perjantai 13. maaliskuuta 2015

Meissä kaikissa asuu pieni Sulo Vilén


1980-luvun legendaarinen tv-sarja Tankki täyteen elää edelleen Sulo Vilénin viljelemässä lausahduksessa "Ostin kun halvalla sain". Meitä arkielämän sulovilénejä on Suomi pullollaan. Sen osoitti taas kerran todeksi paikallisen kirjakaupan loppuunmyynti, jossa kaikki tuotteet myydään puoleen hintaan. Loppuunmyynti polkaistiin käyntiin tiistaina kymmeneltä ja kauppa oli ollut hetkessä täpösen täynnä ostohysterian vallassa säntäilleitä sulovilénejä.

Itse en ollut paikalla ryysiksen alkuhetkillä, mutta työkaveri oli. Hän sanoi, että käytävät olivat niin täynnä kansaa, ettei tuotteita edes päässyt katselemaan ja kassajonossa meni sujuvasti reilu tunti. Kun innokkaimmet olivat hamstranneet parhaat palat, menin minäkin osille töistä päästyäni. Väentungos oli edelleen käsittämätön ja jonottamiseen sai hupenemaan hyvän tovin. Jos en olisi löytänyt perheen lukiolaiselle oppikirjoja, en olisi viitsinyt jonossa vanheta.

Kun suurin ryntäys oli ohi, palasin vielä alehyllyille torstaina töiden jälkeen ja sorruin heräteostoksiin. Olin harkitsevainen enkä suinkaan käynyt holtittomasti haalimaan tavaraa kasaan vaan mietin tarkkaan jokaisen ostoksen tarpeellisuutta.


Palapeli, oppikirjoja, korttipeli, ääriiivatarroja, lyijytäytekynä, terotin, kirja kummitytölle, Globe Hopen nipsupussukka, puuvärit ja  - yllätys! - postikortteja!

Opiskelijan tarvikkeita

Olihan se vähän noloa käyttää loppuunmyyntiä hyväkseen. Olo oli kuin hyeenalla haaskalla. Olen huono asiakas kirjakaupoille koska en koe tarvetta omistaa kirjoja. Kirjastot ovat loistolaitoksia, joista kaiken tarvittavan luettavan saan helposti ja luetusta kirjasta pääsee kätevästi eroon palauttamalla sen.

Kirjakaupan myyjät ovat vuosien saatossa kuitenkin tulleet tutuiksi ja olo on heidän puolestaan murheellinen. He tekevät loppuunmyynnissä tolkuttomia työpäiviä, kuuntelevat ihmisten valitusta jonotuksen vaivoista tai siitä että tietyt tavarat ovat loppuneet ja samalla lopettavat omaa työpaikkaansa. Silti he jaksavat pitää yllä asiakaspalvelijan naamaria ja hymyä ja ystävällisyyttä. Toivottavasti heille kaikille löytyisi uusi työpaikka mahdollisimman pikaisesti!

Ettei ajatus jäisi murheelliselle vaihteelle, postauksen lopuksi vielä kuvia tämän keväisen pakkasaamun työmatkalta. Upea päivä!
2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kyllä vain! Ja auringonpaiste hemmotteli meitä vielä tänäänkin. :)

      Poista