tiistai 19. maaliskuuta 2019

Canthin kakku ja kahvit

Tänään on Minna Canthin päivä ja tämän suomalaisen vaikuttajanaisen syntymästä tulee kuluneeksi 175 vuotta. Kakun paikka!


Aikojen saatossa olen saanut molemmilta aktiivisilta korttikavereiltani postikortin, jossa on Minna Canthin kakun resepti. Nyt oli oiva aika testata se. Ensin tarvikkeet esille.


Ihan vahingossa maustepusseista muodostui kirjainyhdistelmä PIN. Siis salasana... mikähän se mahtaa olla? Vapaus? Tasa-arvo? Oikeudenmukaisuus?


Vai onko salasana hyvä taikina? Ainakin se maistui mainiolta ennen paistoa... vähän kuin kermaista piparkakkutaikinaa.


Minna Canthin kakku


2 dl siirappia
2 dl sokeria
2 munaa
4 dl hyvää kermaa
6 dl vehnäjauhoja
1 rkl pomeranssinkuorta
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
2 tl soodaa
4 rkl sulatettua voita

Vaahdota kerma.
Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi.
Yhdistä vaahdot.
Sekoita kuivat aineet ja siirappi vuorotellen vaahtoon. Lisää voi.
Kaada taikina voideltuun vuokaan.
Paista 1/2 tuntia 175 asteessa ja noin 1/2 tuntia 150 asteessa.

Vähän arvelutti sokerin ja pomeranssinkuoren määrä... Mutta näin hieno kakku tuli!


Hienon kakun kaveriksi piti keittää kunnon sumpit Mikkelistä ostamastani Mokkamestareiden Minna Canth -kahvista.




Reilua kauppaa, mikäs sen parempaa. Tätä kahvia ostamalla voimme tukea kehitysmaiden naisia voimaantumaan ja työskentelemään tasa-arvon puolesta. Kahvi on sekoitus indonesialaisten ja perulaisten naisviljelijöiden tuottamia Female Farmed -erikoiskahvilaatuja. Kahvia kuvaillaan matalahappoiseksi voimakkaalla ja rikkaalla suutuntumalla, aromissa on suklaata ja hiven vaniljaa ja neilikkaa, paahtoaste 3/5. Kuulostaapa hyvältä!


Näyttääkin hyvältä!






Kahvipöydän tulppaanit kumartavat nöyrinä herkuilleni.


Kakun päälle ripottelin varovaisesti tomusokeria. Ettei vaan tulisi liian imelä kokonaisuus!





Jokohan sitä voisi kahville käydä? Ei, vielä pitää kuvata!






Aika leikata kakku. Miltähän se näyttää?


Kakku on ihanan kuohkea ja pehmeä. Mutta tuhtia tavaraa, ei kovin paksua palasta pysty kerralla herkuttelemaan.


Oli vielä kanttia ottaa lukemistoksi Canthia. Kunnon herkkuhetki!





Maistuisiko palanen?


4 kommenttia:

  1. Hyvä oli Minna Canthin päivä :) Et kyllä ikinä arvaa, mitä minä tänään leivoin!!! Ja mitä kahvia keittelin :D Voi meitä!!! Kirja oli eri... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän päät on suunnitellut sama arkkitehti :) :) :)

      Poista
  2. Tärkeä nainen! Minna Canth!
    ...pitäsköhän joskus leipasta moinen herkkukakku:)
    Kaunis ja herkullinen tarina:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leivo ihmeessä! Kakku on helppo tehdä (mitä nyt kaksi eri vaahdottamista, tympeää pestä vatkaimet välillä :) )ja makoisa. Paranee vain vanhetessaan, nam.

      Poista