maanantai 10. helmikuuta 2014

Lisää juhlaa



Eilen vietimme äitini syntymäpäivää ja tänään juhlimme kuopuksemme nimipäivää. Sen kunniaksi leivoimme eilen kuopuksen kanssa kuppikakkuja. Olen tehnyt monesti erilaisia muffinsseja, mutta nyt iskin kynteni ensimmäisen kerran kuppikakkuihin. Onneksi oli lapsi apuna ja neuvomassa!

Idea kuppikakkuiluun syntyi sattumalta ja niin hankalaan saumaan, ettei ollut mahdollista etsiä reseptiä tai tehdä sen kummempaa suunnitelmaa. Kaupassa käydessämme vain ostimme pussillisen kuorruteainesta. Olin kuvitellut virheellisesti, että kyllähän pussin kyljestä ohje löytyy... Eipä löytynytkään.

Onneksi on Google.

Kuppikakut hakuun ja johan rupesi reseptiä löytymään. Päädyimme pikaisesti ensimmäiseen vaihtoehtoon,, se kun vaikutti tarpeeksi helpolta ja kaikki ainekset löytyivät kotoa.



Vähän huolestutti taikinan riittävyys. Ohjeen mukaan vuoat olisi pitänyt täyttää kolme neljäsosaa, mutta meillä taikina riitti vuokiin vain noin puolilleen. Mutta onneksi seos kohosi uunissa niin, että kakkusista tuli aivan tarpeeksi suuria.








Lapsi vatkasi kuorruteainekset ja halusi tehdä kahdenlaista päällystettä. Puoleen vatkatusta massasta sekoitimme maitoon liuotettua sinistä karamelliväriä ja toinen puoli värjättiin kaakaojauheella. Ajatus oli tehdä puolet kakkusista ruskealla päällysteellä ja puolet sinisellä päällysteellä. Emme kuitenkaan viitsineet pestä pursotinpussia välillä, varsinkin kun osa pursotteesta olisi mennyt hukkaan. Ensin pursotimme kaakaokuorrutteen ja sitten lapoimme samaan pursotinpussiin sinistä massaa. Voi hyvänen aika, kun tulikin hauskoja raitapursotuksia!








Olimme suunnitelleet kuorrutuksen päälle vielä strösseleitä tai nonparelleja, mutta lapsi kielsi ehdottomasti pilaamasta raitakuorrutuksia millään lisähärpäkkeillä. Ruskeisiin kuorrutteisiin sentään sain luvan ripotella sydämen muotoisia koristerakeita. Niistäpä tulikin melkein ystävänpäiväleivoksia!




Ruusut ovat ne eilen Kerimäeltä ostetut kukat, joita jo edellisessä postauksessa hehkutin. Maailman parhaan kukkakaupan nimi on siis Suopursu!

Kuppikakut 

(Alkuperäinen ohje Kodin kuvalehti)


10–12 kpl
150 g voita tai margariinia
1¾ dl sokeria
3 munaa
2¾ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Kuorrutus150 g voita tai margariinia
4½ dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria tai kaakaojauhetta
2 tl kuumaa vettä

Koristeeksinonparelleja ja syötäviä kukkia

---

1. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi taikinaan. Sekoita varovasti. Nostele taikinaa muffinivuokiin, täytä kolo noin ¾.

2. Paista 180 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Jäähdytä.

3. Sekoita kuorrutteen aineet. Nosta kuorrute pursotinpussiin, jossa on koristeterä eli -tylla.
Pursota kuppikakkujen päälle kaunis koristepäällinen. Koristele lopuksi nonparelleilla ja halutessasi syötävillä kukilla.

Teksti Kiia Renko


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti