sunnuntai 11. kesäkuuta 2017

Parempi myöhään kuin ei vielä silloinkaan

Ei uskoisi, miten paljon tekemättömät työt voivat vaivata. Varsinkin sellaiset työt, joita ei voi kätevästi jättää odottamaan aikaa parempaa. Aika monien hommien tekeminen ei ole niin päivän päälle, mutta pihan ja puutarhan kevättyöt pitäisi tehdä ajallaan, jos yleensä meinaa tehdä. Olen kärvistellyt saamattomuuttani jo monta viikkoa, mutta hei oikeasti: on ollut liian kylmä! Kylvöt ja istutukset eivät olisi jalkojaan jatkaneet, vaikka siemenet ja taimet olisin kiirehtinyt multiin jo toukokuussa... Paitsi kyllä naapurilla näkyy olevan peruna jo  taimella. Meillä on siemenpotut vasta peitelty mullan alle.

Kitinä seis, nyt olen tormistautunut!

Perjantaina autoilimme sedän kanssa Tolvanniemessä kukkaostoksilla. Voi hyvänen aika, että siellä oli valinnanvaraa! Olin jo kotona miettinyt, mitä ostan, mutta taas minulle kävi kuin lapselle karkkikaupassa... Teki mieli kaikkea!


Ostokset tehtyämme saimme nautiskella hyvästä kahvista ja maukkaasta korvapuustista puutarhan kesäterassilla.
Tolvanniemessä takakonttiin lastattiin neljä maljaköynnöstä, yksi keijunmekkoamppeli, 5 lankaköynnöstä, kaksi mustasilmäsusannaa ja 15 orvokkia. Avomaankurkun taimia ei ollut saatavilla, joten niitä menimme etsimään Prisman kesäpihalta. Kurkun taimia emme sieltäkään saaneet, mutta mukaan tarttui pari pussia kesäkukkamultaa, pussi havu- ja rodomultaa, amppelitomaatti, salvia, punabasilika ja muurikello. Myös kaksi kurpitsantainta ostin, mutta en muista kummasta paikasta...Istutuksiin ajattelin käyttää myös kevättalvella Prismasta ostamani ruukkuruusut.


Kasvimaalla kasvaa perunaa, auringonkukkaa, kesäkurpitsaa ja nyt jo avomaankurkkuakin, kun tänään sain torilta Väinölän luomutilan Susannalta taimet ostettua. Susannalta ostin myös yrtti-istutuksia varten viinisuolaheinää. Kuvista kurkut puuttuvat.Koiralapsi oli ihan ihmeissään istutuspuuhistani ja oli ahkerasti avustamassa touhussa.


Entiseltä työkaverilta sain upean vanhan matkalaukun kukkaistutuksia varten. Laukku on alkujaan 1930-luvulta ja niin hieno, etten melkein hennonnut siihen istutuksia perustaa. Mutta koska sille ei muutakaan käyttöä tuntunut olevan, kovetin luontoni ja telläsin laukkuun ensin muovia, sitten kesäkukkamultaa ja lopuksi orvokit. Tarkemmin ajatellen olisin voinut noita kukantaimia laittaa enemmänkin, mutta toisaalta kun taimet pöyhtyvät, laukussa olisi voinut pidemmän päälle tulla ahdasta.
Pitihän laaduntarkkailijan tämänkin istutus tarkistaa.


Täysi laukku löysi paikkansa terassilta vanhan tuolin päältä. Laukkua orvokkeineen ei voinut taivasalle asetella, ettei sade pääse pilaamaan "ruukkua" eikä hukuttamaan kasveja.


Koiruus pyöri jaloissa kun kuvasin kukkia. Ihan selvästi se yritti sanoa, että mitä sinä niitä kasveja kuvaat, kun täällä olisi tälläinen kuvauksellisempi karvanaamakin.Terassille pääsi muitakin istutuksia kesäämme ilahduttamaan. Saa nähdä, mitä tuolle hortensialle tapahtuu. Sain äitienpäivän aikoihin kaksi upeaa hortensiaa, joista toinen jo heitti henkensä, kun ei tykännyt sisätiloissa viihtyä. Toinen yksilö sinnitteli sitkeämmin ja katsotaan nyt, jos se ulos päästyään jaksaisi tormakoitua ja kukoistaa koko kesän.Keltaisen ruukkuruusun sain isältä ja äidiltä äskettäin. Se on ihastuttavan napakka!Kun koiran pepsodent-hymy ei ollut saanut minua lopettamaan kukkien kuvaamista, koira kiidätti jo pandaakin paikalle. Että etkös nyt jo huomaa minua! Kamerani ei oikein toiminut näissä toimintakuvissa.Panda sai jäädä lepäämään, kun kumpparini veivät leikkikaverin huomion.


Mutta takaisin asiaan! Koska Tolvanniemen kaikki maljaköynnösamppelit olivat jättikokoa, piti ostaa taimet ja istuttaa ne itse vanhoihin ruukkuihin, jotka mainiosti sujahtavat Väinölän luomutilan risuamppeleihin. Nämä amppelit ovat ilahduttaneet jo monta vuotta! Aika onnettomilta kokonaisuus näyttää toistaiseksi, mutta eiköhän näkymä syksyyn mennessä ole jo mukavampi.
Tänään kävin vielä Pääskylahden puutarhalta intianminttua pitämään hyttyset loitolla ja heräteostin myös basilikan. Nyt taitaisi olla tämän kevään yrtti-istutukset tässä. Multiin pääsivät myös vihannesosastolta ostetut rosmariini, ruohosipuli ja sitruunamelissa. Ai niin, isompi rosmariini on Prismasta ostettu yrttitaimi. Yrtit eivät jää näille sijoilleen, niille pitää myöhemmin rakennella terassille sopiva paikka.Koiralapsi on palautettu emännälleen eilen ja huomenna on palattava takaisin töihin. Niin se hurahti sukkelaan yksi kesäinen viikko. Olikohan se unta?

4 kommenttia:

 1. Hyvää työviikkoa sinulle, siskoseni!

  Ja kyllä on taas Kotosella kauneutta kerrakseen! Matkalaukkuorvokit ovat kirkkain kivi kruunussa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sisko! Työniloa sinullekin!

   Joskus mietin, onko kesäkukissa mitään mieltä... varsinkin maksun hetkellä kassalla tai niska vääränä kasteluvettä kantaessani. Mutta se jokin niissä on...

   Poista
 2. Onpa mukavia ja persoonallisia istutuksia! Sinua ympäröi nyt kukkatarha.
  Hyvää alkanutta viikkoa Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkatarha on aluillaan, toivottavasti kesän myötä kukat kasvavat ja tuovat iloa loistollaan.
   Iloista kesäviikkoa sinullekin, Piipe.

   Poista