sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Puuhapyhä

Tänään oli viikon ainoa vapaapäivä. Heräsin kuitenkin samoihin aikoihin kuin työpäivänä, sillä olin ohjelmoinut itselleni puuhan jos toisenkin. Joulun lähestyminen hurjaa vauhtia hirvittää. Jos kadotan päiviä kuten viime ajat, joulu on täällä ennen kuin ehdin kissaa sanoa ja kaikki on sitten ihan retuperällä.

Ennen kuin aamu valkeni, olin jo laittanut pyykkärin töihin ja sotkenut sormeni liimaan. Vaikka askartelupuuhani välillä turhauttavat ja tuntuvat edistyvän huonosti, jos ollenkaan, näyttää siltä, että ehkä jotain vielä joskus valmistuukin.

Askartelusession jälkeen siirryin enemmän mukavuusalueelle ja upotin käteni taikinaan. Tällä kertaa kokeilin sämpylätaikinassa veden ja omenamehun sekoitusta nesteenä ja jauhojen lisäksi kippasin taikinaan pellavansiemensekoitusta, jossa oli mukana myös kuivattuja karpaloita, mantelia ja hunajaa. Toimii! 

Peruspullataikinasta saa helppoja joulunalusherkkuja kaulimalla taikinan levyksi ja valmista piparitaikinaa toiseksi levyksi. Piparitaikinalevy nostetaan pullataikinalevyn päälle, koko komeus kieritään rullalle, leikataan viipaleiksi ja nostellaan paistovuokiin. Tällä kertaa ripottelin pullien päälle tähden mallisia koristerakeita.


Samalla uuninlämmityksellä tekaisin vielä pellillisen pitsaa.

Leipomissession aikana sää ulkona oli muuttunut upeaksi talvikeliksi. Aurinkokin oli noussut taivaalle viskomaan piristäviä valonsäteitä lumihangille. Siksi en meinannut malttaa odottaa pitsan valmistumista ja heti kun sain sen uunista ulos, pinkaisin minäkin talosta ulos.




Suunnistin aamun lehden mainoksen houkuttelemana kauppaan ja aikani siellä kierreltyäni huomasin taivaan muuttuneen hämmentävän hienoksi. Parasta väriloistoa en ehtinyt kuvaamaan, mutta vähän viimeisiä säteitä kuitenkin.


Kävelyn ja kauppareissun jälkeen oli päiväkahvin aika. Toisen adventtisunnuntain kunniaksi laitoin kaksi kynttilää palamaan. Ihan itse kieputin nuo kynttilät mehiläisvahalevystä viikko sitten Lustossa Joulupuun päivässä. Pöydällä on viime viikolla Kympintorin kirppispöydästä löytynyt Marimekon Lumimarja-kaitaliina (8 €).






Siinä kahvia hörppiessäni ja kynttilöitä katsellessani muistin myös viikon takaisen ostokseni. Ihana keraaminen kynttilänsammuttajakissa!




Kahviteltuani katsoin kelloa ja hämmästyin. Se oli vasta neljä, vaikka luulin illan olevan jo pitkällä. Olin ehtinyt jo puuhailla yhtä ja toista, joten luulin kellonkin juosseen vahdikkaammin. Välipalan jälkeen jaksoin pussittaa leipomukseni ja etsiä niille tilaa täpötäydestä pakastimesta. Vielä oli aikaa ommella kuopuksen keittiön ikkunaan uudet verhot. Eihän se kangas ollut odottanutkaan kuin monta kuukautta...

6 kommenttia:

  1. Voi sua leipuria! Laita taas kuolanpyyhintä tulemaan...

    Huomasitko jokin aika sitten, että löysin tuon samaisen liinan kirpparilta :D Liinan sen ostin, mutta kun sitä pyörittelen, niin se taitaakin olla sittenkin kappa -kappas vaan! Oli mikä oli, pian se on jollain lailla käytössä :D

    VastaaPoista
  2. Kappas vain, kaappasit siis kapan ;) Minun ostokseni on selvästi kaitaliina, yhtä leveät päärmeet jokaisella sivulla. Ihanan jouluinen ja kaunis. En kyllä muistanut, että olit samanmoisia hankintoja tehnyt, olenpa huonomuistinen!

    VastaaPoista
  3. Ihania nuo kynttilät kyllä! Saanko muuttaa takas kotiin päätoimisena ammattinani äitin kanssa kivoissa paikoissa käyminen? Olisin kans halunnu Joulupuun päivään! Ja ai kun kuulostaa herkulliselta nuo sämpylät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tule, tule, tule!!! Ihan kipeästi kaipasin sinua vierelleni Adventin äänenavauksesessa laulamaan sydämen kyllyydestä ja odotahan vaan, kauneimmissa joululauluissa tulee olemaan sama juttu. <3

      Poista
  4. Lihoin kilon jo pelkästään katsomalla noita herkkuja :D. Oot kyllä melkoinen tehopakkaus! Hyvää itsenäisyyspäivää!

    T. Into Kraft alias Enni P.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leipomalla yritän peitellä patalaiskuuttani...leipominen kun on niin mukavaa ja terapeuttista :) Mut nyt kyllä ongelmaksi alkaa muodostua se, että meitä on enää kaksi syöjää ja pakastimet jo pullistelevat liitoksissaan...

      Hyvää itsenäisyyspäivää sinullekin, Into :)

      Poista