lauantai 14. joulukuuta 2013

Ei menny kuin Strömsössä



Piirakkapossakan välissä ennätin vanhempien kodissa vilkuilla vasta ilmestynyttä Pellervo-lehteä. Siellä näytti olevan monta mukavaa joulureseptiä, varsinkin glögijuustokakun ohje aiheutti jauhopeukalossa kutitusta. Kotiin päästyä googletin glögijuustokakun ja ohje löytyi Valion sivuilta.

On se hyvä, että joskus käy vieraita, jotka vielä ilmoittavat tulostaan hyvissä ajoin. Käytin siis tämän päivän vieraita koekaniineina ja maistatin heillä tällä reseptillä tehtyä kakkua. Mutta eipäs nyt mennä asioiden edelle!

Eilen aloitin kakkuvalmistelut, murskasin piparit marmorikaulinta avuksi käyttäen, sekoitin piparimurut sulaan voihin, painelin massan irtopohjavuoan pohjalle ja tein täytteen. Kakku sai hyytyä jääkaapissa tähän aamuun.

Aamulla aikaisin ponkaisin ylös sängystä tekemään kakkuun kiillekerrosta. Muuten onnistui hyvin, mutta glögin olisi pitänyt olla vielä tummempaa. Käytin siis Marlin glögiä vaikka ohjeessa käskettiin laittaa Valion tummaa glögiä. Tässä olisi siis kannattanut uskoa ohjetta.

Paikkakunnan kaupoista ei löytynyt kokonaisia glögimausteita kakun päälle, joten päätin koristella kakun vain valkosuklaasta tehdyillä kuvioilla. Suklaakoristeita en ennen ole tehnyt itse, mutta ajattelin, ettei se voi olla korkeampaa ydinfysiikkaa vaan kuka vain pystyy siihen...

Siispä suklaa sulamaan vesihauteeseen ja hetkisen hokkuspokkus ja suklaa oli sulaa. Lusikoin sen muovipussiin, jonka kulmaan leikkasin pienen reiän. Olin jo päällystänyt leikkuulauden leivinpaperilla ja ajattelin pursottaa koristeen siihen ja jäähdyttää sen sitten jääkaapissa. Onneksi tein niin, enkä pursottanut suoraan kakun päälle.

Sula suklaa olikin turkasen kuumaa puristeltavaksi! Otin toiseen käteen patakintaan ja aloin puristaa pussia... voimaa taisi olla hieman runsaanpuoleisesti tai kuuma suklaa sai muovipussinkin pehmenemään. Oli syy mikä tahansa, kävi vähän hassusti, sillä pussi puhkesi ja koko suklaamöykky lumpsahti leivinpaperille! Ilmeeni oli varmaan todella hölmistynyt!

Pikapikaa nappasin uuden pussin ja lapioin suklaamöykyn siihen. Uusi yritys... suklaa pursui reiästä aivan turhan paksuna nauhana eikä kauniin ohuena kuten ohjeen kuvassa. Sekuntin murto-osan tuumailun jälkeen puristin suosiolla paksua nauhaa ja muokkasin sitten siitä sulkamaista lusikan varrella. Lopputuloksen tyrkkäsin jääkaappiin jähmettymään.

Iltapäivällä jännitin, mitä koristeista oli mahtanut tulla ja kuinka saisin kakun koristeltua. Ihme ja kumma, valkosuklaakieppi oli jähmettynyt kovaksi ja sain sen varovaisesti siirrettyä kakun päälle miltei yhtenä kappaleena. Vain yksi pieni osuus murtui kieppiä paperista irroittaessa, mutta sen sai helposti liitettyä takaisin paikalleen. Lopputulokseen olin kaikkien kommellusten jälkeen kuitenkin oikein tyytyväinen!













Glögijuustokakku

Pohja:
150 g pipareita
50 g voita

Täyte:
4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1 tl piparkakkumaustetta
2 rkl tummaa glögiä
2 prk (à 200 g) maustettua rahkaa rommi-rusina

Kiille:
3 dl tummaa glögiä
2,5 liivatelehteä

Koristeluun:
valkosuklaata
glögimausteita

Murskaa piparit ja sulata voi. Yhdistä ainekset ja taputtele seos irtopohjavuokaan leivinpaperin päälle. Vuoan halkaisija 24 cm.

Laita täytteen liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta piparkakkumausteella.

Kuumenna glögi kiehuvaksi ja sulata liivatelehdet siihen. Kaada seos rahkan joukkoon ja sekoita hyvin. Nostele kermavaahto rahkaseoksen joukkoon. Kaada täyte piparkakkupohjan päälle. Tasoita pinta. Peitä kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.

Valmista kiille: Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Kuumenna 0,5 dl glögiä kiehuvaksi. Sulata liivatteet siihen. Lisää loppu, kylmä glögi ja kaada varovasti tai lusikoi hyytyneen kakun pinnalle. Anna hyytyä jääkaapissa n. 1 t.

Koristele kakku pursottamalla valkosuklaasta kakun reunaan renkaita. Tee kokonaisista glögimausteista koristeasetelma.

2 kommenttia:

  1. Näyttääpä upealle! Jaksaisikohan kokeilla, kun glögiäkin vielä löytyy. Melkoinen mestari olet!

    VastaaPoista
  2. Ei kun vaan kokeilemaan! Kakku paranee vanhetessaan, ainakin omasta mielestäni se oli makoisampaa päivän, pari tekeydyttyään kuin heti uutuuttaan. Vaikka herkkua se oli silloinkin :)

    VastaaPoista