maanantai 2. kesäkuuta 2014

Juhlien jälkimaininkeja



Näköjään elämää on vielä esikoisen ylioppilasjuhlien jälkeenkin. Ja ylen yltäkylläistä elämää onkin, sillä juhlatarjoiluja jäi jäljelle yllin kyllin ja niitä syömme varmaan koko viikon... Niinpä on parasta kirjoittaa itselle muistiin, kuinka tolkuttomasti tulikaan ruokaa varatuksi ja miten vähän olisi oikeastaan ollut riittävästi. Nimittäin on luultavaa, että vielä jossakin välissä olen taas järjestämässä juhlaa lähimmille tai vähän suuremmallekin joukolle. Vuoden kuluttua mies on puoli vuosisataa vanha ja siitä vuoden kuluttua on kuopuksen lakkiaiset, ellei hän sitten päätäkin jakaa lukio-opintoja neljälle vuodelle, erikoislukiossa kun on. Omia viisikymppisiä kolmen vuoden kuluttua en varmasti juhli. Oma vanheneminen ei ole kaiken sen vaivan arvoista enkä muutenkaan halua olla huomion keskipisteessä.

Esikoisen juhliin kutsuttiin n. 60 henkeä. Vähän yli 40 ilmoitti tulevansa, kolmen osallistuminen oli epävarmaa. 9 ilmoitti olevansa estyneitä saapumaan juhlaan. 8 ei ilmoittanut mitään. Laskeskelin, että ilmoittautuneita ja omaa väkeä olisi 45 henkeä. Päädyin varaamaan tarjottavaa 50 hengelle.

Juhlien peruna- ja couscoussalaatin ohje oli Hellapoliisin kirjasta Kodin juhlakirja.

Perunasalaatti

10 annosta (tein viisinkertaisen annoksen)

n. 1,5 kg perunoita, vettä + 1 tl suolaa
1 hopea- tai keltasipuli
2 omenaa
2 maustekurkkua
2 prk kermaviiliä
2 tl sinappia (voisi laittaa reilumminkin)
1 - 2 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa
0,5 - 1 ruukku persiljaa hienonnettuna

Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä ja kuori jäähtyneenä.
Kuutioi perunat tasakokoisiksi kuutioiksi.
Silppua sipuli.
Kuori omenat, poista siemenkota ja leikkaa omena pieniksi kuutioiksi.
Kuutioi myös maustekurkut.
Sekoita kermaviilin joukkoon sinappi, sitruunamehu, suolaa ja persiljasilppua.
Sekoita kastike muiden ainesten joukkoon ja tarkista maku.

Jo silputessani perunoita, mielessä kävi, että taitaa tulla hiukkasen reilu määrä... Mutta eipähän ainakaan loppuisi kesken. No, ei loppunut! Kaksi annostakin olisi riittänyt loistavasti eikä aikaa aineisten pilkkomiseen olisi mennyt yhtä tuhottomasti. Salaatti on toki oikein mainion makuista, joten sitä syö mielellään vielä rääppiäisissäkin. Mutta voi olla, että kunhan sitä on tullut pisteltyä tuulen suojaan vielä viikon ajan, mieli halajaa jo muuta ruokaa.

Välimeren couscoussalaatti

30 - 60 annosta (melko väljä arvio annosten määrästä... varmuuden vuoksi tein ohjeen puolitoistakertaisena)

1 litra vettä
2 kasvisliemikuutiota
1 l couscousia
1 dl oliiviöljyä
2 kurkkua pieninä kuutioina
2 punaista paprikaa pieninä kuutioina
1,5 kg/700 g salaattijuustoa öljyssä
140 g aurinkokuivattua tomaattia hienonnettuna
200 g vihreitä oliiveja
3 ruukkua tuoretta basilikaa
4 limetin puristettu mehu tai maun mukaan

Kiehauta vesi ja kasvisliemikuutiot.
Ota kattila pois liedeltä. Lisää couscous ja anna seistä muutama minuutti.
Lisää oliiviöljy ja painele couscousjyvät irtonaisiksi isolla lusikalla.
Jäähdytä.
Sekoita joukkoon kurkku- ja paprikakuutiot, valutettu salaattijuusto (osan öljystä voit tarvittaessa laittaa joukkoon), aurinkokuivatut tomaatit ja oliivit.
Hienonna joukkoon basilika.
Purista salaatin joukkoon limetin mehua maun mukaan.

Kirjan vinkin viisastuttamana lisäsin aurinkokuivatun tomaatin vasta tarjoilupäivänä, ettei tomaatin maku muuttunut pistäväksi muiden ainesten joukossa.
Salaatti oli aivan älyttömän hyvää, mutta sitäkin oli aivan liikaa. Yksi annos olisi riittänyt ja sitäkin olisi ollut turhan paljon.

Vihreä salaatti

Salaattia varten ostin kolme kerää rapeaa keräsalaattia ja neljää erilaista ruukkusalaattia. Yksi kerä olisi ollut tarpeeksi, mutta kolme ruukkua erilaisia salaattilaatuja oli vinha piristys perussalaatin seassa.


Lihapullat

Lihapullia pyörittelin neljä kertaa ja jokaisella kerralla reilusta kilosta. Pullia oli lopulta yli 400  kpl. Ohjeen otin ranskalaisen sipulipussikeittopaketin kyljestä. Reilu 100 palleroa olisi riittänyt.

Loimulohi

Loimulohifileet tilattiin Linnalohelta. Yrittäjä arvioi, että 50 - 60 henkeä söisi 7 - 8 filettä. Päädyin tilaamaan 6 filettä, joista kolme syötiin ja kaksi jäi koskematta, yhdestä oli otettu pieni sikkare. Kala on kyllä aivan mielettömän herkullista, mutta näköjään vieraillamme ei  sattunut olemaan kovinkaan kova nälkä...

Karjalanpiirakat ja munavoi

Kuopuksen rippijuhlissa kaksi vuotta sitten äidin paistamat 100 karjalanpiirakkaa syötiin loppuun hetkessä ja viimeiset juhlijat jäivät siltä osin nuolemaan näppejään. Nyt äiti oli paistanut varmaan 250 piirakkaa. Sata olisi tällä kertaa tainnut riittää mainiosti.

Joissakin juhlissa meiltä loppui munavoi kesken kaiken. Nyt esikoinen teki kunnon satsin munavoita, että varmasti riittäisi. Siihen upposi 2 suurta Ingmariini-rasiaa ja 23 kananmunaa. Puolet pienempi annos olisi ollut kohtuullisempi määrä.

Voileipäkakut

Tein kaksi voileipäkakkua kinkkutäytteellä. Tai oikeastaan täytettä tuli sen verran runsaasti, että kakkuja tuli kolme, mutta yhden laitoin päällystämättä pakastimeen. Näiden kakkujen täytteet keksin omasta päästä. Näihin tuli melko lailla samanlaiset täytteet kuin kuopuksen syntymäpäivillä tarjottuun kakkuun.

Lohivoileipäkakkuja tein vain yhden, sillä ajattelin loimulohen vähetävän kalakakun menekkiä.

Kaksi voileipäkakkua olisi riittänyt, yksi kalasta ja yksi lihasta.

Lohivoileipäkakun ohje on alun perin Kinuskikissalta.

Lohivoileipäkakku

Leipäkerrokset (3 kpl)
700 g ruisleipäviipaleita
4 viipaletta vaaleaa paahtoleipää

Kostutus
0,5 dl sitruunamehua
1,5 dl vettä

Täyte
500 g lämminsavulohta perattuna
0,5 purjoa
1,5 dl hienonnettua tilliä
1 sitruunan kuoriraaste
500 g ruohosipulituorejuustoa
200 g ranskankermaa
valkopippuria

Koristelu 150 g kylmäsavulohiviipaleita
tillinoksia

1. Vuoraa irtopohjavuoan pohja ja reunat leivinpaperilla, niin kakku irtoaa siististi.
2. Hienonna lohi, purjo ja tilli. Pese sitruuna ja raasta kuori.
3. Notkista tuorejuusto vatkaimella ja lisää loput täyteainekset. Yhdistä sitruunamehu ja vesi kostukkeeksi.
4. Leikkaa leipäviipaleista reunat ohuelti pois. Peitä vuoan pohja leipäkerroksella ja kostuta sitruunavedellä. Levitä päälle puolet täytteestä. Tee seuraava kerros samoin.
5. Laita päällimmäiseksi vielä yksi leipäkerros. Tee leipäviipaleisiin koloja muoteilla ja asettele viipaleet sitten kakun päälle. Ota vaaleista leipäviipaleista kuvioita samoilla muoteilla ja laita kuviot koloihin. Kostuta.
6. Anna kakun tekeytyä jääkaapissa pari tuntia. Irrota vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Rullaa lohesta ruusukkeita ja aseta ne kakun keskelle. Viimeistele tillinoksilla.

Kakku kannattaa tehdä maustumaan vähintään päivää ennen tarjoilua. Parhaimmillaan se olikin vasta juhlan jälkeisenä päivänä...

Makeat tarjoilut

Lakkakakussa oli 6 munan perussokerikakkupohja, lakkikakkuun meni 5 kananmunaa ja suklaakakkuun myös viisi. Gluteeniton kakku on hyydytetty 24 cm:n irtopohjavuokaan. 

Kolmekin kakkua varmaan olisi riittänyt, mutta voi olla että emännällä olisi jossakin vaiheessa ollut huoli kakkujen riittävyydestä. Toisaalta, kun makeita lajeja ei ollut seitsemää sorttia, oli asiallista, että oli sentään tarjolla erilaisia täytekakkuja.

Kakkujen lisäksi tarjolla oli tuttavan tekemät 90 lusikkaleipää. Niitä jäi jäljelle varmaan puolet, mutta juhlien jälkeen kuopus on pitänyt huolen, etteivät pikkuleivät jää homehtumaan. Ihanan maukkaita ja mureita ne ovatkin!

Juomat

Melko merkillistä, mutta kahvinporojakin meni vain paketillinen. Lisäksi tarjolla oli mehua ja kivennäisvesiä, kahvipöydässä sitten lapsia varten mehulimppaa. Päivä oli poutainen, mutta ei mitenkään helteinen, joten kylmiä juomiakaan ei mennyt erityisen paljoa.

Tervetulias- ja onnittelumaljaksi oli hankittu kuohuviiniä ja Pommacia. Alkon miesmyyjä laski, että 40 hengelle riittää 7 pulloa. Ostin varmuuden vuoksi 8 pulloa ja niinpä jäljelle jäi 4 avaamatonta kuohuviinipulloa. Pommacia meni vajaa kolme litraa.

Loppuyhteenveto

Vieraat söivät ja joivat hämmästyttävän vähän. Seuraavia juhlia järjestäessä pääsee paljon vähemmällä, kun muistaa ja uskaltaa uskoa siihen, ettei syömistä tarvitse varata suursyömäreille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti