torstai 26. helmikuuta 2015

Amazing Race: day 5



Viidentenä ja viimeisenä matkapäivänämme Lontoossa oli lämpimämpää kuin aiemmin ja aurinko paistoi lämmittäen lisää. Ensin kuvasin hotellin ikkunasta vastapäisiä ikkunoita ja huoneen luovuttamisen jälkeen kävelimme Hyde Parkiin. Jo matkan varrella oli keväistä ja kaunista.





Puistossa sipulikukat olivat jo täydessä kukassa ja nurmikko viheriöi.


















Kävelimme sedän ja kuopuksen kanssa puiston toiselle reunalle. Esikoisen hoitolapsen isä oli sanonut, että esikoinen voisi viettää vielä tiistainkin kanssamme, jos hän ottaisi lapsen mukaan. Niinpä he matkustivat Denmark Hilliltä Hyde Park Cornerin metroasemalle, josta kävelivät puistoon meitä vastaan.

Hyde Parkilta käveltiin hämmästelemään Buckinghamin palatsia. Siellä oli joku muukin turisti...






Palatsin vieressä olisi ollut kuninkaalliset hevostallitkin, joita olisi voinut mennä pääsymaksua vastaan katsomaan. Mutta kuinka ollakaan, taaskaan meillä ei aika riittänyt!



Buckinghamin palatsilta kävelimme tubeasemalle ja menimme maanalaisella Oxford Streetille lelukauppaan. Kuopus on keksinyt olevansa vuoden kuluttua penkkareissa Hermione, joten taikasauva piti käydä hankkimassa.



 Lelukaupan jälkeen pääsimme lähtemään vielä yhtä nähtävyyttä hämmästelemään. Tällä kertaa metroasemilla ei ollut niin tungos kuin tavallisesti.


St Paulin katedraalilla on ihan oma metroasemansa, joten nähtävyys oli heti kulman takana, kun nousimme maanpinnalle. Valtavan kokoinen rakennus!

Hassu sattuma muuten, että ostin jo aikaa sitten reissulukemiseksi Jennifer Worthin kirjan Hakekaa kätilö! Se on ollut mukana jo parilla matkalla, mutta on vain jäänyt lukematta. Nyt oli kuitenkin tämän kirjan vuoro tulla luetuksi. Sepä sijoittuukin samoihin maisemiin, joissa nyt matkailimme, mutta jo menneeseen aikaan eli 1950-luvulle.  Tästä St Paulin katedraalistakin oli kirjassa katkelma: "Pitkien pukkipöytien päälle oli levitetty valkoiset pöytäliinat, ja pöydät olivat olleet romahtaa kinkkujen, kalkkunoiden fasaanin, häränlihan, kalan, ankeriaiden, ostereiden, juustojen, pikkelssien, chutneyjen, piiraiden, vanukkaiden, hedelmä- ja kermahyytelöiden, vaniljavanukkaiden, kakkujen, hedelmäjuomien ja - tietenkin - hääkakun painosta. Jos arkkitehti Christopher Wren olisi nähnyt Bellan ja Tomin hääkakun sen jälkeen, kun hän oli suunnitellut St Paulin katedraalin, hän olisi lysähtänyt maahan itkemään! Kakku oli ollut seitsemänkerroksinen, ja jokaista kerrosta olivat tukeneet kreikkalaiset pylväät torneineen, reunakaiteineen, uurteineen ja minareetteineen. Kakussa oli ollut kupolikatto, jonka päällä oli seissyt kaino hääpari rakkauspapukaijojen ympäröimänä."



Kävimme sen verran sisällä, että saimme tietää pääsymaksun olevan 17 puntaa (22,10 €) hengeltä. Ja meitä oli neljä aikuista ja taapero, joka kylläkin olisi päässyt ilmaiseksi. Aikakin oli jälleen kortilla, sillä meidän piti ehtiä viideksi lentokentälle ja esikoisen piti olla jo 16.30 hakemassa toista hoitolasta koulusta. Siispä ihailimme mahtavaa rakennusta ulkopuolelta ja menimme viereiseen italialaiseen ravintolaan syömään.


Ravintolassa oli loistopalvelu. Tuskin ennätimme istahtaa pöytään, kun hoitolapsen eteen jo lennätettiin väritystehtävä ja värikynät sekä lasten lista, jossa oli hyvinkin kohtuuhintaiset vaihtoehdot. Tilasimme ensin pienimmälle ja nälkäisimmälle ja sitten vasta meille muille.

Lasten annokseen kuului ensin alkupalat, joka oli vihanneksia tikkuina ja tomaattidippi. Pääruoaksi nuorin ruokailija valitsi kinkkupitsan, joka maistui hänelle ilahduttavan hyvin, sillä koko pitsa hupeni pikkuhiljaa pieneen suuhun. Jälkiruoaksi oli vielä mehujää.

Tässä vaiheessa on kyllä hehkutettava, kuinka mainio pakkaus tuo esikoisen hoidossa oleva pikkuneiti on! Tyttö on itse herttaisuus, iloinen, puhelias ja nauravainen, mutta osaa olla ihanasti ihmisiksi. Hän hurmasi meidät kaikki, samoin metron kanssamatkustajat.

Itse söin varmaan elämäni parhaan lohiruoan. Nam! Ja jälkiruoaksi herkullinen cappuccino. Eipä olisi voinut enää parempi olla Lontoon viimeinen lounas!




Syötyämme kiirehdimme taas takaisin hotellille, josta haimme säilytykseen jätetyt matkalaukkumme. Annoimme kaikki viimeiset puntamme esikoiselle kiitokseksi opastuksista, sillä ajattelimme matkustaa lentokentälle taksilla ja maksaa matkan pankkikortilla. Niin teimmekin. Paitsi että perille päästyä kävi ilmi, ettei taksilla ollut pankkikortinlukulaitetta! Eivätkä eurot kelvanneet. Voi ei! Ryntäsin sisälle terminaaliin vaihtamaan viimeiset käteiset euroni punniksi. Ja ne riittivätkin maksuksi juuri ja juuri. Huh!

Lentokentällä kaikki sujui kuin tanssi. Kun jäimme miettimään minne mennä, tiskin takaa viittoili meille lentokenttävirkailija. Hän kirjasi meidät lennolle ja otti matkatavaramme ja ohjasi meidät turvatarkastukseen. Sekin sujui nopeasti ja helposti. Helpotus!

Lentokentällä oli vihdoin aikaa istahtaa kirjoittamaan valmiiksi ostamani postikortit ja liimata niihin valmiiksi ostetut postimerkitkin.

Pääsimme koneeseen hyvissä ajoin ja lento lähti vähintäänkin ajallaan. Kone oli puolityhjä ja lentoaika vain 2 tuntia ja 20 minuuttia. Helsinki-Vantaalle laskeuduimme puolenyön maissa. Matkatavarat tulivat ennen kuin edes ennätimme hihnan vierelle. Hämmästyttävän sujuvaa ja nopeaa. Lentoparkin bussia odottelimme hetken ja sillä pääsimme sujuvasti hakemaan Avensiksen. Aamuyön ajelu kotiin oli väsytävä vaikka istuin vain pelkääjän paikalla. Onneksi kuskina toiminut setä on tottunut yötyön tekijä eikä kummallakaan ollut vielä seuraavana päivänä työpäivä.

Kotiin palattua huomasin tuoneeni Lontoosta tuomisina flunssan. Vai liekö ihan kotimaista alkuperää? Kyllähän tuo tauti ilmoitteli itsestään jo aiemminkin, mutta vauhti oli niin kova, ettei se ehtinyt purra kunnolla. Tästä päivästä tuli siis sairaspäivä, mutta jokohan sitä huomenna olisi työkykyinen. Lauantaina ainakin on pakko mennä!

Summa summarum:
Ainakin Greenwitch ja ajan keskipiste, Harrods ja St Mary Axe jäivät näkemättä. Viisi päivää Lontoon kaltaisessa paikassa on aivan liian vähän. Mutta ottaen huomioon kaupungin hintatason, viisi päivää oli jo pitkä aika... Jos olisin vielä kävellyt varpaita ahdistelevissa kengissä samaan tahtiin, olisi seuraavana hajonnut oikea nilkka. Yritin kävellä niin, etteivät varpaat osuneet kengän sivuun ja käänsin nilkkaa epäluonnollisesti. Ei hyvä idea ollenkaan.

Mutta koti odotti meitä ja täällä on hyvä olla. Reissussa hyvä, kotona paras. Home, sweet home.

Amazing Race: day 4


Neljäs matkapäivä valkeni kauniina, raikkaana ja aurinkoisena. Ensimmäinen matkakohteemme oli säästä huolimatta kuitenkin edullinen vaatekauppa Primark. Kuopus oli sitä mieltä, että hänen olisi saatava lämpimämpi reissutakki. Takkia ei kaupasta löytynyt, mutta nuoret naiset viihtyivät rekkien välissä loputtomalta tuntuneen ajan, vaikka toisaalta kaupassa meni vain noin tunti. Me vanhemmat kiertelimme sillä aikaa lähiympäristöä.



Primarkin jälkeen hyppäsimme jälleen tubeen ja välillä toiseen. Kauas on pitkä matka, joten vaati sinnikkyyttä päästä  seuraavaan määränpäähämme. Royal Victorian asemalla lopulta jätimme junan ja jatkoimme hetken kävellen. Ja jo näkyi se, mitä olimme lähteneet etsimään: köysirata yli Thames-joen! Tänne olin halunnut kauniilla säällä!




Ostimme liput automaatista eikä aikaakaan kun istuimme jo omassa pikku pömpelissämme Thamesin yllä. Tuuli puhkui navakasti ja toi lisäjännitystä matkaan keinuttamalla hyttiä. Onneksi kukaan meistä ei kärsi korkeanpaikankammosta!

Maisemat olivat henkeäsalpaavat monin tavoin... näimme mm. jätteenlajittelukeskuksen ja hiekan ja kivien säilytyspaikan sekä erinäisiä rakennusprojekteja. Kas kummaa, etteivät pykänneet tätä hienoa köysiratasysteemiä paikkaan, jossa olisi ollut nähtävyyksiä ja kauniita näköaloja enemmän. Vaikka ehkä ympäristö on rakentumassa nähtävyydeksi?








Vastarannalle killuttuamme suuntasimme etsimään jalkapallokauppaa, sillä setä oli luvannut veljelleen tuoda aidon Arsenalin aidon pelipaidan. Suunnattoman suuren rakennustyömaan ohi käveltyämme tulimme siihen tulokseen, että kartassa näkynyt kauppa oli jäänyt rakennustyömaan alle. Eihän siinä sitten muu auttanut kuin kävellä takaisin lähtöpisteeseen. Päivä oli jo ehtinyt iltapäivän puolelle ja kaipasimme kupuihimme täytettä. North Greenwichistä löytyikin mukava kahvila-alue ja valitsimme tällä kertaa taukopaikaksi Costa-kahvilan.







Tässä kahvilassa oli tiskin takana harvinaisen elämäänsä kyllästyneen näköinen nuori nainen. Ihan kuin olisimme kiusallamme häntä häirinneet... Kiirehän heillä siellä näytti olevan, mutta eikös se ole yrityksen kannalta hyvä asia?

Tankattuamme jaksoimme taas jatkaa matkaa. Astelimme jokirantaan, josta juuri oli sopivasti lähdössä keskustaa kohti jokilaiva Pier, jonka kyytiin hyppäsimme. Laivan ikkunat olivat veden juovittamat, mutta yritin kuitenkin napata muutaman kuvan matkann varrelta.



Tower Bridge





Pier jätti meidät Waterloolle lähelle London Eye -maailmanpyörää. Jatkoimme siitä jalkaisin kohti Trafalgarin aukiota ja amiraali Nelsonin patsasta. Pylväs on ylväs 52 metriä korkeana!











Trafalgarin aukiolta kävelimme Piccadilly Circukselle. Nyt päivänvalossa näkyi paremmin tämänkin aukion muistomerkki, 1893 pysytetty patsas hyväntekijänä tunnetun Shaftesburyn seitsemännen jaarlin kunniaksi. Muistomerkin huipulla oleva siivekäs patsas esittää kreikkalaista pyyteettömän rakkauden jumalaa Anterosta. Kansan suussa patsasta kutsutaan kuitenkin Erokseksi.




Piccadilly Circuksen laidalla on myös Trocadero Centre, josta löytyy mm. Ripleyn uskomattomien asioiden kokoelma.. Uskomattoman hintaiset olivat pääsyliputkin, mutta silti sinne menimme!




Jo kauan sitten kuollut Rober Ripley (1890-1949) esitteli  matkojaan ja saavutuksiaan "ilmielävänä" 

Ensimmäinen taulu on tehty savulla, toinen pullokorkeista!


Tämä taulu on tehty kirjoituskoneen kirjasimista ja taulussa on sanoja ja lauseita.

Suudelmin maalattu Catherine.

Ikkuna todelliseen maailmaan, ettei totuus unohtuisi!

Uskomaton taulu! Paahtoleipätaidetta!



Mikä hahmoista on elävä?

Onks tuo oikee?




Esikoinen luvallisesti tekemässä graffitia

40 sekunnissa ei paljoa ehdi...


Löytyi sieltä Flipperikin ja setä matkusti takaisin nuoruusaikoihin.

Lattialla oli "vesimatto", jossa kalat uiskentelivat. Kun matolle astui, jalat eivät kastuneet, mutta vesi alkoi laineilla.
 Tässä huoneessa oli peili ja sen vieressä kielen- ja suunvääntelyohjeita. Tytöt seisoivat hetken peilin edessä, mutta sanoivat että siinä tuli kamala tunne, että ottavat kuvia, ja ne on sitten myynnissä ulko-oven vieressä... Ihan niin ei käynyt, mutta matkan jatkuttua päädyimme peilin toisella puolelle, josta voi nauraa ventovieraiden ihmisten naamanvääntelyille.

Monet pitävät Kotosen setää pitkänä. Kukkupuhetta!


Peililabyrintti oli kiehtova ja pelottava paikka. Yksin siellä olisi ollut karmivaa.
Päästyämme takaisin ulkoilmaan ihmeellisyyksien maailmasta, hyppäsimme kuitenkin taas tubeen. Tällä kertaa matkustimme kohti Putneyta, paikkaa jossa esikoinen majailee. Matkalla hänen luokseen kävimme ihmettelemässä Poundland-kauppaa jossa kaikki tavarat maksavat korkeintaan punnan.

Meillä oli jo hirveä nälkäkin. Päädyimme hakemaan noutopitsat ja herkuttelimme niillä esikoisen kodissa. Hänellä on vuokralla omakotitalon kolmannesta kerroksesta huone. Keittiön ja kylpyhuoneen hän jakaa toisen suomalaistytön kanssa. Ihan kiva koti nuorelle ihmiselle.

Lopuksi esikoinen saatteli meidät East Putneyn metroasemalle ja sieltä puksuttelimme kolmisin takaisin hotellille Paddingtoniin. Tässä vaiheessa oli sen verran reilusti kävelyä takana, että uusia kenkiä sietäneet jalat alkoivat protestoida kohtaloaan. Tai ei koko jalat, pikkuvarpaiden viereisten varpaiden kärjet vain. Ja onhan tällainen reissuaminen siitäkin erikoista, ettei normaalipäivinä olla kengät jalassa koko valveillaoloaikaa, mutta nyt oli mennyt jo neljäs päivä epänormaaliin tapaan. Mutta onneksi on lämpimät kengät!

Lämpötila Lontoossa reissumme aikana vaihteli +2 asteesta noin +8 asteeseen. Ihmisiä näki toppavaatteissa, mutta myös shortseissa tai muissa kesävaatteissa. Esikoinen kertoi, että lontoolaiset saattavat valittaa, että on kylmä, mutta pukeutuvat samalla varvassandaaleihin! Eikä lapsilla kuulema koskaan näe lapasia hänen hoitolapsiaan lukuunottamatta.

Olipa ihmeellisten asioiden päivä!