maanantai 1. elokuuta 2016

Letkeästi leivoskellen

Nyt niitä taas on yli oman tarpeen. Kesäkurpitsoja! Kaksi puskaa puskee pötköä tehokkaaseen tahtiin. Toisen taimen piti kasvattaa keltaisia kurpitsoja ja toisen vihreitä. En ole kyllä ikinä nähnyt yhtä vihreää keltaista... Joku päivä laitan teillekin tänne kuvan keltaisesta kesäkurpitsasta ja kysyn minkä värinen se on...

Koska aineksia on, nyt on taas aika hyödyntää tämä kesäeväs. Meillä pyöri myös ylimääräisiä sipuleita ja pari kantarelliä. Mietin voisinko tunkea ne kaikki samaan ruokaan. Etsin ohjetta netistä, mutta tuskastuin. Olisi pitänyt olla kaikenlaisia aineksia, joiden takia olisi pitänyt mennä kauppaan. Siksi päätin säveltää reseptin omasta päästä ja niistä aineksista, mitä kotoa sattuisi löytymään.

Nämä ajattelin laittaa samaan astiaan:


Kuvan ulkopuolelta lisäsin täytteeseen vielä ruokakermaa ja timjamia.

Näin tein:

Kesäkurpitsapiirakka


pohja:

150 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1 dl spelttijauhoja
1 tl (vajaa) suolaa
1 dl juustoraastetta
3 rkl vettä

Nypi jauhot ja kylmä voi murumaiseksi seokseksi. Lisää suola ja juustoraaste, sekoita. Lisää vesi, sekoita nopeasti ja tee taikinasta pallo. Laita taikina jääkaappiin siksi aikaa kun teet täytteen.

täyte:

1 rkl oliiviöljyä
1 kesäkurpitsa
2 isoa sipulia
kourallinen kantarellejä
salaattijuustokuutioita
1 prk kermaviiliä
1 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
juustoraastetta maun mukaan
ripaus suolaa
tuoretta timjamia

Pilko kesäkurpitsa, sipulit ja kantarellit. Kuumenna pannulla oliiviöljy, kuullota siinä sipulit ja lisää myös kesäkurpitsapalat ja kantarellit pehmenemään.


Anna ainesten jäähtyä hetki, lisää sitten kermaviili, ruokakerma, kananmunat ja juustoraaste sekä mausteet.

Painele taikina piirakkavuokaan, myös reunoille. Kaada taikina täytteen päälle. Laitoin täyteainesten sekaan 2 dl ruokakermaa eikä täyte mahtunut vuokaan. Osa nesteestä valui heti yli, osan imeytin talouspaperiin, ettei se valuisi uunin pohjalle. Siksi ohjeessa on vain 1 dl kermaa...


Ripottele pinnalle vielä vähän juustoraastetta.


Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia. Onnittelin itseäni, kun älysin laittaa vuoan alle palaset foliota. Täyte pursui yli, mutta säästyin uunin pesemiseltä.


Makeaakin leivonnaista teki mieli. Muistin viime kesäisen kesäkurpitsakuppikakkujen ohjeen ja päätin hyödyntää sitä. Nämä muffinit ovat helpot tehdä, muhkeat ja makoisat.Kelpais varmaan sullekin!




2 kommenttia: