lauantai 23. joulukuuta 2017

Ministeristä matoksi

Yritin käyttää Black Friday -tarjouksia hyväkseni ja tilata Lankavalta ontelokuteita edulliseen hintaan. Suunnitelma meni kuitenkin myttyyn, sillä yllätys, yllätys, tarjouksessa oli vain mustat kuteet. Melko loogista.

Tilasin kuitenkin kuteet lahjamattoon, jonka esittelen myöhemmin. Pihinä ihmisenä lisäsin tilaukseen kuteet toiseenkin mattoon. Tulppaanimaton ohjetta olin katsellut pitkin silmäripsin ja nyt päätin tarttua tilaisuuteen ja hankkia tarvikkeet sellaiseenkin. Ohjeessa kerrottiin, että Ministeri-kuteella matosta tulisi 120 senttimertinen halkaisijaltaan ja sellainen olisi oikein sopiva joulukuusen alle. Siis Ministeriä! Ohje väitti, että kolme kiloa kudetta riittäisi, mutta varmuuden välttämiseksi siirsin ostoskoriin neljä kudekartiota. Jos kolme kartiota ei riittäisikään, lisälangan hankkiminen olisi työlästä.


Ministeri on 100 prosenttista polyesteriä, joka on kevyttä ja helppoa käsitellä. Langan pinnassa on ylellistä hehkua.

Kuitenkaan en tämän jälkeen aio Ministeri-kudetta hankkia. Keinokuituinen kude purkautuu helposti, joten kuteen päät täytyy sulattaa esimerkiksi kynttilän liekissä liestymisen estämiseksi. Tuotetiedoissa kerrotaan, että tuotantoteknisistä syistä kuteessa saattaa olla solmuja. Ja niitä tosiaan oli! Jokaisessa kartiossa vähintään yksi, joten lankojen käryttämistä kynttilässä ja päättelemistä todellakin riitti. Päätteleminen on inhokkihommani, joten maton tekeminen ei ollut ollenkaan niin meditatiivista kuin paremmalla kuteella työskenteleminen.





Koska kude on kovin luistavaa, pääteltyjen kuteiden päät piti vielä ommella kiinni parilla pistolla, ettei matto lähde puistellessa tai pestessä purkautumaan. Sekin vielä! Tämä matto todella teetti työtä!


Ohjeessa kehoitettiin käyttämään virkkuukoukkua nro 6 - 7.  Koska minulla oli sopivasti käsillä 8-numeroinen koukku, testasin sillä virkkaamista. Näytti toimivan oikein hyvin ja päätin koukkuilla maton sillä.

Oma moka.

Ei tullut kuusenalusmattoa. Tuli paljon isompi eli maton halkaisija oli lopulta 160 cm. Eikä riittänyt kolme kiloa lankaa, joten taputin itseäni olkapäälle, koska olin älynnyt tilata ohjetta enemmän materiaalia.

Kukaan ei kiellä laittamasta kuusen alle kooltaan kohtuutonta mattoa, mutta ei meidän koti niin suuri ole, että kuusi voisi keskellä olohuonetta töröttää.





Niinpä meillä on nyt iso, joulunpunainen matto, mutta ei sille sijoituspaikkaa. Harkitsin maton myyntiin laittamista, mutta kukaan ei luullakseni raaskisi maksaa siitä edes kuteiden hintaa (64 €) pienestä vaivanpalkasta puhumattakaan. Kallis harrastus tämä käsityöhöperyys.

Ehkä joskus annan maton jollekin lahjaksi. Siirrän siis riesan eteenpäin...

2 kommenttia:

  1. Oli miten oli: todella kaunis matto tuokin ❤ Näin amatöörin korvin kuultuna ehkä himpun verran hankalaa tuo kude... Liukasta... purkautuvaa... Viimeinen kerta sinullakin? Mutta niin höperö kuin oletkin, niin vielä sitäkin taitavampi ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kaikkea pitää kokeilla epäonnistumisen uhallakin :D Nätti siitä tuli, mutta aiottuun tarkoitukseensa liian suuri. Mutta ehkäpä tämäkin käsityö löytää paikkansa jostakin.

      Poista