keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Postia jouluksi

Pikkuisen pukkaa puuhaa päiviin näin joulun lähestyessä. Menen aina vanhanaikaiseen, kun kuvittelen ehtiväni vaikka mitä. Mietinpä sitten leipomuksia, siivouksia, korttien ja pakettien valmistamisia ja postituksia, lahjapajan pyöritystä, joulunaluskulttuuririentoja tai ihmisten tapaamista, kuvittelen aikaa olevan yllin kyllin. Sitten olen reilu viikko ennen joulua täynnä hämmästystä siitä, ettei se aika sitten tänäkään vuonna riittänyt kaikkeen, mihin olisin halunnut.

Sunnuntaille suunnittelin yhden naisen joulukorttienkirjoitustalkoot. Kortit on hankittu valmiina, sillä ei puhettakaan, että nykyään enää ehtisi keskittyä joulukorttien askarteluun. 

Keskiviikkona oli viimeinen mahdollisuus postittaa joulukortit edullisemmalla postimaksulla, joka sekin on mielestäni pompsahtanut kohtuuttomaksi. Ennen olen ostanut 50 joulupostimerkkiä, mutta tänä vuonna päätä kivisti merkkien suolainen hinta. 0.90 € yhdestä vaivaisesta merkistä on minusta yksinkertaisesti ryöstöhinta. 

Postin toiminta on muutenkin ihan nurinkurista. Kirjepostin määrä laskee ja posti nostaa hintoja jakelukustannusten nousun takia. Ihmiset raaskivat lähettää vielä vähemmän kirjeitä, kortteja ja paketteja ja taas nostetaan hintoja, koska jaettavan postin määrä on vähentynyt. Typerä kierre on syntynyt! Ja tässähän kuuluu taustalla entisen yliaktiivisen postcrossarin tuohtumus postimerkkien hinnan roimaan nousuun vähällä ajalla. Siihen tyssäsi meikäläisen antoisa harrastus. Pah!

Tuohtumus postiyrityksen surkeaan jamaan ja postimaksujen alati kohoavaan hintaan sai Kotosen tädin puhisten vähentämään lähetettävien joulukorttien määrää. Lunastin kuopukselta häneltä yli jääneet joulumerkit (6 kpl) ja ostin itse uusia vain kaksikymmentä. Eli merkkien määrä on vain puolet siitä, mitä aiemmin, joten aika moni jää tänä vuonna ilman perinteistä joulutervehdystä. Pahoittelen kovasti!

Korttien valitseminen ja kirjoittaminen oli kuitenkin kivaa puuhaa. Kolmannen adventin kynttilät loivat tunnelmaa, kahvi tuoksui ja piparipulla maistui.


Joulupostin punaista kuorta ei meille koskaan turhakkeen eli Postisen välissä jaettu. Kipaisin maanantaina sen hakemassa lähimmästä asiamiespostista ja tiistaina kortit sitten lähtivät maailmalle. Turvallista matkaa ja pääskäähän perille!


Alla kehno kuva tämän joulun ihastuttavimmasta löydöstä eli entisen työkaverin taiteilemasta vähän erilaisesta joulukortista, joka myös matkaa postisäkeissä kohti määränpäätään.


Tällä viikolla on Kotosellekin kopsahdellut postilaatikon pohjalle jo joulun lähestymistä enteilevää postia. Kiitos Riitta, Outi, joulupukki ja muut!
Joulupostiasia ei vielä ole loppuunkäsitelty. Pari joulukirjettä, tai ehkä kolme, odottavat kirjoittamista ja muutama paketti on tarkoitus saada matkaan pikapuoliin. Mutta onhan tässä sitä aikaa...

2 kommenttia:

  1. Korttien kirjoittaminen on ihanaa! Ja arvaappa noudatinko jouluperinnettäni? Joo, viimeisenä yönä ennen postituspäivää oli jälleen korttitalkoot ;)

    VastaaPoista
  2. Silloin ei ole myöhässä, kun vielä ehtii :) ja pitäähän niitä perinteitä pitää yllä :)

    VastaaPoista