lauantai 5. maaliskuuta 2016

Nakukakku ja Nutella-pulla


Kotosen täti ei ole kova ratsastamaan trendien aallon harjalla, vaan pikemminkin seurailen uusien tuulien vanavedessä hiljaa ja epäröiden. En suinkaan suin päin syöksy kokeilemaan kaikkia uusia kotkotuksia, mutta kieltämättä huomaan itsessäni tietynlaista kokeilunhalua ja uusien asioiden ja reseptien kutkuttavaa kiehtovuutta.

Eilen napsahti taas leipomisnappula päälle ja oli siis ryhdyttävä testaamaan ennenkokeilemattomia leivontaohjeita. Oikeastaan osasyy on torstaina ilmestynessä Kodin kuvalehdessä ja samana päivänä jaetussa Lidlin mainoslehtisessä. Kuvalehdessä oli ohje suklaapullaan ja sitäpä piti tädinkin testata, joskin vähän omana versiona. Lidlin lehdessä taas oli superlauantain tarjouksessa ranskalaiset pastillit ja mainoksen vieressä oli kuva kakusta, joka oli koristeltu näillä pastilleilla. Tuollaista kakkua piti päästä tekemään. Eli siis tuumasta toimeen!

Leipomisinnostus syttyi eilen ja silloin paistoin kakkupohjan. Mutta koska kotonamme ei ollut hiivan sikkarettakaan kermasta puhumattakaan, oli odotettava tämän päivän aamuun ja kauppojen avautumiseen. Olin ostoksilla jo ennen yhdeksää ehtiäkseni tehdä kaiken haluamani ennen kuin lähtisin serkun kanssa tapaamaan Uppsalan kissapopulaatiota Savonlinnasaliin.

Homma käynnistyi pullataikinan alustamisella. Silmäilin ohjetta Kodin kuvalehdestä ja melkoisen peruspullataikinalta vaikutti suklaapullan (suklaababka) taikina. Mittasin kuitenkin ainekset taikinaa varten ja alustaessani ajattelin, ettei voi olla totta... Jos olisin laittanut jauhoja sen verran kuin ohje ohjeisti, taikinasta olisi tullut niin löysää, ettei sitä ikikuunapäivänä olisi voinut kaulita levyksi tai ainakaan sitä levyä ei olisi saanut nostettua pois pöydältä rullalle kieputettuna pötkönäkään.

Siis ohjeen mukaan aineksia piti laittaa:

0,5 litraa maitoa (lämmitetään kädenlämpöiseksi)
50 g hiivaa
2 dl sokeria
1 tl suolaa
2 munaa
14 dl vehnäjauhoja
200 g huoneenlämpöistä voita

Itse alustin taikinaan ainakin 15 dl jauhoja, ehkä enemmänkin. Eikä taikinasta tullut lainkaan liian kovaa.

Kohonnut taikina jaettiin kahtia ja kaulittiin kahdeksi reilun puolen metrin pituiseksi ja 25 cm levyiseksi levyksi. Paitsi että minun levyistäni tuli kyllä suuremmat. Lehden ohjeessa neuvottiin täytteen tekeminen oikeasta suklaasta, mutta koska meillä oli jo syksystä ollut kaapissa purkillinen Nutellaa, päätin upottaa pähkinäsuklaatahnan tähän pullaan. Yksi purkillinen riitti juuri näille kahdelle levylle. Levyt rullaattiin pötkyläksi, joka taitettiin kahtia ja kierreettiin punoksille. Tekele aseteltiin vuokiin ja tässä taas koekeittiössäni testattiin sekä pitkänmallista että ruusuvuokaa.


Taas kohotettiin ja kohonneet taikinat pääsivät 175 asteen lämpöön 50 minuutiksi. Leivonnaiset olisi pitänyt jäähdyttää ritilällä, mutta koska tällä leipurilla ei ole muuta ritilää kuin sähköuunin ritilä ja sitä tarvittiin uunissa lohikiusauksen vuoan alle, jäähdytys piti suorittaa ihan vain ilman vuokia tavallisella leikkuulaudalla.


Ruusuvuoassa paistettu pitko oli alapuolelta ihan ruusun näköinen. Tulipahan siis testattua, että siinä vuoassa voi mainiosti paistaa myös pullaa.

Päädyin kuitenkin kääntämään pullasta päällimmäiseksi sen puolen, jolle olin ripotellut runsaasti raesokeria.
Sillä aikaa kun pullat kohosivat ja paistuivat, viimeistelin täytekakun. Leikkasin kakkupohjan kolmeen osaan. Kostutukseen käytin maitoa ja väleihin laitoin aprikoosihilloa ja kermavaahtoa, jonka sekaan hämmensin murskattuja ranskalaisia pastilleja. Pastillien jauhaminen muruiksi sauvasekoittimen kulhossa oli järkyttävän kovaäänistä metelipuuhaa. Kakusta tuli trendikäs (vai jokohan se on niin last season?) nakukakku, eli jätin kakun reunat kuorruttamatta ja annoin täytteiden tursuta rauhassa. Kakun päälle pursotin leveän kermaraidan ja keskustaan kumosin reilusti ranskalaisia pastilleja.Kukas nämä herkut syö?

Onneksi kuopus oli kotona ja kuopuksella kaveri kylässä. Onneksi myös olin päivällä serkun kanssa teatterissa ja sain serkun puolisoineen meille kahville. Olisi näissä kaloripommeissa muuten ollut meillä sedän kanssa urakkaa kerrakseen!

2 kommenttia:

  1. Uuu, mitä herkkuja pöydässä: pullaa, kakkua ja Marimekon Tantsua!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllin kyllin herkkuja on ollut... ihanaa elämää! :)

      Poista