torstai 2. marraskuuta 2017

Inspiraationa kesän kurpitsat ja Halloween

Kesäkurpitsankasvattajalle mennyt kesä oli paha pettymys, mutta talvikurpitsoita putkahteli tontin takanurkkaan hykerryttävän monta. Ihan liian paljon kurpitsaa yhden tädin tarpeisiin ja ajattelinkin jaella ylimääräiset maailmalle. Kuitenkin tässä yltäkylläisyyden maailmassa niitä kurpitsan ottajia ei ollutkaan kuin yksi työkaveri. Niinpä itselle jäi askaretta neljän kurpitsan verran ja niistä neljästä yksi oli jättiläinen.

Yhden kurpitsan olin aiemmin onnistunut hyödyntämään ruuanlaitossa. Kolme oli edelleen odottamassa kohtaloaan ja lokakuun lopun tietämissä on Halloweenin aika. Siis päädyin yhden kurpitsan kovertamaan ilkeästi hymyileväksi kurpitsalyhdyksi. Vaikka loppujen lopuksi lyhtykammotuksellani onkin ihan ystävällinen hymy.




Lyhtykurpitsaa en raaskinut uhrata pelkästään lyhdyksi, vaan koversin sisuksen talteen kurpitsasosetta varten. Samalla paloittelin isoa kurpitsaa samaan kattilaan.


Paahdoin myös kurpitsalohkoja sosetta varten kuumassa uunissa rosmariininoksien kanssa. Tämä tapa oli mielestäni helppo ja tehokas tapa saada kurpitsa pehmeäksi jatkokäsittelyä varten. Suunnilleen samankokoiset kurpitsalohkot paahdettiin 250 asteisessa uunissa 20 - 30 minuuttia. Kypsyyttä kannattaa kokeilla haarukalla tai puutikulla. Sen jälkeen ne oli helppo kuoria ja muussata haarukalla.


Samalla kun kurpitsan malto pehmeni uunissa ja kattilassa, kurpitsan kuori sai veitsen viiltelyjen seurauksena uutta ilmettä,


Ensin laitoin kurpitsan sisään pienen kynttilän, mutta sekin oli liian korkea ja liekki osui lyhdyn hattuosioon. Piti vaihtaa lyhdyn sisälle tuikku ja se toimikin paremmin.





Nuo puuhat ahersin eilen ja tämän päivän ohjelmassa oli Kotosen huushollin perusteellinen puunaus ja myöhemmin leipomisaherrus. Sää suosi siivoojaa ja pikkupakkaseen kiikutin niin matot kuin petivaatteetkin raikastumaan. Nostin tuuletustelineen taas talven ajaksi terassille ja siellä kyykkiessäni bongasin hämähäkin Halloween-koristeet kaiteen reunasta.



Yksin siivotessa aikaa mene kaikenlaiseen häsläykseen hämmentävän paljon, joten ihan en ehtinyt tarttua kaikkiin aikomiini epäkohtiin. Huomiseksi on muita suunnitelmia, mutta taidan käyttää osan viikonlopusta siivoamisen viimeistelyyn, vaikka kahden pyhäpäivän viikonloppu onkin.

Niin keskityin siivoukseen, että ensimmäisen kerran havahduin nälkääni myöhään iltapäivällä. Setä oli pistellyt poskeensa entiset valmiit ruuat, joten tein itselleni täytettyjä hirviöpaprikoita niistä tarvikkeista, mitä kaapista löytyi. Eli keitin riisi-ohraa, ruskistin jauhelihaa ja kuullotin samalla ison sipulin. Sekoitin riisi-ohran jauhelihasipuliseokseen ja lisäksi mössöön laitoin kurpitsasosetta ja jääkaapissa ajelehtineen aurinkokuivatuntomaatin makuisen tuorejuuston. Juustoraastettakin sekoittelin sörsselin sekaan. Mausteeksi jauhelihamaustetta ja villiyrttisuolaa. Tällä seoksella täytin kolme oranssia paprikaa, joiden kylkiin olin veistellyt kurpitsamaiset ilmeet.



Mössöä oli enemmän kuin oranssien paprikoiden sisuksiin sai suosiolla survottua, joten otin jääkaapista vielä yhden vihreän paprikan täytettäväksi ja paistettavaksi.


Paprikat viettivät uunissa 200 asteen lämmössä reilut 20 minuuttia. Tällä kertaa täytyy todeta, että täytteestä tuli ihan törkeän hyvää! Vähän on kyllä irvokas tuo kypsennetyn vihanneksen ilme. Sopii ajankohtaan, heh.



Kun paprikat olivat jo uunissa, pähkäilin mitä tekisin jäljelle jääneelle täytteelle. Päätin pistää sen piirakkaan. Lisäksi pilkoin viimeiset amppelitomaatit, jotka kesän aikana kasvoivat oman terassin puskassa. Sään kylmennyttyä olin joutunut poimimaan tomaatit vihreinä, mutta hyvin ne kypsyivät huoneen lämmössä lautasella melkein punaisiksi. Tiesin , ettei tomaatteja ollut tarpeeksi, joten täytteeseen pääsi myös vihreän paprikan loppu suikaleina.


Jääkaapissa oli kauramaitopurkin pohjalla jämät jäljellä. Nekin upotin piirakkaan munamaitoseoksen muodossa. Vielä juustoraastetta pinnalle ja piirakka pääsi uuniin. 200 astetta, noin 30 - 40 minuuttia


Piirakkapohjan tekaisin nopeasti näin:

150 g maidotonta margariinia
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl vettä
1/4 tl suolaa

Pehmeä margariini ja vehnäjauhot sekoitetaan keskenään, lisätään suola ja vesi. Pikainen sekoitus ja taikinan voi painella vuokaan.

Leivoin myös sämpylöitä, mutta niistä en tällä kertaa kuvaa ottanut. Taikinaan laitoin veden lisäksi reilusti kurpitsasosetta, suolaa, hiivaa, kaurahiutaleita, auringonkukan siemeniä, auringonkukkaöljyä ja kolmesta eri pussista jauhoja eli kahdenlaisia sämpyläjauhoja ja vehnäjauhoja.

Koska tuota kurpitsasosetta on ylettömän paljon, etsin vielä netin uumenista kurpitsamuffinien ohjetta ja löysinkin Prinsessakeittiöstä simppelin reseptin. Neilikkaa ei Kotosen kaapista löytynyt, mutta kolme pussia olisi ollut muskottipähkinää... Enkä muistanut ripotella leivonnaisten päälle kanelisokeria, mutta mitäpä siitä. Tällä maustekattauksella muffineista tuli aika joulusia näinkin. Ja hyviä!



4 kommenttia:

  1. No nam ❤ Kotosen kurmeet ja karmeet vai miten se nyt olis...❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan on karmeet kurmeet ;D vaan omaan suuhun hyvältä maistuu :P

      Poista
  2. Onpa paljon herkkuja tarjolla.. ja pisteenä iin päällä on tuo kurpitsalyhty♥ Ihanaa viikonloppua sinulle♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus lähtee lapasesta tuo kokkailu... :)

      Viikonloppu on mennyt melko rauhallisesti pikkuisen puuhaillen ja paljon lepäillen. Hyvin jaksaa taas lähteä huomenna töihin. Mukavaa marraskuuta sinulle, Tuta!

      Poista