tiistai 11. lokakuuta 2016

Sienestä säilykkeeksi

Äiti oli säilönyt suppiksia mausteliemeen ja pääsin maistelemaan säilykkeitä perjantaina. Ei hullumpaa, voisin sanoa, vaikken yleensä oikein etikan mausta pidäkään. Sain äidiltä reseptin ja jaan sen nyt kanssanne. Resepti on alun perin Marttojen vihkosesta Suupaloja seitsemästä sienestä.

Suppilovahverochutney


n. kaksi litraa suppilovahveroita
3 keskikokoista sipulia

liemi:
2 dl väkiviinaetikkaa
2 dl vettä
4 dl sokeria
1 tl suolaa
2 tl korianterin siemeniä
2 kanelitankoa
n. kolmen sentin pala tuoretta inkivääriä
hiukan muskottia


Puhdista sienet, kuori ja viipaloi sipulit.
Leikkaa kuorittu inkivääri ohuiksi viipaleiksi.Kiehauta kaikki liemiainekset kattilassa ja lisää sienet ja sipuli. Keitä hiljalleen 25 - 30 minuuttia.
Tölkitä kuumana ja sulje tölkit hyvin. Anna sienten maustua muutama vuorokausi. Sienet säilyvät hyvin viileässä.Tämä kokkailu oli helppoa kuin heinänteko (vaikkei heinänteko erityisen helppoa olekaan...), vaikka käytin aineksia, joihin en ole aiemmin kunnolla tutustunutkaan. Tuoretta inkivääriä käsittelin nyt ensimmäistä kertaa ja korianteri on sanana tuttu, mutta ruoanlaitossa en sitä ennen ole käyttänyt. Itse asiassa minulla oli selkärangassa sellainen kutina, että Kreetan matkalla opas olisi kertonut tien poskilla kasvavan korianterin olevan myrkyllistä ja sitä olisi sen vuoksi paljon istutettu teiden varsille pitämään eläimet poissa tieltä. Noh, menipä päässäni hupsusti puurot ja vellit sekaisin. Siellä teiden varsillahan kasvaa oleanteri eikä korianteri.

Mielestäni ohjeen sienimäärä on ihan höpsösti ilmaistu. Kaksi litraa sieniä voi olla todella vaihteleva määrä. Sehän riippuu siitä, tunkeeko mitan täpötäyteen sieniä vai jättääkö mitta-astian löyhästi täytetyksi. Grammoina ilmaistu mitta olisi informatiivisempi.

Mittasin sienet tosi reilulla mitalla ja niitä oli varmasti se kaksi litraa, ehkä jopa miltei kolme. Silti lientä jäi yli. Mihinkähän sen voisi hyödyntää?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti