keskiviikko 19. syyskuuta 2018

Mattolahja


Kun niihin paljon puhuttuihin häihin tuli kutsu jo hyvissä ajoin keväällä, kävin heti miettimään häälahjaa. Ettei olisi pelkkää rahaa, se kun on niin persoonatonta. Varovasti kyselin, olisiko virkatulle matolle käyttöä... Ja ilokseni kuulin, että matto olisi tervetullut. 

Näin jälkikäteen ajatellen ehkä kakkulahja olisi riittänyt, mutta en sitten kuitenkaan halunnut jättää mattoa tekemättä. Kun jonkun ajatuksen päähänsä saa, siitä ei niin vain voi luopua...

Kesäloman lopuksi tilasin koko kymmen kilon kartiollisen Lilli-ontelokudetta Lankavalta. Se tuli tosi nopeasti lähipostiin napakkaan pahvilaatikkoon pakattuna.



Kaiken touhun keskellä maton virkkaus viirautui ja lopulta pääsin alkuun vasta vajaata kahta viikkoa ennen juhlaa. Mutta uskoin selviäväni urakasta rutiinilla, vaikka olinkin päättänyt soveltaa Lankavan Asteri-maton ohjetta. Ohje on hyvä ja sopiva, jos virkkaa Lilliä vyyhdeltä, mutta kartiolla oleva kude on ohuempaa ja matosta tulisi turhan pieni. Rohkeasti lähdin muuttamaan alkuperäisen ohjeen kerroslukuja ja samalla piti lisätä vähän silmukoitakin.


Heti aloitusrinkulaan tuli ensimmäinen virhe ja koukkukin piti vaihtaa seiskasta kasiksi. Mutta näiden alkuyskähtelyjen jälkeen tekeminen sujui kuin tanssi. On se vaan mukavaa puuhaa!



Sukantekeleet jäivät sivuun, kun virkkausinto oli melkoinen.


Heti ensi-istumalta tekaisin istuinalusen kokoisen ympyrän.


Sitten en malttanutkaan kuvia napsia, tekeminen oli tärkeämpää.

Kun Savonlinnan torilla oli syysmarkkinat (surkeassa syyssäässä muuten), polkaisin pyörällä pyörähtämässä Väinölän luomutilan kojulla. Astereita teki mieli ja vasta kun näitä oikeita kukkia mattoa vasten kuvasin, huomasin hauskan yhteensattuman... Mattohan on malliltaan Asteri myös!



Astereita asterilla.



Valmis matto oli ihan mukavan kokoinen. Suurensin kokoa tekemällä kuviokerroksiin aina yhden ylimääräisen kerroksen aloitusympyrää lukuunottamatta. Siis neljä kerrosta enemmän kuin ohjeessa. Onnistuin ihan kohtuullisesti, ainakin omasta mielestäni.


Alun iso kudekartio kutistui tekemisen myötä paljon pienemmäksi.


Piti vielä päivän lehti leväyttää matolle mittasuhteita selventämään.


Matto oli niin iso ja painava, että sen paketoiminen tuotti päänvaivaa. Lopulta sidoin vain vaaleanpunaisen nauhan mattorullan ympärille ja koristelin koko komeuden tekoruusulla. Siis paljon onnea hääparille!



4 kommenttia:

  1. Ihana lahja ❤ Minullakin on tuntumaa tuon sortin lahjonnasta ❤ Aivan oikean ratkaisun teit, kun et paketoinut, matto on niin kaunis ja somisteet ihan täydelliset ❤ Ihana Kotosen täti ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, kiitos :) Noita mattoja on niin mukava tehdä. Paksulla kuteella työ valmistuu sukkelaan. :)

      Poista
  2. Tuollainen komeus,ei kääröpaperia kaipaa ,ei!:)
    Matto on tosi nätti ja niin on asteritkin:))
    Hyvää syksyn jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liisa :)

      Kohta onkin jo lokakuu ja sää on muuttunut ihan sen mukaiseksi. Hui kun on jo kylmä! Mutta kaunista on, täällä ainakin!

      Värikkäitä ja aurinkoisia syyspäiviä sinullekin!

      Poista