keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Kaaligurmee

Kun viikonloppuna päästin irti sisäinen leipurini, oli tarkoitus tekaista vain hylkyhedelmistä kuppikakkuja, mutta kuinkas kävikään... Olin Facen uutisvirrassa törmännyt Yhteishyvän kolmen kaalin piirakka -ohjeeseen. Ajatus piirakasta jäi takaraivoon kummittelemaan ja niin oli laitettava resepti testaukseen. Tekovaiheesta ei ole kuvia, sillä en uskonut onnistumiseen.

Jääkaapin sisältö ei ollut ihan sitä mitä olisi pitänyt, joten sovelsin ja tein piirakkani näin:

Taikina:

3 dl vehnäjauhoja
75 g voita
1 dl raejuustoa
1 rkl kylmää vettä

Ainekset nypitään sekaisin ja taikina painellaan irtopohjavuoan (halk. 24 m) pohjalle ja reunoille. (Ohje käski voidella vuoan, en voidellut eikä siitä ongelmia syntynyt.) Pistellään haarukalla reikiä taikinaan ja laitetaan vuoka jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

Täyte:

400 g keräkaalia
200 g punakaalia
200 g lehtikaalia, paitsi koska sitä ei ollut kuin vähän, laitoin lisäksi kukkakaalia
1 prk (270/180 g) salaattikuutioita
1 - 2 dl juustoraastetta (laitoin, kun sattui sopivasti olemaan jääkaapissa ja salaattijuustokuutioita ei ollut kuin puoli purkillista)
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
100 g raejuustoa
3 munaa
2 dl kermaa

Silppua kaalit. Kiehauta kattilassa vettä ja lisää pilkotut kaalit veteen, ensin keräkaali ja parin minuutin kuluttua muut kaalit. Anna kiehua noin minuutin ajan. Kaada vesi pois ja huuhtele kaalit kylmällä vedellä. Puristele mahdollisimman kuivaksi.

Sekoita kaalien joukkoon salaattijuustokuutiot ja juustoraaste. Kaada seos vuokaan taikinan päälle. Minulla täytettä oli niin paljon, ettei se millään mahtunut vuokaan. 

Sekoita keskenään loppu raejuusto, munat ja kerma ja kaada seos kaalien päälle vuokaan.

Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia uunin keskitasolla. Minä tietenkin kävin tekemään muita asioita ja unohdin paistoksen uuniin! Piirakka paistui kokonaisen tunnin ja ruskistui pinnalta vähän liikaa, mutta ei mennyt pilalle.

Anna piirakan jäähtyä vuoassa ennen irrotusta.

Seuraavana päivänä lämmitin palan piirakkaa mikrossa ja maistoin. Herttinen! Että on  h y v ä ä ! Nyt kaduttaa, ettei tekovaiheista ole kuvia, mutta valmiista herkusta sentään on kuvamateriaalia todisteeksi. Tätä teen toistekin!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti