sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Yksin kotona 2: Parempaa elämää?


Eilisiltaisten pitkien päiväunien jälkeen olin melkein varma, että yöunia saisi odotella aamuyölle saakka. Hah ja höpsis! Nukkumatti pöllytteli unihiekkaansa jo iltakymmeneltä, niin ettei kirjan lukemisesta tullut mitään silmien lumpsahdellessa kiinni tuon tuosta. Oli niin raskaat silmäluomet!

Aamuherätys tuli seitsemän korvilla, kun saunajuomaksi hörppimäni nesteet pyrkivät ulos... Johan sitä olikin nukuttu riittävästi. Nousin aamukahvia nauttimaan ja samalla suunnittelin päivää.

Päätin ihan ensimmäiseksi käydä alakerran roinavaraston (=takkahuoneen) kimppuun. Hetken ehdin siellä uurastaa kunnes tympäännyin. Pesin pienet katon rajassa olevat ikkunat ja pyyhin seiniä. Kun tuli aika hilata kirjavitriini toiseen paikkaan, sain pullistella hauiksia ja muita olemattomia lihaksiani. Kaappi siirtyi sentti sentiltä, kunnes päätti juurtua paikalleen. Vaikka kuinka telusin, se ei hievahtanutkaan. Olkoon sitten mokoma! Piti jäädä odottelemaan miehisiä apuvoimia.

Koska pikkuikkunat sisäpuolelta loistivat puhtauttaan, päätin kiertää talon ulkopuolelle suorittamaan ikkunoiden kesäpesun loppuun. Yleensä nuo kivijalan pikkuruudut tahtovat jäädä pesu-urakassa viimeisiksi, joten ihan mukavaa vaihtelua tämä järjestyksen vaihtaminen...


Samalla nappailin taas pihapäivityskuviakin.






Syreeni aloittelee vasta nyt kukintaansa.

Keijunkukista tykkään! Yksi lempikukistani.

Miten äidin idänunikot voivat olla ihan eri näköisiä? Nämä ovat nimittäin niiden poikasia...






Sää oli enttententten sataako vaiko eikö. Ja se siivoaminen oli jo tyssännyt paikoilleen juuttuneeseen vitriiniin. Eli en voinut muuta tehdä kuin hypätä pyörän selkään ja polkaista katselemaan suurkirppiksen tarjontaa torille. Kuinka ollakaan! Törmäsin siellä kummitätiini jonka kanssa tutkimme myynnissä olleita tuotteita. Olin jo ostamassa itselleni Aarikan lintukorvikset, kun kummitätini ehti maksaa ne lahjaksi minulle. Kiitos!


Löysin vielä ruokailuvälineitä askartelutarkoituksiin ja pienen pupusen. Aterimet maksoivat 2 € koko kasa ja pupu irtosi eurolla.




Houkuttelin kummitädin mukaani uuteen kahvilaan, joka on vasta avattu entiselle rautatieasemalle. Kuljen siitä päivittäin ohi työmatkallani ja paikka on vaikuttanut kovin houkuttelevalta. Sitä Kahvila Raide kyllä olikin! Yllin kyllin monenlaista herkkua oli tarjolla ja sisustus soma kuin leikkimökissä. Hintataso oli kohtuullinen, joten maistelimme kahvin kanssa sekä suolaista että makeaa syötävää.

Työpaikkani on kivenheiton päässä... uudessa kahvilassa voisi mainiosti käydä lounaalla silloin tällöin.









Istuimme kulmapöydässä juttelemassa monta tuntia! Ajan kulua tuskin huomasi. Tulin maininneeksi, että harmittaa, kun vähän väliä satelee. Olisihan minun pitänyt pyöräillä Silvolaan (reilu 10 km) hakemaan Facebook-kirpparilta varaamaani alumiiniset kakkuvuoat. Täti keksi heti, että mennään yhdessä, hän tarjoaa kyydin. Niin sitä lähdettiin ja napattiin vielä matkan varrelta serkkutyttö mukaan navigaattoriksi. Onneksi oli hyvä opas mukana, muuten meillä olisi mennyt ajellessa aikaa tovi jos toinenkin.



Yötyötä tehnyt serkku ei ollut vielä ehtinyt juoda aamukahveja. Niskavuoren portti sattui niin sopivasti matkan varrelle, että sinnehän sitä oli hyvä seuraavaksi siirtyä kahvittelemaan ja maailmaa parantamaan. Voi olla, että tämänpäiväinen juttutuokio poikii mukavan matkan Tallinnaan syksyn saavuttua...

Niskavuoren pulla ja kahvi

Niskavuoren kiehtovat kukkaruukut.
Paluumatkalla stoppasimme hetkeksi Nojanmaan suoralle nappaamaan kuvia upean mahtavasta lupiinipellosta. Todellisuus oli kyllä paljon hienompi kuin kuvista voisi päätellä.




Lähellä tätä kukkamerta sattui juhannuksen aikaan kuolonkolari suoralla tiellä. Henkilöauto ajoi ilmeisti tahallaan vastaantulevien kaistalle. Kolarin aiheuttanut nuori mies selvisi pienin vammoin. Kamalinta on, että viime yönä tapahtuma uusiutui ja ilmeisesti sama nuori mies oli taas syypää. Tällä kertaa hän menehtyi ja vastaan tulleen hinausauton matkustaja loukkaantui. Tapahtumapaikoilla olleet kynttilät eivät voi jäädä huomaamatta ja mieli on täynnä kysymyksiä ja pahaa oloa. Miksi?

Kotiin tultuani lastasin itselleni herkkulautasen ja vetäydyin terassin aurinkotuoliin lukemaan Anna Gavaldan kirjaa Parempaa elämää (alkuteos La Vie en mieux, suomentaja Lotta Toivanen). Oli ihanaa löhötä tuolissa, nauttia auringon lämmöstä iholla ja ... niin no. En oikein millään pääse Gavaldan vähän yli kaksikymppisten päähenkilöiden nahkoihin enkä tarinan lumoihin. Gavalda on taitava sanataiteilija ("Tätä on jatkunut jo jonkin aikaa. Tätä matalalentoa, näitä lyyristyperyydellisiä vuodatuksia.."), mutta oma elämäni ja tämänhetkiset kiinnostuksen kohteeni ovat valovuosien päässä nuorten sinkkujen tai haparoivassa parisuhteessa aloittelevien elämästä. Sitä paitsi... kirja on raadollisen tarkka kuvaus nykyajan epätoivoisesta tilasta nuorisotyöttömyyksineen kaikkineen. Toivonkipinää on vaikea löytää, vaikkei päähenkilöiden elämä toivotonta olekaan. Voi olla, että tartuin kirjaan väärässä mielentilassa, sillä nimi kuulosti lupaavalta.




Muu väki alkoi palailla takaisin kotiin illan saapuessa. Ensin setä Kotonen ja kohta vielä kuopus Kotonenkin. Oli mukavaa ja rentouttavaa viettää viikonloppu omien aikataulujen mukaan ilman, että tarvitsi miettiä pitäisikö samaan aikaan olla jo jossain muualla tekemässä jotain muuta. Mutta oli kyllä mukavaa saada taas kotomaan kamaralla oleskeleva perhe kasaan. Kuopuksen kotiinpaluun innoittamana kärsimyskukkakin puhkesi kukoistamaan ensimmäisen kerran tytön syntymäpäivien jälkeen.



Keijunmekko oven pielessä on intoutunut kovasti kasvamaan ja kukoistamaan...



... ja luonto huolehtii muuten, ettei Kotosen pihasta kukat pääse loppumaan, Ihana päivä!




2 kommenttia:

  1. Kotosen pihalla on niin ihanan näköistä! Ja tuo Raide kahvila vaikuttaa loistavalta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kun setä ajeli nurmikonkin taas siistiksi, niin mukavalta tosiaan näyttää... Ja Raide on sympaattinen paikka, kannattaa käydä, jos on asiaa näille nurkille :)

      Poista