torstai 28. syyskuuta 2017

Lakattoman lakkahillo tai jotain sinne päin


Meillä kasvaa puutarhassa yksi ainoa karviaismarjapensas, mutta siitä tulee satoa niin, ettei millään ehdi kaikkia marjoja suuhunsa popsia ennen kuin ne ylikypsyvät. Tänäkin vuonna oksat oikein notkuivat sadon paljoutta. Melkein harmittaa, että hyvät marjat menevät hukkaan, kun niitä ei ehdi syödä pois.

Pakastaminen on turhaa. Karviainen pakastettuna ei ole mikään herkku.

Usein huokailen, että hillojen keittäminen Kotosen kaappeihin pitäisi kieltää lailla. Keittäminen on kivaa, mutta purkkien pyörittely jääkaapin hyllyillä vuodesta toiseen on vähemmän riemukasta. Kas, kun ei niille hilloille oikein ole käyttöä. Lettuja tulee paistettua kovin harvoin eikä pannaripäiviä ole sen useammin. Mihinkään muuhun meillä ei nykyään hilloja mene. Pitäisi kai opetella syömään puuroa hillosilmällä tai ryhtyä paahtoleivän puputtajaksi.

Kuluneen kesän aikana pysyin ryhdissä enkä yhtään hillosatsia keittänyt, jos nyt ei puolukkahilloa lasketa. Vaan hyvä putki katkesi, kun hairahduin karviaisten kanssa keittopuuhiin. Muistin vanhan ohjeen, jossa karviaisista ja porkkanoista loihdittiin huijauslakkahilloa. Tosin marjojen olisi pitänyt olla vihreää lajiketta, jotta väri olisi oikea. Innostuin olemaan hurja keittiökokeilija ja testasin, minkälaisen säväyksen punaiset karviaiset hillolle antaisivat.


Lakattoman lakkahillo


2 litraa perattuja karviaisia
1 kg porkkainoita
1 kg hillosokeria

Kuori ja raasta porkkanat, perkaa marjat. Laita porkkanaraaste ja karviaiset kattilaan ja lisää sinne tilkka vettä. Älä laita liikaa, sillä aineksista irtoaa nestettä. Kuumenna rauhallisesti kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä n. tunti.

Soseuta sauvasekoittimella ja lisää mössöön hillosokeri. Keitä vielä 10 minuuttia.

Anna hillon jäähtyä hetki ja tölkitä.

Lopputulos ei väritykseltään eikä koostumukseltaa muistuttanut alkuperäistä ohjetta ollenkaan. Väri oli tummanpunainen ja maku melkoinen. Oikein hyvä siis. Mutta koska karviaiseni olivat ylikypsyyden rajamailla, ei marjoista jäänyt hillon sekaan lakankiveä leikkiviä isoja siemeniäkään.

Jotta ei tästä lakkahillon korviketta tullut. Mutta tulipahan muuten vain makoisaa hilloa kaapintäytteeksi.


Tekisipä mieleni istuttaa tontin jollekin kulmalle vihreitä karviaisia tuottava puska. Saisi sitten sitä oikeaa lakattoman lakkahilloa keitellä.

4 kommenttia:

 1. Herkulliselta vaikuttaa! Samalla muistin, että taas jäi tämä herkku kokeilematta, vaikka ohjekin löytyy.

  Hyvää, aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina tulee uusi kesä, jolloin tulee uusi tilaisuus uusille kokeiluille :)

   Hyvää viikonloppua myös Kylätielle! :)

   Poista
 2. Ihanat kuvat jälleen ❤ Ja kyllä on taas Kotosella herkkua ❤ Lempparikuvani? No tuo eka ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Pitäähän sitä yrittää... herkkuja ja kuvia. Mukavia harrastuksia :)

   Poista