sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Huhtikuulla...

... luonto huusi "Aprilliä"!  Vaikka kevät oli jo edennyt pitkälle, se olikin vain huijausta. Eiliselle työvuorolistaan kirjoitettu vapaapäivänikin oli aprilliä, sillä olin töissä tuuraamassa työkaveria. Kolmen jälkeen kotiin kävellessä alkoi taivaalta sataa kiihtyvällä tahdilla märkiä jalkarätin kokoisia lumiläimäreitä. Iltaan mennessä maisema oli jälleen peittynyt kokonaan lumeen, Vesimärkää lunta satoi viitisen senttiä. Kevät antaa odottaa itseään ja luo odotusajaksi jäistä taidetta, kuten viikolla napsimissani kuvissa näkyy.
Serkku puolisoineen kävi eilen Mikkelissä ja toi takaisin tullessaan Kotoselle mieleisiä tuliaisia. Kuopus sai kummitädiltään kyydin ja tuli siis näppäräisti kotona pistäytymään. Matkapahoinvoinnista kärsivä koiru jäi vävykokelaan kanssa pois matkasta, vaikka olisimme mielellämme heitäkin nähneet.

Tänään autoilimme Luotojärvelle moikkaamaan isää ja äitiä. Siellä kuvasin isän syntymäpäiväksi saamia kukkia. Tulppaanit osoittautuivat kuvauksellisimmiksi.
Me veimme mennessämme kevätiloksi pienen kimpun, jossa oli neilikka, freesioita ja jotain muuta kukkaa, jonka nimeä en muista. Se oli herkkää pikkukukkaista, mutta eipä jäänyt kuvaan.
Kuopus lähti kotiinsa neljän jälkeen ja täti pisti pyykit pyörimään. Jäsenissä painoi viikon väsymys ja päätin hetken oikaista ruotoa sängyllä. Ja vetäisin puolen tunnin päiväunet! Se ei todellakaan ole minulle luontaista!

Unien voimalla jaksoin vielä kokata suppiskeittoa. Puuha on ollut to do -listalla jo vaikka kuinka kauan, mutta vihdoin pääsi toteutusvaiheeseen.


Resepti on Olga Temosen keittokirjasta Emäntänä Olga. Reseptin testausta on hidastanut erikoiset ainekset. Ensin etsimme monesta kaupasta spelttihelmiä ja lopulta Prismasta löysimme. Viimeisimmäksi metsästimme Mustapekka-juustoa kolmesta kaupasta, mutta emme löytäneet. Siksi sovelsin reseptiä ja käytin Valion Eila-ruokakermaa makuna Mustapekka-pippurijuusto.
Suppiskeitto

2,5 dl kuivattuja suppilovahveroita
25 g voita
1 sipuli
1 dl spelttihelmiä
8 - 9 dl vettä (sisältää sienien liotusveden)
1 prk Mustapekka-ruokakermaa
loraus kuohukermaa
0,5 paprikaa

Liota kuivattuja sieniä vedessä n. 5 minuuttia. Älä heitä liotusvettä pois.

Kuullota sieniä hetki voissa ja lisää kuutioitu sipuli. Kuullota. Lisää spelttihelmet ja anna niidenkin kuullottua hetki. Lisää vesi (jossa on mukana liotusvesi) ja anna hautua hiljaisella lämmöllä noin 25 minuuttia.

Lisää kermat ja pilkottu paprika. Kuumenna kiehuvaksi.

Jos kotona sattuu olemaan tuoretta basilikaa, sitä voi kernaasti silputa keiton pinnalle.Meillä ei ollut basilikaa, mutta sain ruoasta tuhdimman lisäämällä sekaan krutonkeja. Ne sopivat tähän hyvin, sillä sovellettu ohje oli melko "löysä". Oikea juusto olisi varmaankin sakeuttanut keittoa paremmin kuin ruokakerma. Jos ja kun teen ruokaa uudemman kerran, laitan kattilaan vähän enemmän sieniä ja spelttihelmiä samaan nestemäärään.


Hurja huhtikuu on siis päässyt hyvälle alulle. Hurja siksi, että olen haalinut kalenterin täydeltä itselleni ja monelle läheisellekin monenlaista tekemistä ja ohjelmaa. Mutta vain kaikkea mukavaa, joten en melkein malta odottaa! Salaisuudet paljastuvat aikanaan!

4 kommenttia:

 1. Valehtelematta vesi tulee kielelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ihmettele. Aika hyvä soppa nimittäin :)

   Poista
 2. Jäätaide on niin upeaa! Kävin taas eilen katsastamassa Hitonhaudan jäätaidetta ja kaunista oli sielläkin, joskin vaarallisen liukasta toisin paikoin.
  Ja tulppaanit ovat kyllä kuvauksellisia; hienoja kuvia!
  keväisempää viikkoa toivoen, iloa päiviisi! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitonhauta on ihan mielettömän hieno paikka ja koska kevät ei etene jättiharppauksin, siellä oli varmaan edelleen muhkeat jääseinämät ihasteltavaksi.
   Kovin keväiseltä ei aamulla näyttänyt, sillä yöllä oli taas satanut viitisen senttiä lunta. Iltaan mennessä ne onneksi olivat jo sulaneet pois.
   Iloisia kevätpäiviä sinullekin! :)

   Poista