maanantai 30. joulukuuta 2013

Opiksi olkoon



Vielä täytyy joulusta puhua ja tehdä lyhyt loppuyhteenveto onnistuineista ja pieleen menneistä joulun ruoka-asioista ja vähän muustakin. Siksi vain, ettei joka joulu tarvitse samalla tavalla päätään seinään mäiskiä, vaan jos suinkin muistaisi, voisi edellisen vuoden kokemuksista ottaa oppia.

Siispä muistettakoon vuoden kuluttua joulun alla, että:

1. Kukat kannattaa hankkia puutarhalta. Sieltä kukkailon saa paljon paremmalla hinta-laatu-suhteella kuin kukkakaupasta, marketeista puhumattakaan.

2. Jos täti on töissä joulun alla, joululaatikoita ei tarvitse tehdä itse. Saarioisten äidit osaavat homman. Kaksi isoa laatikkoa porkkanalaatikkoa, 3 isoa laatikkoa imellettyä perunalaatikkoa ja yksi pikkuruinen rasia lanttulaatikkoa on sopiva määrä, paitsi jos perheen nuorisolta kysytään. Heille riittäisi vähempikin. Mutta niin kauan kuin vanhemmat saavat määrätä, joulun laatikoilla herkutellaan melkein uuteen vuoteen saakka.

Ainoa harmi tässä valmisruokien luvatussa joulussa ovat nuo foliovuoat, jotka ovat ongelmajätettä, näin kotikäyttäjän näkökulmasta. Onneksi niistä pääsee eroon isojen markettien kierrätyspisteissä.

3. Lihapaisti on parasta, kun sen tekee itse kunnollisesta possunlihasta ja mainiosta hirvenlihasta. Noin 1,5 kg lihaa yhteensä ei ole ollenkaan liioittelua.

4. Kinkku pitää olla harmaasuolattu tuorekinkku ja painoa lihakimpaleella ennen paistamista saa olla viidestä kuuteen kiloa.

5. Rosolli on turha ylellisyys tämän perheen joulupöydässä.

6. Jälkiruokia on turha harrastaa. Varsinkaan appelsiiniriisiä ei tarvitse tehdä, se jää tämän tädin ja esikoisen syötäväksi. Vaikka onkin ylen herkullista ja makoisaa, eikä sisällä rahkaa hippustakaan.

7. Jälkiruokien lailla leivonnaiset voisi jättää tekemättä. Toki jouluvieraita varten on syytä olla kahvileipää, mutta jos mahdollista, niitä pitää tehdä mieluummin vähemmän kuin enemmän. Nytkin pakastin puolet piparileivospellillisestä ja silti heitin osan roskiin sydän verta pirskoen. Niin hyvää kuin se olikin, ei sitä vain jaksanut kokonaan kaiken yltäkylläisyyden keskellä nautiskella. Taatelikakkua on vieläkin jäljellä pari palasta, mutta se onneksi vain paranee vanhetessaan. Minttusuklaapikkuleivät olivat tyystin turhaan väkerrettyjä makupaloja. Joulutorttujahan meillä ei ole enää tehtykään vuosiin, kun eivät ne kelpaa kenellekään ja onneksi en ehtinyt pipareitakaan leipoa, ei niitäkään kukaan kaivannut.

8. Tuoppi-kotikaljaa kannattaa tehdä niin, että laittaa 4 litraa vettä ja kaksi pussia tiivistettä. Sokeria ei tarvitse laittaa suuria määriä, ohjeen pienin määrä riittää.

9. Hedelmiä voi toki ostaa koristeeksi, mutta ei niitä kukaan jaksa syödä.

10. Karjalanpiirakoita, kinkkua ja kylmäsavustettua lohta kahvivieraatkiin mielellään pistelevät menemään tuulensuojaan.

11. Glögiä menee tölkkitolkulla ennen joulua, mutta jouluähkyn yltäkylläisyydessä vähemmän - jos ollenkaan. Joulun jälkeen sitä ei juo enää kukaan, kunnes alkaa lähestyä uusi joulu.

12. Joulu on perheen, onnen ja sydämellisyyden juhla. Vaikkei kaikki olisikaan täydellistä, se ei haittaa. Epätäydellisyys on inhimillistä. Joulunakin!



Appelsiiniriisi, jota kukaan ei halua. :(


Banaaniparka. Se on joutunut odottamaan syöjäänsä epäinhimillisen kauan. Epäilyttää sekin, onko omenoissa inha Kinder-yllätys sisuksissa.



3 kommenttia:

  1. essi haluaa appelsiiniriisiä!! :(

    VastaaPoista
  2. Essi <3 onkin se ihana esikoinen, jolle ainoana äidin lisäksi jälkiruoka maittoi!

    VastaaPoista
  3. Niin hauskaa, ja niin totta! Paitsi että rosolli on mun jouluherkku, jota pitää olla paljon. Terkuin outsa, joka rupeaa pian tekemään appelsiiniriisiä uuden vuoden iltapalaksi...

    VastaaPoista