sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Sinivalkoinen jälkiruoka


Tänään on itsenäisen Suomen 98. syntymäpäivä. Tällaisen tavallisen ihmisen itsenäisyyspäivän vietto ei ole silkkaa juhlaa vaan päivän perinteisiin kuuluu mm. piparien paisto. Nyt en paistanut piparin piparia vaan pelkkää pitsaa. Eli ei meidän ruokammekaan ollut erityisen suomalaista eikä juhlavaa.

Jotenkin halusin kuitenkin päivää juhlistaa. Päädyin siis googlettelemaan sinivalkoisia jälkiruokia. Ei niitä pilvin pimein löytynyt, mutta löytyipä tämä Sinivalkoinen maitovanukas Pullahiiren blogista. Ihme ja kumma, meillä vielä sattui olemaan pieni pullo tuota sinistä Bols-likööriäkin. Minulla ei ole hajuakaan, kuinka vanhaa likööri oli, mutta ei kai se pilaannu?



Siispä testaamaan!

Sinivalkoinen maitovanukas


Sininen kiille
1 pieni pullo (2 dl) Bols-likööriä
2 liivatelehteä

Maitovanukas
2 dl kermaa
2 dl täysmaitoa
4 liivatelehteä
3/4 dl sokeria
vaniljatanko

Ensin tehdään sininen kiille. Liivatelehdet liotetaan kylmässä väljässä vedessä vähintään 5 minuuttia. Likööri kuumennetaan kiehuvaksi. Liivatelehdet puristetaan ja sekoitetaan kuumaan likööriin ja sekoitellaan. Liemi lipitetään lasiin. Jos lasit asettelee vinoon, saa erikoisemman lopputuloksen.


Foliot on kupissa siksi, etteivät lasit pääsisi liikkumaan. Annetaan sinisen kiilteen jähmettyä jääkaapissa ainakin kaksi tuntia.

Maitovanukas valmistetaan laittamalla liivatteet ensin likoamaan kylmään veteen. Maito, kerma ja sokeri laitetaan kattilaan, samoin halkaistu vaniljatanko. Kuumennetaan kiehuvaksi. Vaniljatanko poistetaan ja puristellut liivatelehdet lisätään kuumaan liemeen. Sekoitellaan ja annetaan jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Kun sininen osuus on jähmettynyt ja maitokiisseli jäähtynyt, nostetaan lasit pystyyn ja täytetään suppilon avulla.


Lasit laitetaan vielä ainakin kolmeksi tunniksi jääkaappiin. Valmista tuli!


Ja sitten vain linnan juhliin nauttimaan vanukkaasta...




Jos vielä teen samaa jälkiruokaa, uskaltaisinkohan laittaa vähän vähemmän liivatetta. Pehmeämpi koostumus olisi ollut miellyttävämpi. Mutta hyvältä maistui kuitenkin.

Tänään on paketoitu ensimmäiset joululahjatkin. Tästä se alkaa...


4 kommenttia: