sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Lunta ja jäätä


Onni on talvi tammikuussa.

Joulun jälkeen sää vihdoin muuttui oikeaksi talvisääksi. Tuli pakkanen, vaikkei vielä lunta ollutkaan. Järvet jäätyivät. Luonto loi upeita taideteoksia rannoille. Ihmiset fiilistelivät lumettomilla, jäisillä ulapoilla ja makoilivat pitkin pituuttaan peilikirkkailla jäillä. Näin kuvia näistä ja lumouduin. Sitä minäkin halusin!

Sovimme sedän, kuopuksen, kuopuksen kaverin, kummitytön ja vanhempieni kanssa jääretken tälle päivälle. Sitten tuli pyry. Heti aamusta satoi lunta. Kevyttä, höttöä pakkaslunta monta senttiä. Ajokeli oli surkea. Peilikirkkaat, sulalta vedeltä näyttäneet jäät hautautuivat lumivaipan alle.

Lopulta kävi niin, että ensin retkestä luopui setä. Ei ollut kuulema sopivia jalkineita jäällä tallusteluun, kun luistella ei voinut. Sitten tympääntyi ajatukseen kuopus. Kun ei lähtenyt kuopus, ei voinut retkelle osallistua kaverikaan. Ja isä jäi vahtimaan ruokaa, joka oli muhimassa uunissa. Eli ison porukan yhteinen ulkoilu kutistui kolmen sinnikkäimmän retkeksi. Harmitti niin, että melkein teki mieli heittää itsekin hanskat nurkkaan ja käydä mököttämään. Mutta koska olin kutsunut kummitytönkin mukaan, en voinut heittäytyä harmistuksen valtaan.

Niinpä me kolme muskettisoturia läksimme taistelemaan jalkarätin kokoisia lumihiutaleita vastaan ja tulimme reissullamme hyväntuulisiksi ja punaposkisiksi. Kyllä kannatti reippailla! Sää ei suosinut valokuvausta, mutta yrittää piti ana silloin, kun pyryssä oli pieni tauko.











Kotiin palattua lueskelin 365 kuppia kahvia -blogia ja sain vaikutteita. Rita kertoi valloittaneensa lettuvuoren ja siitä se ajatus sitten lähti. Piti minunkin paistaa reilu keko räiskäleitä. Sitten herkuteltiin ja siinähän ei ole mitään uutta...


Letut


1 litra maitoa
5 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 rkl sokeria

paistamiseen voita tai juoksevaa margariinia

Vatkaa munien rakenne rikki, lisää maito ja sekoita. Lisää sokeri ja suola sekä jauhot vähän kerrassaan koko ajan tarmokkaasti sekoittaen. Anna taikinan turvota vähintään puoli tuntia.

Paista letut molemmin puolin kuumalla pannulla, johon on ensin sulatettu sikkare voita. Parhaan lämpötilan ja paistoajan löytää ja oppii kokeilemalla, sillä jokainen hella on erilainen.

Lettujen päälle voi ripotella hienoa sokeria tai laittaa hilloa maun mukaan. Jäätelö tai kermavaahto aateloi arkiset räiskäleet. Myös Nutellaa voi kokeilla tai erilaisia hedelmiä ja marjoja. Vain mielikuvitus on rajana.






4 kommenttia:

  1. Hyvä ettet jäänyt mököttämään ;) Iloa ja ihmettelyä riitti sielläkin -ja lettuvuoren valloitusta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi on tuo ihana kummityttö, joka jakaa mielellään ulkoiluelämyksiä kanssani. Muuten olisi varmaan mennyt eilinen ihan pyllylleen. Mutta koska pääsin järven jäälle nuppiani tuulettamaan, päivä paistoi sankasta lumisateesta huolimatta. :)

      Poista
  2. Oli kyllä ihana reissu, rakastuin siihen jäähän vaikka kuinka oli lumen peitossa ♥ Toivottavasti päästäisiin tuonne joskus niinkin, että niin jää kuin taivas olisivat kirkkaammat :)

    (PS, jauhot näyttäisivät puuttuvan tuosta lettujen ainesluettelosta... :D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kappas keppanaa, niinpäs puuttuivatkin! Hyvä huomio, kiitos! :) Nyt lisäsin kaikki ainekset näkyviin.

      Tilataan säiden haltijalta oikein hieno keväinen ulkoilusää jollekin tulevalle viikonlopulle ja mennään sitten nauttimaan ulkoilusta täysin siemauksin :)

      Poista