin venyttää... Punavihreän nimesin joulutähdeksi. :)

3. ja 4. ohje (Herkkujen ystävälle ja Ruusupolku) jäivät odottamaan päivää nousevaa. Eli niitä en vielä ole kokeillut.

5. ohje Folklore (Back to the 60's)

 

Tästä kaksinkertaisesta patalapusta tuli hervottoman kokoinen, melkein päiväpeitto! Lapulla on kokoa 24 x 25 cm. Toisaalta kukat tarvitsevat tilansa, jos lappua ihan oikeasti käyttää virassaan eikä vain pelkästään koristeena. 7 veljestä tämäkin ja koukkuna nro 3.

Ohje numero 6 Vauhdissa mukana ei nyt vielä päässyt vauhtiin mukaan. Sen spiraalimainen kuvio ei saanut minua toistaiseksi tarttumaan haasteeseen.

7. ohje Ystävälle (Valentine's Day)

 


Hauska ja hieman haastava malli... ai sanoinko hieman? Oli tosi vaikeaa saada sydämet säännöllisen mallisiksi vaikka tihrustin ohjetta silmä kovana. Mutta ei ole samantekevää missä vaiheessa koukulle poimitaan minkäkin värinen lanka ja millä puolella toinen lanka kulkee!

Kun aloitin näiden tekemistä, minulla oli mielessäni eräs tietty ihminen. Kuitenkin kävi niin, että näitä virkatessasi ajattelin miltei koko ajan ihan toista tyyppiä. Ja tälle toiselle nämä lappuset nyt sitten menevät joulunaluspaketissa tykötarpeineen eli tällainen kokoelma:

Siinä on 6 mukinalusta, yksi paksu pannunalunen ja kaksi sydämellistä patalappusta.

Ohjeet 8 (Tähtihetkiin) ja 9 (Iloinen keittiö) taas skippasin.

10. ohje Paistinkääntäjä (Chef Rotisseur)

15. ohje Isoäidin keittiössä (Homemade Recipes)


Paistinkääntäjä on tuo oikealla oleva lappu. Erikoinen malli, jossa on kaksi saumaa ristikkäin lapun eri puolilla. Tämä on virkattu Nalle-langalla ja kolmosen koukulla.

Kuvassa oleva pyöreä patalappu syntyi sivutuotteena ja tavallaan koe-erässä. Suunnittelin sitä aikaisemmin esitellyn tähtipatalapun aluspyöryläksi, mutta ei tuollainen kirjava kaveri siihen saumaan sopinutkaan.

Keskimmäinen patalappu tulee nyt esitellyksi etukäteen eikä paikallaan, kun se sattuu olemaan näiden kahden kanssa samassa kuvassa. Malli on Isoäidin keittiössä ja päällyspuolen neliöt on virkattu isoäidin neliöiden tapaan. Malli ei vain pääse kunnolla oikeuksiinsa tuon kirjavan langan takia. Tämä kokeilu ei siis ollut erityisen onnistunut, mutta tulipahan testatuksi!

11. ohje Iltateellä (Afternoon Tea)

 


Tästä lappumallista minulle tulee väkisin mieleen 25 vuoden takainen Viipurin reissu. Sain silloin eräältä torimummolta lahjaksi tällä mallilla tehdyn patalapun. Vieläkään en ymmärrä, miksi tuo tuikituntematon ihminen halusi sen minulle lahjoittaa!

Tässä on vihreä aluspuoli ja keltainen päällyspuoli, timanttipistot ja reunus on tehty oranssilla, kaikki langat 7 Veljestä. Tosin ei ole väliä, kumpi puoli on se oikea puoli. Myös vihreää puolta voisi pitää päällyspuolena. Kun lappu valmistui, minulle tuli vahva tunne siitä, kenelle tämän annan... Ja pariksi tälle tuli yksi Keittiöprinsessa, jota auringonkukaksi suunnittelin. Mielestäni nimittäin tuosta Iltateellä-lapun värityksestä tulee mieleen auringonkukkapelto. Lappujen vihreät ovat eri sävyä, eikä kumpikaan ole se ihan oikea haluamani väri.


Mallit 12 Aamukahvilla, 13 Pää pyörällä ja 14 Hiki hatussa jäivät odottelemaan aikaa parempaa.

16. ohje Piknikille (Summer Flowers)

 


Tämä on malli johon rakastuin heti ensivirkkaamisella! Mutta ei tästä ainakaan seiskaveikkalangalla patalappuja voi tehdä, sen verran paksuja pökäleitä näistä kaksinkertaisista virityksistä tulee. Mutta pannunalusina ovat oikein oivia ja mielestäni kovin kauniita! Siksi en virkannut näihin ripustuslenkkejä ollenkaan, vaikka voisihan pannunalusetkin periaatteessa säilyttää seinäkoukussa.

 Tämän mallin mukaan tein myös mukinaluset, joihin virkkasin vain 6 kerrosta.

 

17. ohje Mitä päälle (Dress Code)

19. ohje Reissumiehen matkassa (Lonely Rider)


Mitä päälle -ohje tuntui ensinäkemältä hyvin houkuttelevalta. Helppo se oli tehdäkin, lankana Nalle. Mutta ei se valmistuttuaan enää niin veikeältä näyttänytkään. Saa nähdä, tuleeko noita tehtyä joskus myöhemmin lisää.

Oikealla oleva Reissumiehen matkassa -lappu opetti taas minulle uuden kuviovirkkauksen. Eikä ollut vaikeaa. Mutta kun monet muut tässä saumassa tekemäni laput ovat kaksinkertaisia ja jotenkin "vaativampia", tuo tuntui vallan pliisulta tekeleeltä.

18. ohje Keittiöprinsessa (Princess Cookbook)

 


Lappalaiset

Auringonkukka ja joulutähti

Tähtitaivas

Tämä malli on ehdoton suosikkini, vaikka jokaisen lapun aloituksessa on ollut omat kiemuransa ja haasteensa. Mutta kun kahdesta ensimmäisestä kerroksesta selviää, loppu on yhtä leikkiä. Kun keksin piilottaa langanpäätkin kerrosten sisään, ei edes viimeistely aiheuttanut ylimääräistä ärsytystä.

Viimeinen kuva keikkuu väärässä asennossa, mutta toisaalta se ei haitanne. Kun samaa ympäripyöreää on koko lappu kuitenkin!

Lankana näissä kaikissa on käytetty 7 veljestä ja koukku on se kolmonen.

Ohje 19 Oppipoika ei saanut kannatusta, vaan jää luultavasti kokonaan kokeilematta.

20. ohje Pikkukokki (Cooking Tips)


Tällä lapulla aloitin koko urakan, vaikka ohje kirjassa onkin loppupuolella. Ensin virkataan verkko ja sitten siihen pujotellaan ketjusilmukkaketjuja. Helppoa kuin heinänteko! Aluksi epäilin, ettei hommasta tule kuin suuri epäonnistuminen, mutta onneksi tein kuitenkin valmiiksi. Kuvio jotenkin vain miellyttää silmää.

Lankana on sekä Viiviä, Isoveljeä että 7 veljestä. Tuo oikeanpuoleinen on menossa lahjaksi ystävälle ja sille tulee pariksi yhdellä suosikkiohjeella valmistettu Metsäretkellä.


21. ohje Lettukestit jäi taas välistä.

22. ohje Metsäretkellä (Pine Forest)

 


Tämä ohje ei tosiaankaan auennut heti ensilukemisella vaan kuvion hahmottaminen vaati tuumailua ja pähkäilyä hetken jos toisenkin. Mutta kun jutun juju selkeni, näitähän tehtailisi vaikka kymmenen pötköön! Intoa hillitsee vähän se, että lankojen päättelyä piisaa!

Vasemmalla oleva lappu on virkattu enimmäkseen Viivistä, harmaa raita on Isoveljeä. Kolme keskimmäistä tekelettä syntyi Seitsemästä veljeksestä ja oikean puolimmainen on Nallea.

Ohje 23 Sokerileipuri tuli testatuksi vuosi sitten vähän soveltaen. Nyt en siitä mallikappaletta saanut aikaiseksi. Juustokehä (ohje 24) ei vetoa minuun millään tasolla, joten luulen etten sitä kokeile koskaan.


25. ohje Salonkien salat (Vintage Kitchen)

 


Viimeisenä ja melkein vähäisimpänä esittelen nämä 7 veljestä -langasta virkatut "kartanopatalaput". Vaikka tämän lappumallin englanninkielinen nimi kutittaa sanamakuhermoja, niin malli itsessään tuntui ensin liian pönäkältä. Halusin kuitenkin testata sen eikä se loppujen lopuksi hullumpi ollutkaan ja kuopuksen mielestä nämä taisivat olla kaikkein parhaat. Tämän mallin kun toteuttaisi joulun väreillä, niin voisi työntää sen sitten jollekin joululahjaksi....

Valkoreunaisen lapun kulmissa on vähemmän ketjusilmukoita kuin vihreäreunaisessa. Makuasia, mutta minua miellyttää nuo pienemmät kulmat enemmän.

Virkkausvimman tuloksena on siis syntynyt suuri kodittomien patalappujen pataljoona. Osan olen tuuminut laittaa joulupaketteihin, vaikken toisaalta tiedä että kehtaisinko... Mutta ei näille raukoille todellakaan ole kaikille kotia tarjota. Onneksi ovat hiljaisia ja sisäsiistejä. Joten on vain luotettava, että jokaiselle tekeleelle löytyisi aikanaan kunnollinen adoptiokoti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti