tiistai 24. syyskuuta 2019

Maailman pienin puukirkko

Maanantain Itä-Savossa oli iso juttu Punkaharjun Enanniemeen yhden miehen voimin nousseesta erikoisesta rakennelmasta eli koivupilkkeistä kasatusta kirkosta. Rakentaja on 82-vuotias Kyösti Kupiainen ja lehtijutussa hän toivotti kaikki tervetulleeksi kirkkoa katsomaan ja vaikka käyttämäänkin. Koska täti oli lomalla ja setä menossa vasta yöksi töihin, kyselin, josko voisimme mennä käymään... Pienen harkinnan jälkeen setä innostuikin ja ei kun menoksi...

Punkaharjulla piti ajella tien väärää laitaa tietöiden takia. Tuntui kummalta...


Punkaharjun kirkonkylältä käännyttiin ajamaan kohti Kesälahtea surkeassa kunnossa olevaa Kissalan tietä, mutta onneksi sitä ei tarvinnut ajaa kilometritolkulla. Enantie oli jo paljon parempikuntoinen. Enantieltä käännyttiin Sahilantielle ja silmä kovana tiirailtiin, että mistä se pilkekirkon tienviittaa oikein eteen tupsahtaisi. Juuri kun luulimme ajaneemme ohi, viitta löytyi.



Metsäautotien tapaista uraa ajettiin jonkun matkaa ja oooh! Siinä se oli! Mahtava ilmestys Enanniemen Kirkkovuorella.





Ripa auki ja ovesta sisään...




Rakennelmaan on mennyt pilkettä 50 mottia ja sisätiloissa on neliöitä noin 25.


Rakentajan puolesta kirkko on vapaasti käytettävissä hiljentymiseen tai jopa pienimuotoisiin juhliin. Olisikin oiva paikka vaikka häille tai ristiäisille, jos juhlavieraita ei olisi kovin paljoa. Sisälle ei nimittäin suuri sakki mahdu kerralla.



Alttaritaulu on vuodenaikojen mukaan elävä... vaikka koristeena oleva lasilintu taitaa hautoa pesässään läpi vuoden.











Ulkopuolella on jykevä pilkeaita ja sen taakse on tulossa lemmikkieläinten hautausmaa, jos vain lupa-asiat järjestyvät.




Pitäähän kirkossa kellokin olla. Pilkekirkon kellona toimii vanha vellikello.



Rakennelma oli niin hieno, etten hyytävästä syyspuhurista huolimatta olisi millään malttanut pois lähteä. Piti siis kiertää kirkko vielä ulkopuolelta.



Ikkunoihin on saatu mukavaa ilmettä ruuduttamalla lasit risuilla.



Kirkon vieressä olisi mainio makkaranpaistopaikkakin ja pilkkeitä riittäisi... Ehkä tuonne joskus voisi lämpimämmällä säällä eväsretken tehdäkin... Vieläköhän kirkon rakentajalla riittäisi intoa perustaa lähimaastoon retkeilyreitistöä..? Kävijoitä varmaan piisaisi!


Olen tähän postaukseen käyttänyt lähteenä Itä-Savo -lehdessä maanantaina 23.9.2019 julkaistua Matti Turtiaisen kirjoittamaa uutista. Siinä kerrottiin sellainenkin hauska anekdootti, että saman Puruveden rannalla sijaitsee nyt kaksi puukirkkoa: maailman suurin Kerimäellä ja maailman pienin täällä Enanniemessä Punkaharjulla.

Hienoa, että Itä-Savo uutisoi tämän rakennusprojektin valmistumisesta ja toivon, että ihmiset käyvät tätä uskomatonta rakennelmaa katsomassa. Sinne voisi vaikka jonkun vaivaisukon viedä, kävijät varmaan mielellään jonkun roposen jopa maksaisivat tämän nähtävyyden näkemisestä.

2 kommenttia:

  1. Niin hieno ❤️ Kynttilöiden polttamista tuolla ehkä välttäisin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä käymisen arvoinen paikka. Hyvin sytyttävä :)

      Poista