sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Aurinkosämpylät

Tänään oli niin hirveän harmaa päivä, että oli pakko kaivaa aurinko pois jääkaapista. Eli viikko sitten tekemäni kurpitsamössö pääsi tänään sämpylätaikinaan ja halusin saada sämpylöistä tällä kertaa mahdollisimman pirteän näköisiä ja makuisia. Siksipä raastoin taikinaan myös porkkanaa ja humpsautin sekaan myös auringonkukan siemeniä. Niitä olisi saanut tosin olla enemmänkin, sillä reilun desin verran simeniä pussin pohjalta löytyi, mutta koska taikinasta tuli yllättäen jättisuuri, niin pieni määrä siemeniä hävisi muiden ainesten sekaan kuin... kuin ... no, pieru Saharaan.
Näiden ainesten lisäksi upotin taikinaan päiväysvanhan ranskankerman, litran vettä, kaksi palaa hiivaa, suolaa, sämpyläjauhoja ja vehnäjauhoja sekä oliiviöljyä. Niin ja koska taikinasta tuli suunniteltua suurempi, suorastaan tolkuton, pelkäsin jauhojen loppuvan tyystin kesken ja kaivelin kesken kaiken lisäksi vielä grahamjauhoja.

Taikina sai jäädä leivinliinan alle lepäämään ja kokoa kasvamaan.


Taikinan kohotessa tekaisin lihapullataikinan. 650 grammaan sikanautajauhelihaa, kaksi pussia Blå Bandin sipulikeittoaineksia, kaksi desiä vettä, 2 desiä korppujauhoja, 2 tl mustapippuria, kolme kananmunaa. Hyvin sekoitetusta taikinasta pyörittelin pellillisen pullia ja tyrkkäsin pellin kymmeneksi minuutiksi 200 asteeseen uuniin paistumaan.Sillä välin toisaalla... Hallitsematon laajeneminen oli alkanut!


Lihapullat tulivat uunista ja maistuivat! Mmm, ne todellakin maistuivat!


Sämpylöitä sain pyöritellä kuusi pellillistä. Onneksi on kiertoilmauuni!


Niin paljon keltaisia aineksia upposi taikinaan, mutta ihan tavallisen värisiä sämpylöitä syntyi.


Hyvältä näyttää!Ja maistuu!


2 kommenttia: