keskiviikko 21. kesäkuuta 2017

Kymmenen unelmaani


Tässä postauksessa ei todellakaan ole kyse Kotosen tädin unelmista, vaikka kannessa onkin silmää viehättävä kuva nuoresta, sorjasta naisesta lukemassa kirjaa puutarhan katveessa haaveilemani rautapöydän ääressä kahvikupin ja karvakorvaisen kaverin kera. Ihan idylli!

Tämä idylli on kuvattuna Lori Nelson Spielmanin esikoisromaanin Kymmenen unelmaani kannessa. Kansi houkutti tarttumaan kirjaan, enkä kadu!
Aluksi kirjaa lukiessa tulee fiilis, että luenpa tässä Sophie Kinsellan uusinta romaania. Tyylissä on jotain samaa. Juoni on ikiaikanen selviytymis-, kasvu- ja rakkaustarina uudessa paketissa. 34-vuotiaan Brett Bohlingerin äiti on kuollut ja jättänyt jättiomaisuutensa Brettille ja tämän kahdelle veljelle. Tai ei ihan...

Saadakseen osuutensa perinnöstä Brettin täytyy toteuttaa kymmenen unelmaansa, jotka hän on kirjannut paperille kaksikymmentä vuotta sitten. Lapsellisia unelmia? Unelmia, joita alun perin oli 20, mutta osa unelmista on jo toteutunut ja niitä äiti on kommentoinut reunahuomautuksin.

Brett on syystäkin järkyttynyt äitinsä vaatimuksesta. Hän on aikanaan heittänyt unelmalistansa roskiin, mutta äiti on tallettanut paperia kaikki  nämä vuodet ja liittänyt listan toteuttamisen testamenttiinsa.

Mitä siellä listalla sitten unelmoitiin?

*1. Hanki lapsi tai kaksi
2. Suutele Nik Nicolia
3. Tule valituksi cheerleadereihin. Onneksi olkoon. Oliko se niin hienoa?
4. Saa kokeista kymppejä. Täydellisyys on yliarvostettua
5. Hiihdä Alpeilla. Se oli hauska reissu!
*6. Hanki koira
7. Vastaa oikein kun opettaja kysyy, vaikka jutteletkin Carrien kanssa.
8. Matkusta Pariisiin Siltä matkalta meillä on ihania muistoja!
*9. Ole Carrie Newsomen paras ystävä ikuisesti!
10. Opiskele yliopistossa Olen sinusta niin ylpeä!
11. Ole tosi ystävällinen ja mukava kaikille Oikein!
*12. Auta köyhiä
*13. Hanki hieno talo
*14. Osta hevonen
15. Juokse härkien edellä Älä kuvittelekaan.
16. Opettele ranskaa Très bien!
*17. Rakastu
*18. Esiinny yleisölle suurella näyttämöllä
*19. Rakenna hyvät välit isään
*20. Tule mahtavaksi opettajaksi

Lista aiheuttaa ahdistusta vaatimuksillaan. Brett ei mitenkään voisi tuoda hevosta tai koiraa miesystävänsä trendikkääseen taloon, eikä mies unelmoinut lapsistakaan. Brettin puolisolla oli aivan toisenlaiset tavoitteet ja toiveet elämänsä suhteen kuin 14-vuotiaalla Brettillä. Kumman unelmia Brett olikaan yrittänyt toteuttaa?


Kirja oli nautittavaa luettavaa, vaikka juoni olikin ennalta-arvattava. Jonkin verran kirjassa oli epätäsmällisyyksiä, jotka harmittivat kesken sujuvan lukemisen. Brettin koira oli välillä Rudy, välillä Ruby. Kun Brett keskusteli lakimiehensä Bradin kanssa, teksissä vaihtui yhtäkkiä miehen nimeksi Andrew, eli Brettin miesystävä, josta tuli tarinan myötä ex-puoliso.

Juoni tarjoili monenlaisia yllätyksiä, selvisi mm. miksi Brettin isä ei koskaan hyväksynyt ja rakastanut tytärtään. Selviää, ettei kouluaikojen paras ystävä Carrie kanna minkäänlaista kaunaa Brettiä kohtaan, vaikka Brett itse kokee käyttäytyneensä anteeksiantamattoman tökerösti ystäväänsä kohtaan. Selviää, että Brettillä onkin sisko, josta hän ei ole tiennyt aikaisemmin. Äidin testamentin vaatimusten myötä Brett muuttaa elämäänsä ja oppii paljon itsestään ja samalla laittamaan asioita tärkeysjärjestykseen.


Vaikka kirja tavallaan kuuluu kevyeen romantiikka-genreen, tässä tarinassa on rakkausteeman vierellä vahvasti myös muita ulottuvuuksia. Brett on luonnostaan niin hyväsydäminen ja kiltti, että tuntuu epätodelliselta. Siksi lukija tietenkin on päähenkilön puolella ja toivoo kaiken kääntyvän hyväksi.


Kirjailija on sijoittanut tekstin lomaan hauskoja sanaleikkejä, jotka suomentaja Outi Järvinen on onnistunut ujuttamaan tekstin lomaan luontevasti. Kuten seuraavassa esimerkissä, jossa Brett keskustelee äitinsä lakimiehen kanssa vaatimuksesta hankkia hevonen:

"Siinä päämäärässä ei ole kysymys pelkästään minusta itsestäni. Siihen liittyy eläin - jota minulla ei ole aikaa hoitaa. En voi suostua sellaiseen. Koira vielä menee, mutta hevonen, hemmetti, sehän on täysin eri asia."
Hän nyökkää."Hyvä on. Ei  kannata pillastua. Jutellaan asiasta lisää sitten kun olet taas elämäsi ohjaksissa. En halua suotta hirnua peloillesi."
Muljautan hänelle silmiäni, mutta tuntuu silti hyvältä kuulla hänen taas nauravan.
"Lopeta tuo hevostelu", sanon hänelle, koska en pysty vastustamaan tällaista typerää sanailua.
"Aika hyvä!" Hän kohottaa kämmenensä läpsyä varten. "Ei kannata ravata suin päin unelmiensa perässä."
"Tuo on hevonkukkua", sanon ja yritän pitää kasvoni peruslukemilla.
"Nyt sinä yrität vain kerätä kannuksia", hän vastaa ja nousee autosta.

-----

"Hetkinen. Hidastetaanpa vähän. Puhut nyt niin kuin se olisi jo varmaa . Tässähän tipahtaa kokonaan kärryiltä."
"Voisitko jo lopettaa nuo hevosaiheiset kielikuvat?"Kirjaa pitää vähän väliä lukea kyynelsilmin. Joko naurun- tai myötätunnon kyynelten. Kirja liikuttaa ja koskettaa, ihana lukukokemus!

2 kommenttia: